Regjeringen forbyr solarium for alle under 18 år. Alle solarier skal ha kompetent betjening fra 2014.

Det er faren for og den store økningen i føflekkreft som er årsaken til denne strenge loven.

– Ultrafiolett stråling øker risikoen for å utvikle hudkreft betraktelig. Barn og ungdom er mest utsatt. Personer som blir solbrent i ung alder har større risiko for å utvikle føflekkreft senere i livet, skriver Statens strålevern i en pressemelding.

Undersøkelser som Kreftforeningen har gjort blant ungdom, viser at tallet på ungdom mellom 15 og 24 år som har solarium har økt med 20 prosent på fem år. 78 prosent av jenter som tar solarium begynte med dette før de var 18 år.

Verdens helseorganisasjon sitt kreftforskningsinstitutt klassifiserer nå solarium som gir fra seg UV-stråling som «kreftfremkallende for mennesker». Det er det øverste kreftfarenivået.

Vinterbleke nordmenn formelig valfarter til nærmeste solarium for å unngå gussen grå/ hvit hud gjennom en kald vinter, til tross for kreft advarslene.

Nå har regjeringen sørget for 18 års grense for bruk av solarium.

California sier nei til ungdommer i solarium

Foto: TV2/ Colobox

Flere land har de siste årene innført aldersbegrensning og krav til betjening som kan veilede kundene. Det gjelder blant annet Frankrike, Australia, Storbritannia og Tyskland.

Også i solfylte California er det innført forbud mot bruk av solarium for alle under 18 år, som den første amerikanske delstater.

Flere andre amerikanske delstater har en aldersgrense på 16 år, men California er først ut til å heve aldersgrensen. Fram til nå har ungdommer mellom 15 og 17 år kunnet bruke solarium, men de må da ha foreldrene sin tillatelse.

Ikke alle er helt enig at dette er et bra tiltak. Ungdom bør få sole seg, ifølge professor Johan Moan ved Radiumhospitalet.

Moan er en av landets fremste forskere på soling og hudkreft.

– Særlig ungdom har godt av å sole seg. Forskning viser at 70 prosent av norsk ungdom benytter mer enn fire timer foran en datamaskin daglig og det vil kunne være feilslått å da forby en D-vitaminskilde som solarium, sier Moan.

Han understreker at det er svært viktig at man er forsiktig når man soler seg, men:

Soling i små doser er svært godt for kroppen og fyller opp de helt nødvendige D-vitaminlagrene vi har i kroppen. Men det er svært viktig å understreke at man må unngå å bli solbrent, sier Moan.

Kommer du til å rette deg etter dette forbudet eller vil du investere i egen solseng hjemme for å sikre brunfargen året gjennom?

 

Vargas

Kilde

TV2.no

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Europa skjelver – nå er det alvor!

  EU samarbeidet henger i en tynn tråd. Euroen er på vei til å bli Europas Akilles. De neste dagene blir...

Snøstorm og kriseføre i hele landet

Store nedbørmengder, fullstorm og svært vanskelige kjøreforhold i både Norge og Sverige de ti neste dagene.  Forsikringsselskapene stålsetter seg fram mot...

Lukk