Fylla er lett å skylde på, men har mang en gang vært årsak til ting du angrer på. Nyter man alkohol i moderate mengder, et glass vin eller to til maten i helga et det liten skade å spore hos voksne mennesker. Alkohol er for mange nordmenn synonymt med fyll og alt som hører med. 

– Man skal ikke langt vekk i fra norskegrensa før man har en helt annen måte å drikke alkohol på. Man skulle neste tro det høye avgiftsnivået på alkohol tvinger folk til å få mest valuta for pengene. En vellykket fyll er ikke perfekt før man ikke husker noe som helst dagen derpå. I Europa forøvrig drikkes det oftere, men ikke så mye pr gang som det mange nordmenn velger å gjøre, spesielt i helgene.

Hvem tåler hva?

Folk tåler så forskjellig. Kvinner tåler mindre enn menn.

Muskelmasse er en vesentlig faktor, jo mindre fett og jo mer muskler jo bedre tåler du alkohol. De med masse muskler må altså drikke langt mer for at det skal virkninger. En liten og nett kvinne vil tåle betydelig mindre en diger muskelbunt.

Dritings i Syden for første gang?

Norsk drikkekultur blant ungdom handler stort sett om en ting. Å bli full. Dessverre går det galt noen ganger når man drikker for mye på kort tid, man er uerfaren og vet ikke hvor mye man tåler. Resultatet kan bli sykehus-besøk for pumping. På de verste feriestedene i Syden har ungdom omkommet grunnet alkoholforgiftning.

På de fleste steder det serves alkohol er liten eller ingen kontroll på hvor mye gjestene får i seg. For de yngste som ikke vet hva de tåler kan det gå galt. Der får man servert mengder med “shots” som skal drikkes raskest mulig. Konsekvensene er det ikke mange so tenker på når festen er på sitt beste, musikken er høy, jentene og guttene er på sitt peneste og fulleste.

Man må altså ikke til Syden for å bli dritings, men det er ofte der mange unge opplever sin første fyllekule.

Stopper du i tide går det ofte bra!

Man skal nyte alkohol når anledningen byr seg, man må bare huske på å slutte i tide. Stopper man å drikke ved midnatt, drikker fra da av alkoholfritt og får spist noe før man tar kvelden går det ofte bra også dagen derpå.

Misbruket av alkohol er dessverre høyt i Norge, det går ofte utover de yngste. Barn merker raskt adferdsendringer hos voksne de kjenner godt, det skal ikke mange glassene til før de føler seg usikre på mor eller far når de starter å endre seg. Snakker litt høyere og er ikke den trygge omsorgspersonen de er vant til.

La barna få slippe å oppleve fylla så lenge de er barn. Fylla har skylda, men det er du som er sjefen. Stopp i tide!

Vargas

Pin It on Pinterest