10 tegn på at du bør ned i vekt! Enten du vil se bedre ut eller ikke dø ung og bli et pent lik, det bør finnes en hel haug med gode grunner til å redusere vekt, om du er overvektig.

Som professoren i sosialmedisin, Per Fugelli, sa det så treffende: “Vi lever i det tryggeste sekund i historien, på det tryggeste stedet på kloden, nyt det!” Da er det en smule pinlig at vi spiser på oss dødelig sykdom, fordi vi ikke gidder å ta helserådene fra myndighetene på alvor.

10 tegn på at du bør ned i vekt! Som du bør ta på alvor om du vil bli gammel og ha en god helse – så lenge som mulig.

Lest? Blitt overvektig i ferien?

Vi nordmenn blir nemlig fetere og fetere til tross for å inneha enorm kunnskap om kosthold, trening, kaloriinntak og vektreduksjon. Vi vet hva som skal til for å få et sunt og godt liv, med riktig kosthold og nok mosjon, men de fleste av oss gidder ikke. Vi lar være og blir heller tung og syk.

Å holde en stabil normalvekt over tid, uten å være hysterisk, bare sunn og frisk, er det beste for alle mennesker. Det skal litt disiplin til, men er slett ikke umulig. Man må bare mosjonere nok og spise mindre av det usunne.

Letter sagt enn gjort, vi vet det. Men det er faktisk bare det som skal til. Å være fornuftig over tid, altså hele livet, er det som får mange til å bryte mønsteret.

10 tegn på at du bør ned i vekt!
Foto: (Joenomias) Menno de Jong Pixabay

10 tegn på at du bør ned i vekt!

  • Du snorker mer enn før, du slutter og puster flere ganger gjennom natten, fordi du har søvnapné. Du sover dårlig og urolig, du våkner ofte med hodepine og er mer sliten enn tidligere fordi kroppen ikke har fått nødvendig hvile. Søvnapné er en farlig lidelse, som kan forårsake hjerneblødning, hjerteinfarkt eller hjertestans. Dessuten holder du folk i nærheten våken hele natten, med snorkingen din.
  • Inflammasjon er ikke alle klar over hva er, men dette er en lidelse i huden som er plagsomt for de fleste som er overvektige. En betennelse som blir bedre, hvis man klarer å gå ned i vekt. Ordet, inflammasjon, betyr betennelse. Dette er kroppens måte å gi beskjed om at det er betennelse i kroppen, men det kan også bli kronisk. Det er betydelig verre.
  • Tretthet rammer de aller fleste som blir overvektige. Man bruker mer krefter til å bevege seg, man har mer å drasse på og man blir søvnig etter måltider, fordi blodsukkeret stiger. Hjertet jobber hardere og man blir raskere sliten som fet, enn normalvektig, dessverre.
  • Å gå ofte å være sulten, er et tegn på at du kan være i ferd med å få den vanligste livsstilssykdommen av dem alle, diabetes type 2. En kronisk sykdom som kjennetegnes ved mangel på insulin. Mennesker som spiser mye usunn mat og som i tillegg beveger seg lite over tid, kan være i fare for å få denne sykdommen. Et annet tegn er at man må ofte på toalettet.
  • Høyt blodtrykk og høyt kolesterol er gode bevis for at du er en fet faen. Da har kroppen din rett og slett begynt å resignere, forfallet har kommet så langt at blodårene er i ferd med å tettes igjen. Høyt blodtrykk betyr at blodet presser mot blodårene og kan skade disse over tid. Det finnes gode medisiner for slike lidelser, men det aller beste for kroppen er å redusere vekt, selvsagt.
  • Å ta mål av egen kropp er ubehagelig for alle som er overvektige. Sannheten blir bokstavlig, derfor veier man seg sjeldent også i en slik tilstand. Er man 90 cm over magen, er man sannsynligvis overvektig og bør gjøre noe med det. Men ikke alltid, man kan faktisk være stor, men også sunn og frisk. Vi kommer i alle fasonger vi mennesker. Men å tørre å ta målinger er et skritt i riktig retning.
  • For mye fet mat over tid, vil gi økt østrogen i kroppen, som igjen øker faren for flere typer kreft, som brystkreft for eksempel. Har man i dette tilfelle foreldre eller besteforeldre, som har hatt kreft, vil man ikke nødvendigvis slippe unna ved en vektreduksjon grunnet arv i genmaterialet, men ekspertene anbefaler uansett alle overvektige om å gå ned i vekt, grunnet fordelene det gir.
  • Smerter i knær, rygg og hofte er typiske lidelser knyttet til overvekt. I verste fall kan det bli nødvendig med omfattende operasjoner for å erstatte ødelagte knær eller hofter. Veier man for mye, kan man risikere å bli nett slike operasjoner av risikohensyn.
  • Det er vitenskapelig bevist at overvekt er knyttet til en rekke kreftformer. Å unngå overvekt og holde en sunn og fornuftig kroppsvekt, er det beste man kan gjøre for å forhindre alvorlige sykdommer som tarm- og magekreft.
  • Alle mennesker øker vekten fra man er barn, til man er tenåring og til man når en viss alder som voksen. Men før eller siden skal man slutte å gå opp i vekt og nå en idealvekt. Øker vekten med årene, vil du utvilsomt være overvektig etterhvert og bør ta tiltak for å redusere vekt. Spise mindre, oftere og bevege seg mer.

Lest? Slik holder du deg frisk!

Som du sikkert forstår, er det uendelige grunner til å være litt mer bevisst på hva du putter i munnen, men enda litt viktigere, hva du lar være å spise. Om du vil ha en bedre helse, vil leve litt lengre og ha en sunnere livsstil, er det faktisk opp til deg selv og deg alene.

Du vet hva som skal til, nå er det på tide å gjøre noe med det. For helsas skyld.

Det spiller mindre rolle hvor mye du trener om du ikke spiser riktig.

Lykke til!

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Laphroaig!

Laphroaig! bør du la være å uttale om du ikke har aner fra øya Isle of Islay, på Skottlands vestkyst...

Lukk