Bestefar er mer viktig enn noen gang! De aller fleste har et minne om sin bestefar, mor eller fars far. Ofte en eldre skikkelse som dessverre blir for anonymisert i det norske samfunnet. De som husker sin bestefar, eller har han ved sine fulle fem og i godt driv fortsatt- har ofte bare gode ting å si om mannen som har levd lengre enn de fleste andre.

Bestefar

– Bestefar, morfar, “besten”, far eller  hvilke kalle navn han går under. En populær skikkelse som bør få den oppmerksomheten han fortjener. I det 21. århundre er pensjonister en stor ressurs, en ressurs mange benytter seg av og det med rette.

En 70-åring kan være pensjonist resten av livet, men det betyr ikke at han ikke kan hjelpe til der det er behov.

– Mang en familie har bestefar og bestemor som et substitutt for sine egen hektiske hverdag. Småbarnsfamilier kan slite med å få logistikken til å sitte. Med barn til og fra barnehage og SFO, middag, trening i kombinasjon med jobb, og middag. Er slett ikke like enkelt for alle.

Da er det godt å kunne spørre besteforeldre som ofte er mer enn glade for å være til nytte i stedet for til bry.

Ressurser

Bestefar er mer viktig enn noen gang!
Foto: Copyright Terje Viken

Bestefar og bestemor er en uvurderlig ressurs. Tenk bare på alt det eldre mennesker kan, om alt. Om livet. Myten om eldre mennesker må endres. Bestefar er mer viktig enn noen gang!

De er ikke fossiler eller farlige selv om de er skrukkete, går litt rart eller har store ører. Tvert i mot, bestefar er bare en playboy som har blitt gammel, det er slik du bør se på ham. En gang var han jo akkurat like vakker som din far, må vite.

Kommunikasjon

Du som er glad i å høre eventyr, bør selvsagt spørre din bestefar ved neste anledning, om ikke han kan fortelle en historie for deg. Selvsagt bør den ikke være helt sann, men det må heller ikke være eventyr, tenk om han kunne fortelle deg om hvordan de hadde det under krigen? Hvordan hadde de det egentlig i Norge i fra 1939- til 1945? Vet du noe om det? Spør da, vel!

De aller fleste godt voksne seniorer i Norge er ved god helse, også etter at de har blitt pensjonister.

Nettopp derfor er det faktisk viktig for eldre mennesker å ha et oppdrag, en misjon eller få kjenne seg nyttig. Ingenting er verre for de eldre å bli sittende urørlig og føle seg verdiløs og til bry. Har du ikke allerede spurt, bør du spørre allerede i dag.

Barnebarna vil juble av glede, om det er bestefar som skal hente ungene på skolen, eller på skolefritidsordningen fra mandag. Å knytte bånd mellom generasjonene burde vi nordmenn ha blitt langt bedre.

Sambo

I en rekke kulturer, forskjellig fra vår egen, er det helt vanlig å ha de eldste boende i huset gjennom hele livet. De eldste yter også langt mer respekt i disse kulturene enn det de eldste har her i landet.

De unge bør få muligheten til å bli kjent med sine besteforeldre på egne premisser.

Det må ikke alltid være i forbindelse med skole eller barnehage, de eldre er gode å ha.

De bør kanskje reise på ferie med de yngste, lage mat sammen, lære og svømme. Spille, tegne, jakt, fiske, sparke fotball, se på jentene. Nei kanskje ikke det siste da, men masse annet klokt i hvert fall.

Å tilbringe mye tid med godt voksne mennesker er bra for alle, både de unge og de eldre. Bestefar er mer viktig enn noen gang!

Eldre

De eldre har selvsagt også godt av å være sammen med unge sinn, som holder de gamle i form- både fysisk og psykisk.

– Har du ikke din egen bestefar, men skulle så inderlig ønske du hadde en. Kan du faktisk via denne nettsiden, spørre det som kunne ha vært din bestefar, om akkurat det du lurer på.

Spør Bestefar” er nemlig en nettside som drives av seniorer som har den kunnskapen og livserfaringen, kun besteforeldre kan inneha.

En gang, langt der inn i framtiden, skal du også bli noens bestefar eller bestemor, det er uvirkelig i dag, men benytt sjansen nå, mens du er så heldig å ha dine besteforeldre hos deg.

Slekt skal følge slekters gang, husk de lever ikke evig, enda så mye du ønsker det.

Ta vare på de levende minnene, før det er for sent.

Vargas

Pin It on Pinterest