ARV er et vanskelig tema

 

Det kan gå smertefritt. Dvs det er oftest forbundet med smerte da det også er et dødsfall med i bildet. Men man kan arve før noen går bort også, da går det ofte bra. Siden den som innehar verdiene kan fordele arven. Men når det er arv etter dødsfall, da kan det gå på helsa løs. Det virker som om mange mennesker gjør hva som helst for penger og verdier. Går familien i oppløsning  ja «so be it» er manges skremmende innstilling. Bare jeg får mitt, det er viktigere enn alt. Mennesker er noen egoistisk svin i mange tilfeller-

I 2008 betalte nordmenn mer enn to milliarder kroner i arveavgift. Halvparten av alle som mottar avgiftspliktig arv er mellom 45 og 59 år, ifølge Statistisk Sentralbyrå.

Normalt er det ikke disse som trenger pengene mest, men barna deres, som kanskje skal inn i et knalltøft boligmarked.

Les også:Unngå arveavgift – støtt studenten

Kan spare hundretusener
Da kan det også være hundretusener å spare i arveavgift ved å gi avkall på deler av egen arv og i stedet la det gå direkte til barna.

I 2009 ble fribeløpet – det du kan arve uten at du må betale arveavgift – økt fra 250.000 kroner til 470.000 kroner. Samtidig ble selve arveavgiftssatsene redusert.

Hvert barnebarn kan altså motta hele 470.000 kroner fra hver av besteforeldrene uten avgift.

For å unngå konflikt så kan det være smart å la en advokat sette opp arveoppgjøret, spesielt hvis det er mange personer involvert i arven. Dette koster selvfølgelig noen kroner, men det kan være verdt det-

Kan gi forskudd
Besteforeldre kan selvsagt gi forskudd på arv direkte til barnebarn. Det er blitt mer vanlig de siste årene, spesielt for å hjelpe unge inn i et tøft boligmarked.

– Vi ser at mange studenter kjøper leilighet med god hjelp fra foreldre og besteforeldre, sier Rune Hansen, administrerende direktør i Eiendomsmegler Vest i Bergen.

Les mer:Nå blir det trøkk i boligmarkedet

Hvis bestemor og bestefar vil vente med å gi fra seg arven til de dør, kreves litt planlegging: Dersom barnebarna skal motta arv fra besteforeldre, må foreldrene gi avkall på arv.

Når du gir avkall, fordeles arven til barna dine som om du selv hadde falt fra. Du kan gi avkall på hele eller deler av arven, men andelene må være like store.

Last ned skjema:Erklæring om frafall av falt arv

Pengene rett til barnebarna
Her er et eksempel på hvordan en total arv på 5,64 millioner kroner fra to besteforeldre kan fordeles helt uten arveavgift:
Eksempel: Ola dør. Han satt i uskiftet bo etter at hans kone Kari døde for noen år siden. Han har en formue på 5,64 millioner som han to voksne barn nå skal arve.

Hvert av barna arver i utgangspunktet 2,82 millioner kroner. I og med at arven også kommer fra deres mor, arver barna 1,41 millioner fra hver av sine foreldre.

Det gir en arveavgift på 80.800 kroner for hver av barna – totalt 161.600 kroner.

For noen er dessverre penger viktigere enn absolutt alt, inkl familien-

Kilde Dine Penger.no

http://www.vg.no/dinepenger/artikkel.php?artid=10044460

 

5 thoughts on “ARV er et vanskelig tema

  1. Pengene er det betalt skatt og avgifter på fra før, så gjør som noen jeg «kjenner» ta det ut i kontanter mens du ennå kan. Fordel til ungene som vanlig vis har hus og trenger penger til oppussing osv. Systemet med arveavgift vil da selfølgelig føre til kjøp av svarte varer og tjenester. Systemet er laget for rike av rike som kan gi direkte til barnebarn eller sette pengene i fonn eller firma som føres videre. Vi vanlige som ikke har flust av penger lider mest under disse avgifts-ranene. Hele poenget er jo at ikke folk på grasrotnivå skal kunne arbeide seg oppover etter noen generasjoner.

  2. Synes at arveavgifta er så utrolig grådig! Når foreldrene dine dør, så skal du betale skatt av det du arver, selv om foreldrene dine har skatta på dette hele livet! Jeg har det jo forholdsvis enkelt med at jeg ikke har noe å arve da:P

    1. You are sure a drunk Wolves supporter, but just keep em comming! i need any reader that I can get!!:):)

      i dont understand your point in this comment either, sure you are ok mate!?

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.