Kategoriarkiv: Jobb/ yrke

Klar til skolestart?

I disse dager er en lang sommerferie over for alle som skal på skolebenken. Enten det er den ferske førsteklassingen eller den garvede universitetseleven, som fortsatt ikke er sikker på hva han skal bli når han blir stor.

Skolestart er nytt, spennende og litt skummelt for de fleste. Man skal inn på et nytt pensum, møte nye lærere, nye medelever og få nye venner, kanskje møte opp på en ny skole for aller første gang.

Felles for de fleste som skal bo på hybel, borte fra mor og fars trygge havn – er fokuset på to viktige ting, nemlig skaffe nok penger til alkohol og om det bor noen å ha sex med i umiddelbar nærhet. Noen skoleelever, særlig fra universitetet er villig til å selge sex, for å spe på økonomien. Ikke alle selvsagt, men noe er faktisk så desperate. Noe man bør revurdere, da du lett kan komme opp i farlige situasjoner, ofte i et belastet miljø.

Lest? Student og dårlig råd? Les!  

Fortsett å lese Klar til skolestart?

Kunne du blitt sammen med en svenske?

Ja, hvorfor ikke tenker du kanskje? Bare tenk på alle de utfordringene det fører med seg da, så kan det hende fisen får en annen lyd. Under VM på ski f.eks. Hvem skal du holde med, svenskene? For husfreds skyld? Nei ærlig talt. 

Hva med sommerferien? Hvor skal dere reise da? Til Gøteborg? Som du er så vant til. Den svenske kjæresten din vil jo ikke dit. Eller hva med Slagerfestivalen? Hallo? Ser du problemene, tårne seg opp? Og hva skal du spise til frokost borte i Sverige der? De har jo ikke peiling på å bake brød heller. Du vet det? Nei, de spiser knekkebrød. Wasa. Og sånne frokostblandinger, blandet med sur yoghurt. Pføy! Med rosiner. Kan jo ikke spise det, du som er norsk og er vant til å spise grovt brød. Med norsk brunost.

De klarer jo ikke å feire nasjonaldagen sin engang.

Altså Sverige. Isolert sett er det jo ikke så mye feil på. Så ikke misforstå. Det er jo når man innleder et forhold til raringene at det blir et problem. Gjett om svenske aviser, sportsjournalister og det svenske folk; kommer til å mobbe oss i vinter. Om astmamedisin og annen doping. Bjørgen og Co kan ikke vinne et eneste renn, uten at vi blir minnet på mistanken om at vi har pustebesvær hele gjengen.

IMG_1666

Fortsett å lese Kunne du blitt sammen med en svenske?

Blir du trakassert på jobben?

Dessverre er det et økende press på arbeidstakere på norske arbeidsplasser, der overordnede bruker ufine metoder. Kvinner er oftest ofre i slike saker, der mannlige ledere eller sjefer trakasserer ansatte med fysisk eller psykisk vold. 

Ofte kan det få store konsekvenser for den som tør å varsle ledelsen om de faktiske forholdene, derfor velger mange å holde kjeft.

Hos den norske tekniske entrepenør-bedriften Caverion, er det nulltoleranse for mobbing, folk har mistet jobben for trakassering. En foregangsbedrift i Norge. Ingen arbeidsgivere bør ha rom for at ansatte skal mistrives i sitt daglige virke, forårsaket av ledere eller kolleger.

bloggtroll

Fortsett å lese Blir du trakassert på jobben?

Livet – planlegger du langt fram?

Livet starter da du kommer fra mors liv, du vokser og blir til et selvstendig individ ganske raskt. Planlegger du dagene som kommer og tenker du over at det kan ta slutt på et øyeblikk?

En helikopterulykke tok 13 liv på fredag. Livet til 13 voksne arbeidere som så fram til en friperiode med sine nærmeste endte brått og uventet. Helikoptret hadde feil og mangler så vitale at det havarerte. Arbeiderne og de to pilotene var sjanseløse. Familiene som ventet på Flesland fikk aldri hjem sine kjære. Livene til alle disse berørte ble endret på et øyeblikk da katastrofen var et faktum, til tross for alle planer som var lagt i forkant.

