Drap og drap igjen…

 

Det drepes som aldri før i Norge og spesielt mye i Oslo- Er det et tøffere narko miljø? Eller det den kriminelle løpebane som har blitt hardere. Er et menneskeliv mindre verdt enn tidligere, eller er bare volden blitt så mye verre?

Det går snart ikke en helg uten at vi hører om drap. Et liv er ikke mye verdt for noen-

En kvinne ble i dag tidlig funnet død ved Tokerud skole på Stovner i Oslo. Hun skal ha blitt funnet av forbidpasserende midt på skoleplassen i halv ni-tiden søndag morgen. Kvinnens identitet er ikke kjent. Det er uklart om det har skjedd noe kriminelt. Politiet ønsker ikke å opplyse om det er funnet synlige skader på kvinnens kropp. Dødsårsaken er foreløpig ukjent.

Hva får tilsynelatende friske og oppegående mennesker til å gå til det skritt, å drepe et annet menneske? Er det spenningen i å se om man kan utføre det? Er det påvirkningskraften fra brutale spill som får noen til å gjøre det » in real life»? Eller er det bare higen etter å gjøre noen vondt, uten å tenke ett sekund på konsekvensene som driver mennesker til brutale og tilfeldige drap? Mange spørsmål det ikke er lett å svare på. Mange spørsmål det helt sikkert finnes mange svar på, men som få kan forklare.

Som foreldre er det det absolutt verste som kan skje naturligvis. Å få beskjed om at en datter eller sønn er revet fra dem, i ofte umotiverte og brutale drap. Det skjer stadig oftere her i landet. Og jeg mener det er flere grunner til at vi ser en markant økning i tilfeldige brutale drap. Stadig mer brutale filmer og spill har en enorm påvirkningskraft på unge sinn som tar inntrykkene innover seg. Og higen etter å gjøre handlinger på film eller i spill- til virkelighet blir stadig sterkere.

* En krangel mellom fire menn resulterte i at to av dem ble knivstukket på Torshov i Oslo søndag morgen.

*  En mann ble fraktet til Ullevål universitetssykehus med stikkskader i magen søndag morgen.Knivstikkingen skal ha skjedd i en oppgang på en adresse på Linderud i Oslo.

* Mens kameraten ligger på sofaen, blir et vindu knust. Inn kommer en mann som går rett inn på 22-åringens soverom. Der blir han slått ihjel.

Det kan virke som om det er en mentalitetsendring når det kommer til brutak vold. Drap har foregått i alle år, og kommer også til å fortsette dessverre. Men nå virker det som om det er helt ville tilstander og vi hører om drap oftere og oftere. Spesielt i Oslo- 

http://www.regjeringen.no/nb/dep/hod/pressesenter/pressemeldinger/2010/Gjennomgang-av-drap-i-Norge-i-perioden-2004-2009-.html

Voldssforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøgskolen, karakteriserer tallene som alvorlige.

– Det at en kvinne er så ubeskyttet i et forhold, er alarmerende og veldig alvorlig, sier Bjørnebekk til Nettavisen.

Bjørnebekk har analysert forskningen på vold og drap i nære relasjoner i flere år, og forteller at det synes å være mange likhetstrekk ved mennene som dreper.

– Mister kontrollen

 
– Gjerningsmennene har ofte hatt et stort behov for å kontrollere kvinnen, og når han ikke lenger kan det, dreper han henne, sier Bjørnebekk.

Dette viser blant annet en svensk studie fra 2007 om dødelig vold mot kvinner i nære relasjoner.

Dessuten kommer man ikke utenom sjalusi og negative og fiendtlige følelser, som er utløser til flere av drapene. Ofte er det konflikter som eskalerer.

Jeg finner ikke noen nøyaktig statistikk på hvor mange drap som er begått i Norge i år. Men jeg blir ikke overrasket om det er rekord. Er straffen for drap alt for milde? Bør det innføres dødsstraff for drap?

Det er i hvertfall lite som tyder på at straffen skremmer potensielle gjerningsmenn nevneverdig-

Uansett hvor det skjer så er et drap et drap for mye-

Er du i stand til å drepe?

