Jeg er så heldig å få lov til å ta en prat med en av de mest interessante mennesker jeg vet om, nemlig sexologisk rådgiver Stine Kühle-Hansen. 

Hun er utdannet lærer, museumsformidler og altså sexologisk rådgiver. Du husker henne kanskje fra NRKs serie Trekant? Der var hun med i både sesong 1 og 2.

Her er en link som Stine nylig har skrevet på egen blogg om nettopp seksualundervisning i skolen.

Hvordan er det egentlig for en fagperson å arbeide med seksualundervisning hele tiden? Damen har jo også som fanesak at ordet sex er uegnet å bruke. Det er altfor upresist sier hun.

Så hvordan foregår seksualundervisningen i norsk skole? Er den faglig god nok for den oppvoksende generasjon i Norge? Et stort tema i seg selv og ikke minst svært viktig.

Foto: Stine Kühle- Hansen

1. Jeg skulle til å si “Hva spør man en person om som vet så mye om sex”, men jeg skal la være. Stine, du som fagperson, hva mener du er de største manglende i den norske skole når det kommer til den faglige kapasiteten? Vet det ikke går an å svare kort på det, men kan du ta noen viktige punkter?

– Den største mangelen er at lærerne i sine lærerutdanninger ikke har noe om seksualitet. Seksualundervisningen i skolene blir derfor mer personavhengig og mindre kunnskapsbasert når lærerne ikke har fått formell skolering i hvordan seksualiteten blir utviklet og sosialisert.

– Selve læreplanen, det berømte Kunnskapsløftet fra 2006, legger til rette for at lærerne skal undervise om seksualitet, kropp, seksuelle orienteringer og kulturens uttrykk både på barneskolen og ungdomskolen. Videregående skole derimot har null seksualundervisning i nåværende Læreplan. 

2. Hvordan kom du inn på sex som fagfelt? Visste du f.eks som russ at det var dette faget du ville jobbe med?

– Jeg har alltid vært interessert i å vite mest mulig om seksualitet, relasjoner og hvordan lysten vår kan bli påvirket. Allerede på ungdomskolen hang jeg opp en håndskrevet kopi av Jens Bjørneboes forord fra boka «Uten en tråd» fra 1966. Den boka skapte mye mer rabalder enn det NRKs Trekant gjorde.

Hvordan lyder forordet?

Bjørneboe skrev at: Det finnes ingen egen seksualmoral. Det gjelder her som i alt annet i livet å vise empati, hensyn og ikke bruke seksualitet for å utnytte andre. 

3. Det finnes ingen dumme spørsmål, kun dumme svar heter det. Akkurat om dette tema stemmer vel ikke det Stine? Du får mange rare spørsmål om sex?

Alle spørsmål er tillatt i mine timer. Det er ikke så rare spørsmål. Det er heller spørsmål som vitner om at mange vet lite fordi det i mange år har vært tabu å snakke om seksualitet.

Fremdeles er det noen som ikke vet at sexologi er en vitenskap. Dessverre tror flere at det ikke er mulig å snakke saklig og faglig om seksualitet. Det motbeviser jeg med ord og formuleringer i detaljer.   

4. I svært mange fora og på Internett florer det om tema sex i alle vendinger. Kan det rett og slett bli for mye sex-fokus?

Ja, det er alt for mange useriøse folk og nettsider som bare er ute etter å tjene mest mulig. De er vi lei. Når det er sagt, det er alt for få fagfolk som har fokus på den seksuelle siden av det å være menneske.

Det skulle vært mer inkludert av fastleger, psykologer og fysioterapeuter og flere.  De glemmer at sykdom både fysisk og psykisk er uløselig knyttet til seksualiteten vår.  Tabu og uvitenhet hindrer mange å snakke om seksuallivet til pasienten. Vel, det blir som hos lærerne, ingen av disse yrkesgruppene har seksualkunnskap i sine utdanninger. Da kan vi ikke forvente at legen skal vite så mye om pillers bivirkninger på ereksjonen, orgasmen eller seksuallysten osv.  Utdanningspolitikken er med andre ord viktig.

5. Føler du at de unge, f. eks på ungdomskolen vet tilstrekkelig om seksualitet? Stilles det for høye krav til de unge? Bør ikke barn få lov til å være barn til de er myndig (18 år)?

Ungdom stiller høye krav til seksualundervisning fordi de vil vite mest mulig. Det gjør dem trygge og hensynsfulle. Men de fleste ungdommer er overlatt til seg selv og uformelle kilder som porno og ukepressens sex-oppslag.

Alt for få voksne vet HVORDAN de skal snakke med barna og ungdommene sine. Dette hadde de visst bedre hvis de hadde lest sexologiske fagbøker. Dessverre tror mange at dette er «så naturlig» så dette trenger man vel ikke å lese om.

– Mangelfull og feil viten går derfor i arv. I dag er det like viktig å fjerne myter og feilinformasjon som å bidra med oppdatert kunnskap om seksualitet. I alle bokhyller bør det stå bøker om barns seksuelle utvikling, opplysningsbøker for ungdom og sexologisk leksikon.  

6. Hvis du hadde fått frie tøyler som kunnskapsminister, hva ville du ha gjort for lærere og elever i den norske skolen mht seksualundervisningen?

Innført obligatorisk seksualkunnskap i lærerutdanningene i Norge. Med kunnskap i sexologi er det selvfølgelig lettere å undervise. Og da hadde elevene fått en seksualundervisning som hadde vært forankret i forskning og ikke i synsing. Barn har krav på kunnskapsbasert seksualundervisning ifølge Barnekonvensjonen, WHO og WAS.  Du vet vi har ti seksuelle rettigheter? 

7. Du stiller også ut bilder og skulpturer gjennom dine utstillinger som museumsformilder, hvorfor det?

– Jeg bruker kunst og vitenskap «hånd i hånd» for å tilføre utstillingene en seriøs kvalitet i form og innhold. Det er ikke erotisk kunst dette er mer bestillingsverk for å få best mulig undervisningsmateriale.

Det er viktig for meg at bilder, fotografier og skulpturer/modellene er bra laget med realistiske detaljer og sjel. En skulptur av et kjønnsorgan er mer et objekt for å vise anatomien enn å vise kunst.

Kvalitet inviterer til mer respekt rett og slett og slike holdninger trenger vi mer av. Jeg bruker formspråket fra kunstverdenen for å være en motvekt til det som er glossy og billig fra «forbrukssamfunnet». 

Jeg lovte å ikke ta for mye av din tid Stine, men jeg har så mye å spørre deg om:) Tusen takk for at du ville stille opp for meg, og jeg håper jeg får sjansen til å prate med deg snart igjen.

Til deg som lurer på hva Stine Küle-Hansen bedriver så bør du selvsagt besøke bloggen hennes.

– Noen mennesker har en helt egen evne til å imponere andre. Stine er nettopp et slikt vesen, som er dyktig til å lytte, svarer konkret på det det spørres om og er aldri redd for å legge sin faglige tyngde inn der hun mener den passer best, helt uten å prøve å virke belærende.

Om du er lærer eller elev, kunnskapsrik eller nysgjerrig. Nå har du sjansen til å finne svar på alt du vil innen seksualundervisning i skolen. De fleste svarene finner du på Stines blogg i de forskjellige innleggene hennes.

Takk for at du er ei sporty dame Stine, som vil levere av din berikende visdom:):)

 

Vargas

 

Pin It on Pinterest