Hva er seksuell trakassering? For unge mennesker kan det være vanskelig å vite hvor grensene går. Flørt kan fort utarte seg til noe mer, slik det bør være mellom to mennesker som fristes av hverandre.

Lest? Ikke rør meg!

Da kan det kanskje være vanskelig å vite om man går for langt i iveren etter å få seg et ligg, noen ganger.

Etterdønningene av #metoo-kampanjen viser at det slett ikke er bare unge mennesker som sliter med grensene. Voksne menn i alle aldre, uansett stilling eller posisjon, ser ut til å kunne være i stand til å trakassere kvinner.

Her er noen leveregler, om du skulle være i tvil:

  • Lær deg å vise hensyn og ikke bruke ord som kan oppleves krenkende av andre.
  • Lær deg å tolke andres grenser
  • Lær deg å sette egne, tydelige grenser for hva som er greit og ikke greit for deg av kommentarer og tilnærmelser.
  • Vær bevisst på hvilke seksuelle signaler du sender og hvordan disse kan tolkes.
  • Lær deg å flørte på en god måte uten å krenke andres grenser med ord eller handling. Slik flørting er god seksuell kommunikasjon.
  • Prat med andre hvis du opplever noe som seksuelt trakasserende.
  • Si ifra om du opplever, ser eller hører seksuell trakassering.

Kilde: Ung.no

Uønsket seksuell oppmerksomhet, tafsing, fingring eller verbale meldinger som går på kjønn, eller som virker støtende – er det som defineres som seksuell trakassering. Hva man kan oppnå med det? Jo, det er et meget godt spørsmål. Sannsynligvis ikke annet enn et dårlig omdømme og en kald skulder.

Hva er seksuell trakassering?
Foto: Wikipedia Commons

Å tvinge seg til sex eller seksuelle handlinger er ulovlig og bør selvsagt ikke forekomme. Dessverre viser det seg at det er svært mange kvinner, særlig yngre, som har opplevd at eldre menn, ofte i en leder- eller formynderrolle som har opplevd en type av seksuell trakassering.

Hva er seksuell trakassering?

Hva som kommer ut av #metoo-kampanjen kan være vanskelig å spå. Vi har ikke sett slutten på galskapen, stadig vekk kommer nye anklager, særlig i det politiske miljøet i Norge, har ballen begynt å rulle. I TV2 har det allerede vært oppvaskmøter, snart kommer nok også idretten på banen.

/2018/trond-giske-tatt-buksene-nede/

Man kan regne med at det ikke finnes noen miljøer, som er forskånet for trakassering av kvinner, men også menn i Norge. Det være seg i yrkeslivet, utdanning eller innen idrett. Hos noen sitter det svært langt inne å tørre å varsle, fordi man frykter å ikke bli trodd og man frykter konsekvensene.

Et nei betyr verken kanskje eller ja, et nei betyr nei og det bør du respektere, alltid. Du vil aldri komme noen vei med å være drittsekk. Å forbryte seg eller tvinge seg på kvinner som er attraktive er lite mandig. Spesielt om du som sjef eller leder – utnytter din stilling til å få det som du vil, da er du en liten patetisk dritt, som fortjener juling.

Absolutt alle som sitter inne med informasjon om en annen person, som har forgrepet seg eller har utøvd seksuelle tilnærmelser som ble oppfattet som negativ – bør varsle. Hvorfor skal man gå med en hemmelighet som gnager, når skylden ligger utelukkende hos andre?

Ulempen med #metoo-kampanjen er at den kan ødelegge for noen. Kanskje heves listen noe for flørt og romanser, fordi man er redd for å gå over en grense. Med sunn fornuft og normal folkeskikk – bør du kunne lykkes.

Du bør varsle, om du mener å ha blitt trakassert.

Vargas

Pin It on Pinterest