NYTT LIVSFARLIG DOP PÅ MARKEDET I NORGE

Å bruke dop i form av tabletter, sprøyter eller i pulver form er aldri smart. Men nå er det kommet et preparat som har krevd flest menneskeliv i Norge av alle land hvor dette er registrert- verre enn det meste man har sett tidligere-

– Vi er helt klart bekymret for flere dødsfall, når det har kommet seks dødsfall på tre måneder, sier fungerende divisjonsdirektør Liliana Bachs ved divisjon for rettstoksikologi ved Folkehelseinstituttet til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Det første dødsfallet skjedde i juli, det siste i september. Personene som har omkommet er alle rundt 20 år, ifølge Bachs.

For unge mennesker som vil utforske nye ting fordi det er nytt og spennende, drit å prøv ut dop! Det ødelegger livet ditt før eller senere. Det ødelegger for de du er glad i og du vil komme til å oppleve et helvete du får store problemer å komme ut av. All dop er dyrt, du må enten stjele, gjøre større brekk, ta opp lån av venner og familie eller i verste fall komme til å måtte selge kroppen din hvis du blir desperat nok-

DRIT I Å PRØV UT DOP!

Når man er ung og udødelig, for det tror de aller fleste unge at de er. Så er det utallige måter å få tilfredsstilt behovet for adrenalin-rush, spenning og action på- å dope seg er å starte på livets slutt alt for tidlig, det er ikke sikkert det dreper deg, men det ødelegger nok til at det kanskje kunne vært like greit…

– Mens dødsfall knyttet til amfetamin eller ecstasy alene er relativt sjeldne, har vi nå i løpet av kort tid sett seks dødsfall med PMMA i blanding med amfetamin/metamfetamin. PMMA omdannes i kroppen til stoffet PMA (ParaMetoksyAmfetamin) som har vært ansvarlig for mange dødsfall verden over på 70- tallet og på 2000–tallet, og som fikk navnet «Death», sier Bachs.

Fakta:FAKTA

  • PMMA er et stimulerende hallusinogen. Mange av stoffets virkninger i kroppen ligner på både amfetamin og ecstasy, med hallusinasjoner, hjertebank, uro, unormale øye- og munnbevegelser og varmefølelse.
  • Rusvirkningene av PMMA kan oppleves i mindre grad enn ved bruk av ecstasy og amfetamin. Effekten kommer også tregere, noe som kan føre til at folk tar større doser av stoffet.
  • Dødsfall kan inntre plutselig og uventet som følge av hjerterytmeforstyrrelser eller hjerneslag, eller ha et lengre forløp som starter med høy kroppstemperatur, uro, forviring, trykk i brystet, koma, kramper og progressiv svikt i indre organer som lunger, nyrer og hjerte.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Jeg mener det er opp til hver enkelt hva man vil gjøre med eget liv, men å kaste det bort i narkorus er vel det absolutt verste man kan gjøre. Det er egoistisk, og det er smertefullt. Selvsagt kan mange komme på skråplanet og få trøbbel med å reise seg på bena igjen.

Men alle har ansvar for egne handlinger, søk hjelp i tide. Det er helt sikkert mennesker rundt deg som DU betyr mye for. Bruk den hjelpen og støtten du kan få, før det er for sent.

– Brukerne er ofte ikke klar over hva de får i seg. PMMA har virkninger som ligner både ecstasy og amfetamin, men rusvirkningen kan være mindre – og det tar vanligvis lengre tid før effekten inntrer. Det gjør at noen tar mer stoff for å få bedre virkning, noe som kan være fatalt.

– Noen får hjerteproblemer, i verste fall hjertestans, ved PMMA-bruk. Andre får hjerneblødning, slik at de går i koma og blir bevisstløse. Andre kan få svært høy kroppstemperatur, opp i 40-42 grader. Mitt råd er at man ringer ambulanse med en gang. Ikke tro at dette er noe man sover av seg, sier Jørg Mørland i Folkehelseinstituttet.

Han påpeker at dødstallene er skremmende høye på så kort tid.

– Vi har svært få amfetamindødsfall i Norge i løpet av et år, i forhold til den store brukermassen.

Bruk livet ditt til å gjøre positive og spennende ting. Reis, lev, nyt årstidene, skaff deg en deilig kjæreste, opplev det å bli mor eller far.Bare fantasien setter begrensninger for deg, og hvilken vei i livet du velger å leve.  Ikke kast bort livet på tabletter.

Det er ikke verdt det!

Tross alt er livet ikke det verste man har…

Vargas

 

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Mine, dine, og våre barn

Våre barn er det viktigste som finnes for oss. De er de viktigste i verden. De er framtiden og vi...

Lukk