Kilde

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10041705

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10041628

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10041562

http://www.nettavisen.no/nyheter/article2842039.ece

29 thoughts on “Drap og drap igjen…

 1. En av grunnene til den dramatiske økninga i antall mord tror jeg kan tilskrives bruken av narkotika. Dopet ødelegger sentralnervesystemet over tid og ungdommer som starter med narkotika i 15-16 års alder er potensielle drapsmaskiner før de er 20.

 2. Jaja….. kriminaliteten eskalererer….. takk til politikere som har rasert dette landet med å ta inn alle svartinga…. På Tokerud/Stovner er det jo sykt mange.

 3. Ikke rart folk dreper , får jo ikke straff i Norge uansett.
  Et klapp på skulderen og en forklaring om at dette må du ikke gjør mer.
  Snyde du på skatten så ska du faen meg få og risikere mange års fengsel.

  Norge e Tragisk når det gjelder straff…..

  1. Her er du inne på Noe Kristian. Det er den latterlige lave straffen for å drepe som gjør at man ikke tenker på konsekvensene. Det er ikke mye forskjell på staffen til en spritsmugler og en drapsmann-

 4. Vargas12 :
  Du er av den oppfattningen fordi du har en ensformig nyhetskilde.
  Media hauser opp saker på en måte som har økt i takt med folks oppfatning av at drap/vold har økt. Antall drap har jo gått ned eller er stablit.
  Jeg mener det er på tide med en sannhets sensur i media, kan du ikke garantere 100% at det er sant så publiseres det ikke.
  Jeg mener det er media som har tatt av, ikke antall drap.
  Jeg har tallene på min side, bare les selv FØR dere svarer.

 5. Hiro, enig, det er ganske bemerkelsesverdig hvordan folk inisisterer på at kriminaliteten øker, selv når de blir konfrontert med tallmateriale som tilsier det stikk motsatte. «Jeg har bestemt meg, ikke forvirr meg med fakta», antar jeg.

 6. Straff har ingenting å si på drap begått i affekt.
  Drapsmannen driter i om han får 15 år eller 25 år når han dreper.
  DET gjør spritsmugleren!
  Skaff dere kunnskap fokens, FØR dere skrver.

  1. Jan Arild- takk for at du er så ivrig på bloggen- det setter jeg pris på- Men jeg er ikke enig med deg. Du kan ikke påberope deg kunnskap når du sier at spritsmuleren driter ikke i straffen. Dette kan du umulig vite noe om. Så du må ikke tikjenne deg kunnskap du ikke har du heller da-
   Jeg mener det er en økende tendens med råere vol og drap i Norge- Jeg har ikke studert statistikken. Men bare i Oslo på to uker er det vel begått ca tre drap. Det er min mening som jeg skriver på min blogg. Alle kan ikke være enig i det, selvsagt. Men du må ikke snakke om at jeg ikke har kunnskap. Det blir feil etter min mening.

   Takk for innlegg-

   Vargas

 7. Du innrømmer rett ut at du velger det et ståsted utfra fordommer og magefølelse, og velger å overse faktiske forhold? Å mene at vi ser en økning i antall drap samtidig som statistikken tilsier det stikk motsatte virker for meg helt absurd.

  1. Faktiske forhold er basert på statistikk, og den kan leses på så mange måter- Draps statistikken har gått ned sammenlignet med tidligere år- (overaskende nok ) men isolert sett- I Oslo regionen de siste ti dager så har det vært flere drap enn på veldig lenge,- Det er bakgrunn for innleget-
   Og som sagt et drap er et for mye-

 8. Du viser hva jeg mener..
  Men Vargas12 du kan ikke bare si jeg ikke har kunnskapen når du ikke engang gadd å sjekke ut hva jeg sa. Der er kunnskap mange har publisert før, igjen sjekk ut selv og ikke baser deg på magefølelse. Jeg bor også i Oslo og husk det at brenner det to plasser så aldri brent så ofte som nå i media, ikke vær dum å bit på lokkemiddelet bare de dumme biter på. Så dine 10 dager med drap er det bare og lolle over.
  En spritsmugler planlegger en krimminell handlig og veier for og i mot før han begår det straffbare forholdet. Må du ha det inn med teskje er det bare å fortsette å vise meg at du ikke henter kunnskapen jeg ber deg om før du svarer meg.
  En drapsmann tenker ikke for eller imot i affekt drap, må jeg forklare hva affekt drap er? Det er om du kommer hjem til dama di og hun har sex med en du hater skikkelig, tillfeldig så henger det ett utstillngs-sverd på veggen 50 cm unna deg.
  Tenk selv hva som kan skje…

