Er du en mobber?

 

«Du er så tragisk at jeg håper du blir påkjørt av bussen»

«Hvis jeg ser deg på gata kommer jeg til å spytte på deg. Blir kvalm av å lese denne drittbloggen din»

«Jeg skal drepe deg»

De spydige kommentarene og truslene er rettet mot bloggen til 20 år gamle Marie Amanda Agapi.

– Drapstruslene videresendte jeg til politiet. De henla sakene på grunn av bevisets stilling, men jeg hadde sendt bevisene de trengte. Det mangler et apparat som tar slike saker seriøst, sier Agapi til VG Nett.

Antall saker i konfliktrådet som gjelder mobbing og trusler, har økt med 25 prosent på tre år. Økningen skyldes i hovedsak digital mobbing, men det er langt fra alle sakene som havner i konfliktrådet.

– Vi ser kun toppen av isfjellet. Det er mye sårende som skjer på nett som man ikke flyr til politiet med. Det er først når vi kjenner begge partene at vi kan gjøre noe, sier seniorrådgiver Terje Eimot i Konfliktrådet.

Skolene i Norge har et program de går etter for å få bugt med problemet. Og de har derfor satt opp null toleranse for all mobbing i skolen. Men så enkelt er det dessverre ikke. For hvordan skal en til to lærere pr skoleklasse greie å få oversikt over og gjøre noe med mobbing på en stor skole som har fra 200 og helt opp til 500 elever?

Jeg mener at foreldrene må være mye tydeligere, og flinkere til å snakke med sine barn om mobbing, og hva mobbing over lang tid kan føre til. Det er lærere og skolen som har ansvar for elevene på skolen, men ellers og det meste av tiden så er det foreldre som har ansvaret for sitt barn. Og hadde ungdommene fått normal oppdragelse, og lært respekt for medmennesket så hadde vi ikke hatt så store problemer som vi har på mange skoler med mobbingen.

Jeg er overbevist om at mobbingen skyldes flere grunner, blant annet manglende oppfølging av foreldre. Men hovedårsaken til mobbingen er misunnelse! Det er de peneste, tilsynelatende vellykkede, med mange lesere på bloggen sin, og som får oppmerksomhet fra mange, som er offrene i samfunnet og i de miljøer det mobbes. Og det er som kjent i de fleste nabolag. De som ikke har det flotte utseendet, og ikke får den samme oppmerksomheten blir misunnelig, og går til det skritt å sjikanere, mobbe og snakke nedsettende om » offeret» fordi de vil også ha oppmerksomhet, og være » vellykket». 

Og jeg tror faktisk jenter er verre enn gutter. Jeg har selv sett og hørt at jenter er i stand til å gjøre stygge ting mot hverandre og en hver forelder hadde blitt sjokkert over hvor slemme jenter kan være med hverandre. Det være seg både fysisk mobbing med slag og spark. Og psykisk mobbing som kanskje er enda verre. Med tekstmeldinger, meldinger på Nettby, facebook og andre sjikanerende skriverier på nettet. Og de begynner så tidlig som i 11- 12 års alderen. Jentene er i gjenger eller klikker og tar de som står utenfor gjengen deres.

Jeg mener at foreldrene har plikt til å sjekke hva ungene sine skriver om og hvem de skriver med, nekter de å vise det, ja så fjern mobil eller pc! Det er mange unge som er utrygge og gruer seg for å gå på skole eller ta i bruk elektroniske verktøy fordi de frykter at det skal komme ufine meldinger.

Jeg oppfordrer lærere og foreldre å ta del i ungdommens hverdag, lærere på skolen og foreldre på fritiden. Sjekk opp hva deres sønn eller datter virkelig driver med, dere kan bli veldig overrasket…

Og en oppfordring til alle unge, vær snille mot hverandre! 

Konfliktrådsleder Henning B. Pedersen i Hedmark forteller at mobbing på nett skjer i alle aldersgrupper og hos begge kjønn.

– Tidligere dominerte jentene, men det er nå i ferd med å jevne seg ut, sier Pedersen.

Kilde VG.no

http://www.vg.no/teknologi/artikkel.php?artid=10017665

12 thoughts on “Er du en mobber?

 1. «Det er lærere og skolen som har ansvar for elevene på skolen, men ellers og det meste av tiden så er det foreldre som har ansvaret for sitt barn.» Kunne ikke sagt det bedre selv:)

  Men jeg vet ikke om løsningen på nett-mobbing er for foreldrene å sjekke alt barna gjør på nettet. For det første tror jeg ikke alle foreldre har datakunnskapen til det, og for det andre har jeg selv vokst opp med null(!) privatliv, og jeg kan love deg det er en belastning på forholdet jeg har til min mor selv i dag som voksen. Barn må ha privatliv likefullt, personlig tror jeg heller det har å gjøre med oppdragelse; foreldrene må lære rett og galt rett og slett.

 2. Det har ikke noe med saken å gjøre, og det skrev jeg også. Off topic, kan du ikke engelsk?

  Overfylt med reklame er den også!

 3. Det har ikke noe med saken å gjøre, og det skrev jeg også. Off topic, kan du ikke engelsk?

  Overfylt med reklame er bloggen også? Blogger du bare for å tjene penger??

 4. Jeg mener lærere skal følge med og si ifra, men at foreldre har ansvar for å lære barna rett og galt. Og ta ansvar! Ikke at det er så rart barn og unge mobber slik som voksne holder på. Det er enkle kommentarer som voksne kommer med, som får barn til å tro at det er helt greit å si nedlatende ting til og om andre. Det er ingen andre enn de voksne som har skyld i mobbing, det må jo læres ett sted. Og for å få slutt på mobbing må det passes på så ikke alt fokus rettes mot barn. Barn og unge kommer ikke til å slutte, om ikke foreldre slutter. Jeg tror også at det kommer til å bli veldig mye værre før det blir bedre. Men det er bare det jeg mener 🙂

 5. et utrolig godt innlegg dette her..
  lærere og skolen er der for å hjelpe til. i bunn og grunn er det foreldrene sitt ansvar med oppdragele, og her bør helt klart flere engasjere seg betydelig mer. Det er nok mange som ikke aner hvor «slemme» barna deres er på skolen.. Det er nok mange som lukker øynene og ikke bryr seg. Sånn blir det fort pøbler av, derav mobbere som mobber andre og ødelegger livet deres. Jeg blir så engasjert og ikke minst forbannet når jeg tenker på hvor mange stakkarer det er på ulike skoler som blir mobbet daglig! Huff! Skulle gjerne reist rundt og hjulpet de alle!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.