Spis reker, masse reker! Skalldyr er svært populær sommermat, nordmenn bruker dette som et substitutt til sine bugnende frokost, lunsj og middagsbord, så langt med god samvittighet.

Nå vil WWF-Norge, (World Wide Fund for Nature) at vi skal droppe rekene som en del av vårt kosthold i et håp om å berge bestanden. 

Man skal ta signaler som forskerne finner i sine studier på alvor, men rekebestanden i verdenshavene vil bestå om vi nordmenn velger å fortsette å spise reker. Rekene har vært i havet siden lenge før det kom mennesker på kloden, millioner av år faktisk.

Bestanden av reker som det finnes mer enn 67000 arter av,  mer enn 200 av disse kan vi finne langs Norskekysten vil selvsagt også overleve nordmenns apetitt på den lille delikatessen.

Spis reker, masse reker!

Spis reker, masse reker!

Reker er også nytte-mat for andre større fisk og pattedyr i alle verdens hav, noe som utgjør en langt større innhugg i rekebestanden, enn hva vi nordmenn kan være i stand til å klemme i oss.

Om vi nordmenn spiser mer reker enn noen gang, vil dette være av så liten betydning på verdens rekkeantall på alle verdens hav. Derfor er det liten grunn til å miste nattesøvnen over WWFs oppfordring til å droppe rekene i salaten, i middagen eller på brødskiva når du endelig skal ha rekeaften.

Se for deg solnedgangen sammen med den rette, med en rikelig piknik-kurv, kald Cava, eller pils, loff og reker på et svaberg der ute i havgapet. Finnes det bedre balsam for frosne nordmenn som gleder seg til nettopp dette sommer-øyeblikket?

– Om Sommeren eksploderer etterspørselen etter reker, og tiden mellom april og August er den beste sesongen for rekemarkedet. I denne perioden et det fisket mye i sjøområdene utenfor Troms og Finnmark.

De frosne rekene som er tilgjengelig på vinterstid blir for det meste fanget rundt Svalbard,  Canada og Grønnlandskysten. Reker er rike på proteiner og inneholder både selen, jod og sink.

Nordmenn er meget kreative til å finne forskjellige matretter der reker er en viktig del av ingrediensene.

Du kan fortsatt nyte dine reker med største glede uten å ha dårlig samvittighet. Ditt og mitt forbruk utgjør ikke en gang en promille av verdens reke-ressurser i verden.

Tanken fra WWF- Norge er sikkert god, men lite gjennomtenkt. Spis masse reker i sommer du også. 

Det blir som musa pissa i sjøen og stolt erklærer, “alle monner drar”.

  • WWF-Norge har delt sjømaten inn i tre kategorier, rød, gul og grønn.
  • Anbefalingen er at vi ikke spiser røde arter blant annet fordi det kan være snakk om truede arter og usikkerhet ved størrelsen på bestandene.
  • De gule artene er det greit å spise, selv om dette ikke er det mest bærekraftige valget av fiskemat.
  • De grønne artene kan vi spise så mye vi bare orker av, ifølge miljøorganisasjonen, som støtter seg til råd fra en rekke fagmiljøer.
  • Blant de røde artene finner vi reker fra Nordsjøen og Skagerrak, breiflagg, hai og skate, kysttorsk og scampi.
  • Rekebestanden i Skagerrak har i mange år ligget på et lavt nivå, men nå ser det ut til at den er på vei opp igjen, ifølge Havforskningsinstituttet.
  • Blant de grønne artene finner vi blåskjell, hyse, kamskjell, sei, sild, torsk fra Barentshavet og kongekrabbe.
  • Kilder: WWF-Norge og forskning.no

Kilde: Dagsavisen.no

Foto: Flickr/ lismi171

Vargas

Pin It on Pinterest