  Tillfeldig vold har ikke vært årsaken i noen av drapene, men slikt som hevn/oppgjør.
  Det blir for dumt å si at du føler at det er slik når tallene sier motsatt.
  Du bidrar til rasisme enten du ønsker det eller ikke, fatter du det ikke selv?
  Meningen din har ikke noe å si når du sier at jeg føler det er 50, men det er bare 15 viser alle tall. Du var bare tilstede eller i nærheten av for mange derfor har du en slik mening. Står du i en dal og det går ett ras på hver side så vil du oppfatte at det raser over alt. Men det var bare 2 ras. I de andre dalene var det stille.
  Skjønner du hva jeg vil frem til?
  Jeg har flere teskjer på lager.

  1. Hehe skikkelig kverulant du Jan Arild- Du må lolle deg i seng for min del- Du gidder ikke å skjønne hva jeg sier så det er vel lite vits å bruke tid på folk som deg-
   Jeg trenger ikke å fores med T-skjeer. Jeg skriver og mener og synser så mye jeg vil på min blogg. Dette er en blogg der min meninger skrives av meg. Og synes jeg det er jævla mange drap i Oslo- så skriver jeg det. Jeg trenger ikke bla i noen statistikker for å mene det. Hverken for deg eller andre. Så kan du stappe de teskjene dine langt ned i kjeften din!
   Er ikke bloggen og dens innhold bra nok for deg så kan du lese andres!
   Merkelig at du sitter å kommenterer innlegg på innlegg når du egentlig at blogger er så dårlig he he- for en tufs!

 9. Du kan fint mene at det er mange drap i Oslo, ettersom det er en subjektiv vurdering, men du kan ikke mene at det er flere nå enn før. Å mene noe som er beviselig feil er litt…teit, det er som å si at du mener at elefanter kan fly.

 10. over halvparten av innsatte i norske fengsler er ikke norske statsborgere. hvor mange er da av ikke-norsk etnisitet? 90% ? Ikke fortell meg at det var slik før. Myndigheten slipper inn pakket, og befolkningen får svi.

 11. Dette er det multikulturelle paradiset som våre politikere skal innføre. Jeg skjønner egentlig ikke hva det sytes over. Dere har valgt at det skal være slik i Norge. Halve Norges befolkning har stemt på disse rødgrønne landssvikerne som er på tur til å overgi landet til fremmede. Så slutt å syt!
  Begynn heller og tenk på hva som kan gjøres. For det skal bli adskillig verre. Og sytet deres vil gå over til tårer. Norge er ikke trygt lenger. Dere har gjort det utrygt.
  Men syte og bære seg, det skal dere! Fy fan for et folk det Norske folk er.
  Kort oppsummert: Dumsnille idioter.

  1. Toby, hva er det du mener nå? Er det alle velgerne til de rødgrønne du mener syter? Eller hvem er det du kaller dumsnille idioter? Er det ikke litt for lettvint å rakke ned på det norske folk for alle drapene i Norge?

   Du skriver jo ingenting om hvordan dette skal bli bedre- Bare at du vet at det skal bli verre-

   Jeg mener det er idioti-

 12. Det er sant det att drap øker ikke….. men vi må tenke på att de fleste som dreper er ikke stabile i det hele tatt, de er enten blitt psykisk syk eller andre ting som er nevnt i bloggen. Det med ganske så mild straff i Norge kan jeg ganske være enig i, men av og til, når folk dreper så er de psykisk syk og må heller innlegges på psyikisk avdeling..