Så trist og smertefullt, så unødvendig og bortkastet.

Livet er uransakelig og vi vet ikke så mye om framtiden. Heldigvis. Det faller seg naturlig for oss å planlegge, både på kort og lang sikt. Det faller seg også naturlig for oss å ta morgendagen for gitt. Vi skal så mye, vi har så mye ugjort – derfor kan vi ikke kalkulere inn stor risiko, ulykker og i verste fall død.

An Element of Quiet Focus

hjl via Compfight 

Fortsett å lese Livet – planlegger du langt fram?

Kristina Pimenova (10) fotomodell – mest søkt på nettet

Den søte tiåringens mor styrer Kristinas karriere, og i følge flere medier skal den billedskjønne jenta ha fått kontrakt med de aller mest kjente byråene. 

Bør 10 år gamle jenter jobbe som modell?

View Results

Loading ... Loading ...

Synes du det er feil at barn skal kunne jobbe og tjene mye penger barne-modell, enda bransjen har et dårlig rykte?

Den norske modell-mammaen, Eivor Øvrebø i “Team Models” synes nemlig det hele er langt over streken. I følge VG, skal Kristina Pimenova ha vært modell-emne allerede som treåring.

images-4

Kristina Pimenova Foto: Instagram

Fortsett å lese Kristina Pimenova (10) fotomodell – mest søkt på nettet

Dårlige kolleger kan være helseskadelig for deg

Den dagen du gruer deg til å gå på jobb, fordi dine kolleger ikke gjør jobben sin, overstyrer dine meninger eller av andre årsaker er en belastning – bør du være på vakt. Det kan gjøre deg syk. Alvorlig syk.

Er dine arbeidsgiver sine oppgaver bevisst, vil dette problemet bli løst raskt. Dessverre kan det ta tid om ikke de er klar over den betente situasjonen. Nettopp derfor bør du være den som sier fra om de eksisterende forhold, ikke minst for din egen skyld.

Men er det egentlig så lett å klage på de man jobber nærmest med? Er det ikke lettere å holde kjeft og heller håpe på at det hele går over av seg selv, eller kanskje eksplodere selv én gang i håp om at det er nok?

Off to Work: University Professor

Alex Proimos via Compfight

Fortsett å lese Dårlige kolleger kan være helseskadelig for deg

Livet ditt- har du planene klare?

Hva du vil oppnå er en ting, å ha det bra med det du gjør er kanskje viktigere, å ha noen å dele livet med er kanskje enda litt viktigere. Ofte går det ikke helt som planlagt, uansett hvor mye tid man legger ned i planene. Vær derfor mottakelig for endringer.

– Om du planlegger allerede mens du er student, hvordan livet skal utarte seg for deg, vil du stå sterkere rustet til å takle livets opp- og nedturer. Fordi det er det livet handler om for de aller fleste. Motgang vil komme, men du vil også kjenne på lykkefølelsen, oppleve den glede det er å bli forelsket, å få barn og kanskje gift.

Så kommer de dagene man er glad for at man har en annen å støtte seg til. Sorg, fortvilelse, smerte, sykdom og død er også en del av livet. Da er det viktig å stå sammen for å finne trøst og håpe på bedre tider, for det vil jo alltid komme, før eller siden.

IMG_1774

Fortsett å lese Livet ditt- har du planene klare?

Trakassering i arbeidslivet- Knepp opp eller gå!

Er det ok at en arbeidsleder, sjef eller eier kan be unge ansatte om å kneppe opp blusen for å vise mer hud, som et argument for økt omsetning? Selvsagt kan man ikke det, i noe tilfelle. Ihvertfall ikke med loven i hånd. Det er trakassering av de ansatte, det er respektløst og skammelig.

Enhver arbeidsleder som har ansvaret for andre ansatte, skal vise respekt og gå foran som et godt eksempel, dessverre er det mange bedriftsledere som tror de kan gjøre hva de vil med sine ansatte. Uansett kjønn, så dumme er det faktisk mange bedriftsledere i Norge som er.

