10 råd mot tungsinn og depresjon. Mange nordmenn sliter når høstmørke kryper inn på sjel og sinn. Det skyer over på flere måter. Noen blir nedstemt over kulden og mørke, andre synes vinteren er en hyggelig tid med mange positive ting å ta seg til. Gjerne sammen med andre, innendørs.

Estimated reading time: 5 minutter

Depresjon

Fortvil ikke – her kommer noen gode råd mot mørke tanker. De fleste rådene kjenner du nok fra før – om ikke alle. Det er nemlig veldig enkelt å gi tips og råd mot depresjon. Men desto verre å bli kvitt helt eller bli frisk fra. Det betyr ikke at rådene ikke virker eller er dårlige. Det betyr bare hver mann og kvinne – sin hjerne. Som du sikkert har hørt før, det sitter mellom ørene.

Les også: Tips til unge voksne

Det er åpenbart individuelle utfordringer som fører til depresjon, angst og nedstemthet.

For noen er det ikke engang nok å gå til psykolog eller få annen type profesjonell hjelp. Det er og blir mørkt i sinnet. Da er et viktig å ha nære og gode hjelpere. Ikke som nødvendigvis skal trøste eller si så mye “riktig”. Men som bare er til stede. For noen er det lindring nok.

Hva som gjør oss deprimerte og nedstemte avgjør av hvem vi er. Depresjon kan være arvelig, men ikke nødvendigvis. Man kan bli negativt påvirket av ytre faktorer ved å se negative nyheter. Det begynner å bli endel å ta av. Krig, sykdom, pandemi, energikrise, økonomiske utfordringer og en usikker framtid – gjør noe med oss.

Men det er altså ikke depresjon å være lei seg eller nedfor. En depresjon stikker dypere.

10 råd mot tungsinn

Foto: Pixabay.com

Hjelp

Hva er en depresjon? Lurer du kanskje på om du ikke har møtt vedkommende.

En depresjon er i følge ekspertisen, en tilstand som er karakterisert ved senket stemningsleie. Interesse- og gledesløshet, og energitap og økt trettbarhet. Ikke alle forstår at det er en depresjon man er i ferd med å gli inn i. Man har det ugreit over tid og ofte hjelper det å søke helsehjelp for det.

Les også: November – sliten og nedstemt?

10 råd mot tungsinn som kan være til hjelp for deg som sliter.

Noen unngår å bli deprimerte gjennom et helt lagt liv. Men ca 20 prosent av alle mennesker i Europa, opplever depresjon i en eller annen grad, i løpet av livet. Det er dermed ganske vanlig, men også ganske alvorlig. Derfor bør du søke hjelp i tide. Men husk at det er forskjellige grader av tungsinn og depresjon. Det er ikke nødvendigvis det samme.

10 tips mot tungsinn:

  • Sett deg inn i problemene, les deg opp hva tungsinn faktisk er
  • Ta situasjonen på alvor – innse at du kanskje er syk
  • Søk profesjonell hjelp, men del utfordringene med kjæreste eller ektefelle
  • Bestem deg for å bli frisk
  • Spis deg glad, gjerne sammen med mennesker du er glad i som gir deg glede
  • Bruk terapi aktivt
  • Skap gode meninger med livet, gjør det du liker å gjøre – bruk naturen
  • Vær fysisk aktiv, møt venner, selv om det er vanskelig
  • Ta ut ferie, reis til varmere og lysere strøk
  • Ta små skritt tilbake til et normalt liv, sett deg selv små delmål

Erfaringer

Her kunne det og burde det kanskje ha kommet en rekke andre gode råd fra folk som kan dette.

Men vår aller beste råd er å lese. Les deg opp på alt hva mennesker før deg har vært gjennom og erfart med sin lidelse. Det kan være til hjelp for deg også. Uten sammenligning forøvrig, kan vi anbefale hypokonder-legen, Ingvard Wilhelmsen. Han er god til å sette enkle ord på vanskelige tanker.

Det viktigste er at du ikke står alene med utfordringene. Kanskje de verste problemene du har hatt, da bør du ha minst én god skulder å gråte på, eller noen å dele tanker og tårer med. Fordi depresjon og nedstemthet, kan ramme så vilkårlig og du er aldri skyld i dette selv – på noen måte.

Hvilke erfaringer andre har gjort seg i en krevende tid i livet. Er verdifull informasjon, også for den som lider av samme sykdom. Kristian Hall, er en mann som vet så mye om depresjon, at han har skrevet en bok om det, en bok som kanskje kan hjelpe deg på rett spor.

Kilde: Mentalhelse.no

Vargas

Pin It on Pinterest