  Men fortsatt, så mener jeg att de som dreper ikke tenker selv, de lar følelsene ta over og hopper i det, og etterpå så tenker de eller så tenker de ikke i det hele tatt fordi de er allerede forskrudd i hodet…

  Det er det jeg tenker…

  Det med volds spill og slikt, det kommer ann på hvem som spiller det, fordi viss det er en unge som spiller slikt og foreldrene bryr seg ikke så mye, så har det barnet lett får å bli påvirket av vold, altså da mener jeg de som ikke kommer seg ut og spiller det hele tiden, og blir mobbet på skolen, eller har venner, men kommer opp i et dårlig miljø. og mange andre ting…

  Dette har jeg da fått lære da jeg gikk barn og ungdom og påbygg i sosiologi.

 13. Europa har i dag stater som er styrt av sharialov. Slike stater finner vi i Frankrike, Sverige, England og flere andre land. Norge ligger 10 år etter resten av Europa. Slike muslimske stater vil komme i Norge også. Først i Oslo.
  Der vil ikke norske myndigheter kunne blande seg inn. Sharialov gjelder og den norske grunnloven er satt til side.
  Men slike som deg og resten av syterne her inne på bloggen, har ikke fattet dette ennu.
  Men en dag vil dere også forstå et større bilde. Da kan det være for sent for nasjonen Norge.

 14. folk som kommer inn i narkotikamiljø det er mye mer av i dag, spillverdenen <mener pengespill) og tvspill og filmer også, men man må vel få lov å ha det gøy. det er bedre å leve 50 år godt enn 100 år dårlig. men det er svimlende økning i drap for tiden, ran er mer utbredt, har en venn som faktisk ble dømt for ran, og jeg hadde aldri trodd at han kom til å havne i noe slik. men som jeg vet gikk han med feil folk, mye narkotika selging, mye penger på spill, og lettpåvirkelig. Men noe jeg også tror er et stort problem som ikke folk alltid er klar over, er at man skal ta vare på folk rundt oss. det finnes flere folk i verden i dag, men man tar mindre vare på hverandre enn før. Man føler seg mer ensomme og mer kjedelige, selv om mulighetene er store. men sist men ikke minst, er serriøst domstolen og fengslene strenge nok?

 15. «Hehe skikkelig kverulant du Jan Arild- Du må lolle deg i seng for min del- Du gidder ikke å skjønne hva jeg sier så det er vel lite vits å bruke tid på folk som deg-
  Jeg trenger ikke å fores med T-skjeer. Jeg skriver og mener og synser så mye jeg vil på min blogg. Dette er en blogg der min meninger skrives av meg. Og synes jeg det er jævla mange drap i Oslo- så skriver jeg det. Jeg trenger ikke bla i noen statistikker for å mene det. Hverken for deg eller andre. Så kan du stappe de teskjene dine langt ned i kjeften din!
  Er ikke bloggen og dens innhold bra nok for deg så kan du lese andres!
  Merkelig at du sitter å kommenterer innlegg på innlegg når du egentlig at blogger er så dårlig he he- for en tufs!»

  fy faen for en kronidiot du er. Jeg synes det er jævlig mye enhjørninger og nisser i nabolaget mitt, jeg synes forresten også det virker sannsynlig at sola går rundt jorda og ikke andre veien – ja, selvom all fakta tyder på det omvendte. bla bla bla.. selvom jeg har en magefølelse betyr ikke det at det er sant. Skjønner du? Det at folk kan legitimere en uttalelse bare på magefølelsen er en FARLIG ting. Du er ikke noe bedre enn en fanatisk religiøs person, de sier akkurat det samme, de gir faen i emperiske beviser. Når jeg har en magefølelse, så går jeg akademisk til verks, jeg prøver å bekrefte eller avbekrefte den. Google – «Scientific method»

  «A fanatic is one who can’t change his mind and won’t change the subject»–Winston Churchill

  Jeg håper du er bedre enn den motbydelig kommentaren din.

  1. Per hva gjør deg til noe bedre enn andre når du kommer med slike meldinger som du gjør nå- Jeg kan skrive om mavefølelser eller andre følelser, jeg kan skrive akkurat det som du ikke måtte like. Jeg har mine meninger, og jeg gir beskjed når noen kommer svada- det gjør du nå Per-
   Du må skrive hva du vil, og mene hva du vil. Men kom ikke med tull og tøys om at du tror du er bedre enn andre. Ditt bullshitt er like dårlig som andres når du serverer det der!
   Kronidiot er det i så fall også flere som er-

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.