Kort fortalt, redder du liv ved å si ja til organdonasjon.

Dine friske organer, som du selv ikke har bruk for lengre, om du skulle bli alvorlig syk og være i ferd med å dø, eller har vært i en ulykke der du har blitt hardt skadd – eller om du allerede har omkommet, kan andre få bruk for. Din tid er over, men du kan faktisk være med å redde mange liv ved å si ja til livet. Si JA til organdonasjon.

Se for deg at du er på den andre siden av behovet. Du har en kjæreste eller kanskje en datter som trenger ett nytt organ, la oss si en ny nyre. Det kan være direkte livsviktig og hun kan dø av å ikke få operert inn en ny nyre. Da er det kun en nyre fra en donor som kan hjelpe henne. Jo flere donorer – jo større sjanse for å bli frisk og redde livet.

Å si ja til organdonasjon er enkelt. Man må hverken registrere seg, sende inn sitt utfylte donorkort, eller møte opp på sykehuset i egen person. Alt som skal til, er at du sier til dine nærmeste at du er organdonor. Da er det gjort. Du må si det for å bli det!

Stiftelsen organdonasjon

Fra 18. – 24. september 2017 arrangeres donasjonsuka. Er du nysgjerrig på å få vite mer, er dette en unik mulighet, fordi det arrangeres en rekke happenings rundt om i Norge, samtidig kan du finne svar på alle spørsmål på nett.

For å bli organdonor må du fortelle dine nærmeste om at du sier ja. Det er de som skal bekrefte ditt ønske til legene etter din død. Dine nærmeste kan være familie, venner, kollegaer, fastlege eller naboer.

Stiftelsen organdonasjon

Vi har lagt vekt på ett av de viktigste spørsmålene: Hvorfor man skal bli organdonor, og hva det vil si? Her kommer litt mer:

Til enhver tid står det mellom 400 0g 500 mennesker på venteliste for et nytt, livreddende organ. Organdonasjon er for mange eneste utvei fra en dødlig sykdom. Over 11.000 nordmenn har siden oppstarten i 1969 fått et bedre liv, eller unngått døden, takket være denne fantastiske behandlingsformen. En donor kan redde opptil syv liv. Syv mennesker med familie, venner og kolleger. Et reddet liv gleder mange.

Ville du takket ja til et nytt organ hvis det kunne redde livet ditt? Organdonasjon er basert på frivillighet og altruisme. Ordningen vil ikke fungere hvis ingen sier ja. Det er faktisk tre ganger større sjanse for at du vil trenge et nytt livreddende organ, enn at du selv blir organdonor. Hvis du er beredt til å motta, bør du også gi.

Så hva venter du på?

Bli organdonor du også, her er det du bør vite for å fylle ut donorkortet. 

 

Kilde: Organdonasjon.no 

Vargas

Pin It on Pinterest