Ekspertene advarer mot gratis smågodt. Priskrigen på smågodt blant billigkjedene, samt MENY og COOP, gir foreldre en utfordring som går på helse løs.

Ernæringsekspertene er samstemte, man skal ikke spise mange dager med masse sukker og usunne dagligvarer – før vektøkningen er et faktum.

Lest? Priskrigen for julen 2017 er i gang!

Et merkelig fenomen kanskje, og litt typisk norsk. For har ikke butikkene solgt “farlige” typer dagligvare i alle år? Usunne sukkerbomber, sjokolade, potetgull og øl er jo ikke direkte helsebringende, men tilgjengelige produkter – daglig. Hva er forskjellen nå, er det lov å spørre? Svaret er prisen.

Ekspertene advarer mot gratis smågodt

Smågodt kuttes fra 159 kroner kiloen til 30 kroner kiloen. Det gjør noe med oss nordmenn. Vi har like lenge som disse produktene har vært tilgjengelig, elsket tilbud og prisras. Nå når disse favoritt-produktene er tilnærmet gratis, klarer vi ikke å holde oss unna. Vi bare må ha det. Og mange hamstrer smågodt og spiser kanskje unormalt mye av disse usunne bitene.

Ekspertene advarer mot gratis smågodt.

På COOP Mega i Trondhjem, var det nylig håndgemeng mellom kundene som ønsket å få tilgang til smågodt til 30 kroner kiloen:

Folk var gale, og dyttet og slapp ikke andre til. Jeg hjalp en eldre dame med rullator som gjerne ville sikre seg noen sjokoladebiter. Hun klarte ikke å komme seg frem, så jeg albuet meg frem og hentet esken med sjokoladen hun ville ha.

E24.no

Vi nordmenn går gjerne over lik, for å få tak i de aller beste tilbudene, og smågodt, får fram det aller verste i mange av oss. At det vi putter i munnen gjør oss og barna våre fete, gir oss kreft og dårlige tenner, gjør ingen verdens ting – det er jo billig må vite. Nesten gratis.

Ekspertene advarer mot gratis smågodt

Selvsagt burde dagligvarekjedene solgt gulrøtter, blåbær, appelsiner og annet frukt og grønt til betydelig lavere pris, nettopp på grunn av helseeffekten dette gir forbrukerne. Kiwi er nok best i klassen her, og selger mye grønnsaker til lavere pris. Men her burde politikerne tatt grep, og senket momsen på frukt og grønt, for å gjøre varene mer attraktive.

Apropos politikere, det var ikke lenge siden helseministeren lovte kamp mot dagligvarehandelens kyniske sukker- og smågodt-politikk. Valgflesk eller løgn og fanteri, politikerne er dyktige på å si de riktige frasene til riktig tid, særlig i et valgår. Kjedene forsvarer seg med å påpeke priskrig i en begrenset periode, og i forbindelse med Halloween.

Faktum er at prisen på smågodt, forblir lav ut året.

For tredje året på rad, vil kjedene gå inn i en omfattende priskrig nå når julehandelen tar til. Nytt av året er at også COOPs butikker og MEGA være med i priskrigen. MEGA startet i år med å senke prisene på smågodt, men Kiwi og Rema 1000, vil garantert være med på å senke prisene på en rekke dagligvarer, fram til jul.

Ekspertene advarer mot gratis smågodt

Skal du benytte deg av prisraset på andre varer enn smågodt, bør du passe godt på. Prisraset vil nemlig ikke bli annonsert, men prisene justeres fortløpende i den respektive kjede. Juleribba selges hver eneste år med tap for både bøndene og kjedene, og du kan snart finne ribbe til rundt 19 kroner kiloen.

Prisen på smågodt vil sikkert variere fram til jul, men er i skrivende stund, hos de fleste kjedene, ligger prisen på 74,50 per kilo.

Husk at det er lov å bruke hode, og at det ikke alltid er like lønnsomt å spare penger, om det skal gå ut over helsa.

Kilde: Dagbladet.no

Vargas

Pin It on Pinterest