Du skjønner selvsagt med det samme hvem har vært lojal mot sin klubb. Si Alex Ferguson (71). Han var hos andre klubber før han tok over Manchester United, men ble værende på Old Trafford og vil bli den legende som gir han tittelen verdens beste fotballmanager gjennom alle tider, lenge. 

Her er de ni andre managere som har rullert på de beste klubblagene i verden. Felles for de fleste er at de har vært innom Chelsea under eierskapet til den utålmodige russiske milliardæren Roman Abramovich.

José Mourinho (50)- mannen som har vunnet det som vinnes kan som manager, har vært i en rekke klubber, men er nå tilbake i Chelsea. Har trent Benfica, Porto, Inter, Real Madrid og Chelsea. Sikler på Manchester United, men det skjer ikke ennå. Kanskje Europas mest omtalte og karismatiske trener. Elsket og hatet av den britiske presse.

Vicente del Bosque (62) Mannen som ikke kan le. Vært svært lojal hos Real Madrid, tok over Besiktas i den tyrkiske ligaen i en liten periode i sesongen 2004/2005, uten nevneverdig suksess. Har siden vunnet både EM og VM med det spanske landslaget. En mann for de store begivenhetene som han ofte kommer seirende ut av.

Robeto Mancini (48) Sendte den blå delen av Manchester by og halve fotball-Europa til himmels da City tok sitt første seriemesterskap på 50 år. Fikk sparken sesongen etter for bare å komme på 2. plass. Hvem sa det skulle være enkelt å være fotball-manager? Italieneren blant de mest erfarne og har trent følgende storlag: Fiorentina, Lazio, Inter, Manchester City og er nå i Galatasaray i Tyrkia.

Carlo Ancelotti (54) En mann blottet for karisma, men har brukbar peiling på fotball. Ihvertfall om man skal dømme han etter hvilke lag han har vært innom. Parma, Juventus, Milan, Chelsea, PSG og nå selveste Real Madrid. En trener som får de største jobbene på bakgrunn av sin suksess i Milan, men har ikke vist noe på lenge. Sliter i Madrid.

Josep Guardiola Sala (42) Spanjolen som kun går under kallenavnet Pep, er blant de få som har hatt suksess som spiller for så ha suksess som trener. Kom nok til dekket bord i Barcelona, men det skal noe til å styre en gjeng med primadonnaer, det har Pep klart med bravur. Er nå i Bayern München med et lag som kan vinne alt, igjen.

Rafael «Rafa» Benítez Maudes (53) Mannen som for mange Liverpool fans er en levende legende fortsatt. Mannen som er hatet i Chelsea, men som har en merittliste få managere i verden kan vise til. Den sympatiske spanjolen som donerte £96000 pund til minnefondet etter Hillsborough-tragedien. £1000 pund for hver Liverpool supporter som døde. Slikt gjør bare en ekte gentleman. Har trent Osasuna, Tenerife, Valencia, Liverpool, Inter, Chelsea og nå Napoli.

Guus Hiddink (66) Nederlenderen som har gjort gull av grå stein, spesielt i Nederland, men også med forskjellige landslag. Med semifinaleplass i VM med Sør Korea som den største suksessen. En fotballarena i Sør Korea er like godt kalt opp etter gamle Guus som takk for hans innsats. Her er noen av Hiddinks arbeidsgivere: PSV, Real Madris, Valencia, Real Betis og Chelsea. Foruten Sør Korea har han vært landslagssjef i Russland, Tyrkia og Australia. Var også innom russiske Anzhi, men er nå ledig på markedet.

Jürgen Norbert Klopp (46) Tysklands beste fotballtrener. Er sjef i Borussia Dortmund, et lag som blir bedre og bedre under Klopp og som kom helt til Champions League finalen i fjor i mot alle odds. En trener man skal legge merke til, en trener for framtiden og som vil kunne trene hvem som helst av de beste lagene i Europa videre i sin karrière. Var 7 år i Mainz 05 før han tok over de gule i Dortmund. Kommer til å vinne noe stort og det snart.

Josef «Jupp» Heynckes (68) (lagt opp) Tyskeren tok Bayern München til nye høyder med seier i Serie, Cup og Champions League. «Jupp» har trent en rekke gode lag gjennom en eventyrlig karrière. Borussia Mönchengladbach to ganger Bayern to ganger, Bayer Leverkusen, Benfica, Rela Madrid og Schalke 04 blant andre. En legende som vil bli husket.

Gode fotball trenere som Arsene Wenger, Roberto Di Matteo, Villas Boas, Luiz Felipe Scolari, Claudio Ranieri og vår egen Ole Gunnar Solskjær bør selvsagt nevnes. Det bør også trenere fra andre deler av verden. Både i Afrika, Asia og ikke minst i Sør Amerika er det fotball-lag som går utenpå de fleste Europeiske, men dette er både lag og trenere som er rimelig ukjente for oss her hjemme på berget. Derfor har fokuset havnet på de Europeiske lagene og trenerne.

Ingen jobb er mer usikker enn en fotballtrener på høyt internasjonalt nivå. Trenere kommer og går, de beste får ofte nye lag og enda flere millioner på konto. En resultatorientert og nådeløs bransje.

VM i Brasil 2014 vil bli enda et fantastisk fotball-eventyr. Et eventyr for alle som elsker verdens største idrett.

 

Vargas

 

Foto:/ Flickr/ In Mou We Trustmaxiaurelius

 

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Ylvis- med nye rekorder med «The Fox»

Nå er brødreparet fra Bergen inne på den viktige Billboard-listen og innehar en eventyrlig 8. plass med sin siste hit...

Hva er din idealvekt? Den du eller andre trives med?

Hvordan du ser ut bør ikke være viktigere enn at du kan leve med deg selv. Hva andre mener bær...

Lukk