I Bergen har LO besøkt 330 forskjellige mindre og noen litt større bedrifter i sommer, noe som avdekket urovekkende arbeidsforhold.

Sommerpatruljen avdekket 49% brudd på arbeidsmiljøloven, men tilfellene av trakassering av ung og uerfaren arbeidskraft er mest alarmende synes vi. Flere steder i utelivsbransjen i Bergen, skal unge servitører ha fått beskjed om å åpne opp blusen for å vise hud.

Foto: oatmeal2000

Fortsett å lese Trakassering i arbeidslivet- Knepp opp eller gå!

Nicki Bille Nielsen er ferdig i Rosenborg!

En fotballspiller som ikke skjønner sitt eget beste og går så langt som å øve vold mot en offentlige tjenestemann kan ha en strafferamme på to års fengsel om han blir dømt. Nicki Bille Nielsen (26) har blitt en hodepine for Rosenborg

Rosenborg-spissen Bille Nielsen, best kjent som “El Pistolero” har åpnebart et problem som for Rosenborg kun har en løsning. Å fjerne den gode dansken fra lønningslista på Lerkendal. Selvsagt skal spillere få ha det show, gå på byen i vise seg fram, alle Tippeliga-spillerne i Norge er lokale helter. Men har ikke Nicki Bille fått advarsler tidligere? 

Hvilke lover som gjelder i Danmark er ikke på det rene, men uansett er det lite smart å bite en politi-tjenestemann. Det var i København den energiske dansken skal ha kommet i klammeri med en politimann, som endte med at Nicki Bille Nielsen har blitt anmeldt på grunn av biting.

Rosenborg på sin side vil til bunns i saken, og har sett seg tvunget til å utelate Nilesen til mandagens kamp mot Bodø Glimt, skriver klubben i en pressemelding.

Fortsett å lese Nicki Bille Nielsen er ferdig i Rosenborg!

Mange unge utnytter de sosiale godene- hever 20.000 kr pr måned!

Dessverre er det for lett for mange unge som ikke gidder å løfte en finger for å gjøre noe for penger. De får barn, går på trygd og hever betydelige summer gjennom bevisst å ikke jobbe. 

Faktisk er det så ille hos noen at foreldrene oppfordrer sine døtre til å bli tidlig gravid får å utnytte de sosiale gode nesom er tilgjengelig i Norge. En enslig mor med et barn får barnetrygd og sosial trygd tilsvarende en brukbar månedslønn. Hvordan kan samfunnet være så urettferdig?

En ung hardt arbeidende lærling får ikke i nærheten av samme sum, og vedkommende jobber full dag gjennom en hel måned.

Selvsagt skal unge enslige mødre eller fedre ha muligheten til å forsørge sitt barn, men det er noe graverende feil når endel unge får mer penger pr måned, enn andre unge som er i full jobb. Dessverre er det tilfelle i en rekke kommuner i Norge.

Systemet burde fanget opp de unge som unnviker å gjøre et fornuftig forsøk på å skaffe seg en utdannelse eller en inntekt via ærlig arbeide. De aller fleste unge i Norge gjør alt de kan for å skaffe seg et yrke de trives i, nettopp gjennom en krevende utdannelse. De tar opp studielån, jobber i ferier og helger for å få endene til å møtes.

Da er det rent for jævlig at noen klarer å utnytte systemet gjennom å gå hjemme å drive dank, og i tillegg ha en større inntekt enn de som forsøker å gjøre så godt man kan gjennom hardt arbeid.

