Ungdom fra 13 til 17 år begynner ofte å smake på alkohol ved en tilfeldighet. Ofte på en fest det normalt ikke skulle ha vært noe alkoholholdig drikke. Dessverre kan det galt for de som prøver det i for ung alder.

Man blir for full, spyr og kanskje driter på seg fordi man har drukket mer enn det kroppen har tålt. Har man ikke smakt alkohol før, er det ikke lett å vite hvor mye man tåler heller.

Mange unge føler at de må drikke på fest for å bli akseptert i gjengen. Sannheten er at mange ikke drikker så mye som de skal ha det til, og at drikkepresset bare er innbilt.

Noen frivillige organisasjoner jobber for et rusfritt miljø hvor du kan få selvtillit og argumenter til å si nei hvis du ikke vil drikke.

For å kjøpe lovlig alkoholholdig drikke skal man være fylt 18 år i Norge. For sprit er aldersgrensen 20 år. Det er det selvsagt en grunn til.

Det kan være vanskelig å håndtere drikkepresset- her er noen tips!

  • Først og fremst skal du tenke på at det er helt greit å si nei- Bare du skal bestemme hva du skal drikke. Ikke venninna de, kompisen eller de som er på festen.
  • Allier deg med én eller flere venner som heller ikke vil drikke. Det er lettere å si nei når man er flere.
  • Ha med deg din egen drikke – en brus eller juice – så er sjansen mindre for at du blir tilbudt noe.
  • Hold deg i aktivitet på festen. Dans, gå rundt og snakk med forskjellige folk.
  • Bruk foreldrene dine som unnskyldning – si at du blir hentet eller at de sitter oppe og venter på deg og er veldig strenge.
  • Forbered noen motspørsmål hvis du blir spurt om hvorfor du ikke drikker – «Hvorfor drikker du?» eller «Jeg liker ikke hvordan jeg reagerer på alkohol og har det like gøy uten»
  • Hvis du drikker og blir full må du ikke gå alene, men være sammen med vennene dine og ta følge hjem.
  • Pass på hverandre og hjelp hverandre hvis dere blir fulle.

Hovedgrunnen ti dette er at unge mennesker tåler lite alkohol før man blir beruset.

Virkningen alkohol har på kroppen og hjernen er forskjellig fra person til person, og varierer selvsagt ut i fra hvor høy promille man har.

– Virkningen er dessuten uberegnelig, en gang man drikker kan man hygge seg og danse, mens man neste gang blir aggresiv og havner i slåsskamp. Virkningen av sprit eller annen alkohol man drikker raskt kan forsterke virkningen på en ofte ubehagelig måte.

– Mengden alkohol i blodet blir målt i promille, som betyr tusenedel. En promille betyr altså at en tusendel av blodet er alkohol, det er en gram ren alkohol per liter blod. Når man drikker alkohol kan det allerede etter kort tid påvises alkohol i blodet. Promillen kan måles ved pusteprøve eller blodprøve.

Si nei til alkohol på fest, så slipper du å bli syk.

. Dessverre har det skjedd mange fatale ulykker pga fyll i Norge. Fler har blitt funnet druknet fordi de har falt i vannet i beruset tilstand. Noen blir funnet i ute i snøen, fryst ihjel vinterstid. Drikker man for mye, mister man kontroll over det meste og gjøre uoverveide handlinger som kan få uante konsekvenser.

Jo yngre du er, jo lettere blir du påvirket.

Fakta om alkohol:

* Det vitenskapelige navnet for alkoholen/spriten vi finner i øl, vin og brennevin som blir solgt over disk i Norge er etylalkohol, eller etanol. Dette stoffet blir fremstil ved gjæring av sukkeret i foreksempel mais, korn, frukter, poteter, og honning. Drikkevarer som øl og vin blir fremstilt ved ren gjæring.

* Når alkoholkonsentrasjonen når 15-18% dør gjærcellene, og gjæringen stopper opp. Øl, rødvin og hvitvin kan derfor ikke ha større alkoholprosent enn 15. Brennevin – som rom, gin, konjakk, whisky og akevitt, fremstilles ved destillering. I destilleringen blir alkoholen konsentrert gjennom flere prosesser.

*Brennevin kan derfor ha en mye høyere alkoholprosent og har vanligvis alkoholprosent på mellom 22 og 45%. Det sterkeste brennevinet man får kjøpt på vinmonopolet har 60% alkoholinnhold.

– Alt som er ulovlig har sin straff. Det høres kanskje selvsagt ut, men ikke alle er klar over at å kjøpe alkohol til eller for noen som er under 18 år kan straffes med bøter på flere tusen kroner, eller fengsel i opptil 6 måneder.

– Alle omsorgpersoner som oppdager kjøp av alkohol til mindreårige bør politianmelde dette. Bare på den måten får man begrenset misbruk av alkohol av mindreårige. Du kan kanskje tro at de unge får tak i alkohol uansett, men når den som kjøper kan risikere fengsel for det- blir det litt verre å spørre også.

– Langing, som det også kalles, kan også medføre “prikk på rullebladet” – en anmerkning som forfølger deg i situasjoner du absolutt ikke er forberedt på. Du kan blant annet miste muligheten til å gjennomføre studiene du planlegger: Politi- og pilotutdannelse stiller for eksempel ekstra strenge krav til rent rulleblad.

I tillegg kan du risikere å bli nektet innreise til enkelte land som Australia og USA, hvor stadig flere nordmenn velger å feriere eller ta videre utdanning.

Kilde: Ung.no

 

Vargas

Pin It on Pinterest