15 år siden 11. september 2001- krigen mot terror fortsetter. Osama bin Laden og hans venner i Al Qaida lyktes nesten. Tre av fire fly traff sine mål med dødelig punktlighet.

Bare Flight 93 maktet ikke å treffe sentrale mål i Washington, terroristene ble fersket og flyet tvunget ned på et jorde i Pennsylvania.

Men alle ombord omkom, også her.

Resten er som kjent historie. En historie som endret USA, en historie som endret verden, en historie som koster nær 3000 mennesker livet. Hele 93 nasjoner ble berørt med offer for tragedien.

184 døde da et fly traff Pentagon, 40 mennesker ble drept ved Pennsylvania og 2753 mistet livet i New York.

15 år siden 11. september 2001- krigen mot terror fortsetter

15 år siden 11. september 2001- krigen mot terror fortsetter.

Nå, 15 år senere er verden et minst like farlig sted å leve – om ikke enda farligere. Al Qaida, er ikke de terroristene vi snakker mest om eller frykter mest. ISIL eller IS har tatt over.

En terror-organisasjon som har gjort som sin egen skremselspropaganda, å skremme verden med å drepe sin fanger, live. Via sosiale medier sprer de død, tortur og voldtekt av både kvinner og barn.

Eksperter som følger «Den Islamske Stat’s» soldater tett, mener å vite at IS sliter med å rekruttere, de sliter med å nå sine militære mål, flere steder i Irak, Syria og Libya, og de har nylig mistet flere av sine viktige ledere.

ISIL er utvilsomt den viktigste årsaken til at «Kampen mot terror» forsetter, med uforminsket styrke.

«Ground Zero», kalles stedet, forvandlet til et vakkert, men sterkt minnesmerke – nøyaktig der de to mektige tvillingtårnene stod.

15 år siden 11. september 2001- krigen mot terror fortsetter

I USA glemmer man aldri angrepet som skjedde en krystallklar formiddag – litt før kl 10:00 lokal tid, kom det første sjokkerende angrepet. Et fly skal ha truffet et av tvillingtårnene. En ulykke?

Røyken steg opp fra den ene karakteristiske, høye bygningen. De største og de mindre TV-selskapene satte fokus på den dramatiske hendelsen, da det andre tårnet ble truffet.

De fleste forstod med ett at dette var slett ingen ulykke, men et angrep på USA, et angrep på demokratiet og et angrep på hele den vestlige verden.

‘Krigen mot terror’ startet denne kalde, nydelige dagen i New York. En dag som skulle bli den siste for så fryktelig mange uskyldige.

Vi vet så mye mer nå, 15 år senere.

Vi vet hvem som står bak, til tross for mange andre teorier om at USA selv skulle stå bak. Velger vi tro på den offisielle. At rå og brutal ondskap fra en terror-organisasjon, som ville ramme USA spesielt og Vesten generelt – på verst mulig vis. Og de lyktes.

I flere år planla Bin Laden og hans menn dette iskalde, brutale, men samtidig spektakulære angrepet. Nær perfekt gjennomført, i sin grufulle brutalitet. Terroristene, nitten stykker, lyktes med å komme seg ombord og fikk kapret de digre flyene, som skulle brukes som dødelige våpen.

Filmen «Zero Dark Thirty» forteller et skremmende bilde av hvilke krefter som ble satt i sving etter 11. september 2001.

President George Bush sa det rett ut. Vi skal jakte på de skyldige, og de skal få stå til ansvaret for angrepet på USA. Bare en skadet amerikansk president, kan si det så troverdig som George Bush gjorde. Det verdens mektigste mann utelot, var hvordan de skulle gå fram.

En dårlig skjult hemmelighet forteller at det var ingen som ble spart, i «Krigen mot terror.» Sannsynligvis er det flere som er drept fram til jakten på Osama bin Laden, ble avsluttet.

Terror-lederen ble lokalisert og tatt av dage 1, mai 2011, nær 10 år etter det fatale angrepet. I «Zero Dark Thirty«fortelles en brutal virkelighet, styrt av myndighetene, i jakten på de som stod bak.

Terror-angrepet på USA 11. september 2001, er det verste noen gang i landets historie. Foreløpig.

15 år senere vet vi at den sittende presidenten, Barrack Obama, lovte allerede i 2009, å stenke fangeleiren Guantanamo. Foreløpig har har ikke lyktes. Om noen få måneder går Obama av som USA’s president. Han fanget og fikk de skyldige drept, etter all sannsynlighet.

Men hvilken historie som skrives om USA og jakten på terror, når Donald Trump eller Hillary Clinton har styrt noen år – er det kanskje greit vi vet lite om.

Med ondskap, skal ondskap fordrives er en kjent, men destruktiv måte å drive verden framover på. Vi burde kunne håpet på et åpnere, mer demokratisk og mer solidarisk samfunn på tvers av landegrensene, av internasjonale politikere.

Dessverre er sjansen for større konflikter, med USA som verdens-politi på den ene siden og en eller flere uforutsigbare, muslimske land på den andre.

Hadde vi visst hva 11. september 2001 og «Krigen mot terror» startet for amerikanere, Vesten og for oss nordmenn, ville vi kanskje gruet oss for de neste femten årene.

Al Qaida er ikke like farlig som den gang, men ISIL vil leve videre, og i følge ekspertene er disse terroristene, villige til å gå lengre enn Osama bin Laden. Mye lengre …

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Partnerbytte – ikke lenger bare fantasi?

Partnerbytte – ikke lenger bare fantasi? Du går kanskje inn i forholdet med den tanke om at det er dere,...

Partnerdrap – lever du farlig?

Partnerdrap - lever du farlig? I følge VG.no, som har sett nøye på dette store og alvorlig samfunnsproblemet, har svært...

Lukk