Satsene for sosial stønad varierer, men de aller fleste som har behov, får i tillegg hjelp til bopel, kontantstøtte og barnetrygd fra det offentlige. En enslig forsørger kan også kreve den andre forelder for et betydelig beløp i barnebidrag. Itillegg kan en enslig forsørger søke NAV om følgende:

  • barnebidrag til eget barn, om du er enslig forsørger for barnet og ikke har ordnet det med barnefaren privat
  • bidragsforskudd til barnet (blir behovsprøvd ut fra blant annet inntekt og kan gis til et barn blir 18 år. Om barnebidraget er fastsatt, og dette er høyere enn forskuddet og om det blir betalt i rett tid, har det ingen hensikt å søke om forskudd.)
  • utvidet barnetrygd (i beløp vil det si barnetrygd for et barn mer enn du faktisk har)
  • overgangsstønad (stønad til livsopphold)
  • stønad til barnetilsyn
  • utdanningsstønad

Disse satsene utgjør en betydelig sum og er selvsagt vell og bra for de som trenger hjelp i en overgangsfase, men det burde ha vært en tidsbegrensing, slik at alle måtte komme seg ut av sofaen og skaffe seg et liv; der man betalte skatt slik de aller fleste andre er tvunget til.

Norge er verdens rikeste land, men myndighetene sender ut feil signaler om de ikke stiller noen krav til ungdom som kan sitte hjemme og se på Dr. Phil på TV3 hver dag året igjennom. Med full lønn/stønad/trygd fra det offentlige uten å løfte en finger.

Den som virkelig ønsker det kan gå gjennom livet å få pengene i fanget, penger som de fleste andre betaler i skatt gjennom sitt daglige yrke. Det blir en skjevfordeling av et felles ansvar alle innbyggere i kongeriket bør kjenne på kroppen.

Er det ok at en enslig forsørger skal kunne få mer i støtte og stønad enn en som jobber i 100% stilling? Selvsagt ikke!

 

Foto: Flickr/ Jules Kircham

Vargas

Ung og Blakk? NAV hjelper deg i gang!

Om du er ung og blakk, eller ikke lenger fult så ung, men allikevel blakk så er det faktisk håp for deg å få hjelp. NAV får mye feilaktig pepper og usaklig kritikk. Om du tar kontakt med NAV, så vil du bli overrasket over hvor god service du får.

“NAV-Jobblyst” er laget for unge som ønsker å jobbe og tjene egne penger. De unge som er villig til ta en jobb og gjøre så godt de kan for å gjøre en så god innsats som mulig, har alle forutsetninger til å lykkes. Noen har ikke lyst, de har nok penger via sine foreldre- de trenger heller ikke å søke jobb.

– Ungdom som skjønner hva arbeidslivet går ut på og som er villig til å gå på jobb hver dag og legge ned en innsats, kan via “Nav-Jobblyst” få en flott start på arbeidslivet med et yrke de liker fra første dag. Ungdom er en stor ressurs for norsk yrkesliv og de kan ta en rekke forskjellige arbeidsoppdrag overalt i landet, der det er stort behov for arbeidskraft.

Fortsett å lese Ung og Blakk? NAV hjelper deg i gang!

Skal du ha sommerjobb bør du søke nå!

Mange studenter mellom 15 og 20 år ønsker å ha muligheten til å tjene noen kroner i mellomstudiene. Sommerjobber er attraktive for mange unge, men mange venter for lenge med å søke.

Ferieplanene skal legges i mindre og større bedrifter, bonden vil vite om han får solgt sine jordbær, ønsker du å bruke deler av sommeren til å jobbe, søk nå. Du kan oppleve å få verdifull kunnskap som du kan få bruk for i senere veivalg i livet.

– Det er en fin mulighet til å spare seg opp noen tusen i løpet av de ukene man har skolefri, for å kunne spe på en slunken studielån-kasse utover høsten. Alle studenter og andre ungdommer som har fylt 13 år og som ikke har hatt inntekt tidligere, kan tjene opp til 39.950 kr for 2014, uten å betale skatt. Da skal man søke skatteetaten om et såkalt frikort.

Kommer man over dette beløpet må det beregnes skattegrunnlag for det inntjent beløpet, men de færreste tjener så mye på noen uker i sommerferien. Det kommer helt an på jobben. Skjærer man torsketunge f.eks så kan beløpet bli betydelig. Det er en godt betalt jobb.

Fortsett å lese Skal du ha sommerjobb bør du søke nå!