Mat, mat, mat, denne herlige maten! Uten mat og drikke, blir man både sulten og syk, etterhvert. Så kall det en snev av nødvendighet, næring er viktig for liten og stor gjennom livet.

Også for oss nordmenn, mest kjent for brunost, smalahove og den tradisjonsrike matpakken, er mat viktig. Norske bønder produseres det som kan betegnes som verdens beste råvare.

Fårikål står på menyen i de tusen hjem i disse dager. Tradisjonene står i kø når Ola og Kari Nordmann skal gjøre noe med mat.

Lest? Mat på P! 

Reker og skalldyr, fiskesuppe og hummer. Fersk torsk. Sprøstekt makrell, breiflabb, selvfisket ørret, laks på en seng av pasta eller blåskjell på en seng av økologisk tang. Bare fra havet alene, den forhatte plasten til tross, bugner det av næringsrike muligheter til nytelse. Også på grillen passer allskens fisk, helt perfekt.

Mat, mat, mat, denne herlige maten!

Mat, mat, mat, denne herlige maten!

Mat og tradisjoner er typisk norsk, og i disse verdispørsmåls tilder, er det kanskje på tide og slå et slag for maten. Ikke nødvendigvis bare norsk mat, som er god nok, men mat på fat fra fjern og nær. Har du vært i Syden? Der husker du sikkert med gru første gang du skulle bestille fisk, du fikk fisk, med hode, innhold og spor – og glemmer det aldri.

Bare tenk hva det franske eller italienske kjøkken har å by på.

Eksklusive retter de fleste nordmenn vil uvitende gå glipp av. Grandiosa, takk. Mange nordmenn har peiling, noen velger å ha et snevert syn på alt man putter i munnen og tør ikke engang smake seg fram til hva man liker og ikke. Italiensk ost, is, vin og skinke. I ypperste verdensklasse, smakt av endel nordmenn, men skatter de fleste går glipp av – fordi man er tilnærmet kulinarisk analfabet.

Lest? Grillmat – så enkelt at selv far kan gjøre det 

Å gå på restaurant i Norge, kan være en selsom opplevelse, om man ikke treffer riktig. Det er nemlig stor forskjell på fagfolk og de mange useriøse aktørene i bransjen. De seriøse får et ufortjent dårlig stempel fordi noen velger å bruke sin restaurant til å servere skvip til gjestene, og ødelegger ryktet til utelivsbransjen som helhet. For dyrt er det også for mange.

Mat betyr mye for mennesker over hele verden, om det er kald mat, varmmat eller en blanding, slik du kjenner fra Tapas-menyen på en seriøs restaurant nær deg, eller i en storby ikke langt unna. Mat på alle fat, der menneskene rundt bordet er og blir de aller viktigste, du kan bli en superkokk på få dager. Du må bare tørre å forsøke og feile, og forsøke igjen.

Å trylle fram de herligste retter fra eget kjøkken er ikke så vanskelig som mange tror. Faktisk er det såre enkelt om du vet hva du skal ha på menyen, har gode råvarer og nok tid. Hjemmelagede kjøttkaker med løk og litt kardemomme, ferske grønnsaker og nypoteter, brun saus og en dæsj tyttebær slår det aller meste. Og du kan lage det. Godt er det også.

Kanskje kan du med fordel lære deg litt mer om mat generelt, for å bli kjent med alle muligheter som finnes. Tenker du deg litt om, er du ikke litt mat-lei? Du spiser jo de samme 8 – 10 samme rettene, hver uke hele året gjennom. Kanskje skal du kline til og servere torsk framfor ribbe på julaften i år? Ikke? Tradisjoner sier du?

Tenkte jeg det ikke!

Vargas

Pin It on Pinterest