Far følger sin datter opp kirkegulvet

Dette har vært en tradisjon i uminnelige tider, så sant man har kirkelig bryllup. Hvem får følge deg? Eller velger du å gå opp kirke gulvet sammen med din utkårede?

I Norge har tradisjonen med den følgende far bare «sneket» seg inn, trolig via borgerskapet i byene, uten at den har ført til noen stor offentlig debatt. Heller ikke da kronprins Haakon og Mette Marit valgte å bryte mønsteret i 2001.

Også leder for senter for tverrfaglig kjønnsforskning, professor og teolog, Jorunn Økland, mener det er på høy tid å vise far bort fra kirkegulvet.

– Ritualet symboliserer noe vi forlengst har tatt farvel med: At kvinnen er mannens eiendom og overleveres fra en patriark til en annen. Men vi snakker så lite om alt som handler om innhold i kirke og religion. Vi snakker bare om at muslimene gjør rare ting, sier Økland, som viser til at karismatiske kirkesamfunn stadig praktiserer at kvinnen må kaste seg ned på gulvet og erklære lydighet til mannen.

–Det ville vi ikke akseptert. Men å bli ført opp av far er litt av det samme, bare mindre ekstremt.

– Det naturlige i vår tid ville jo være at paret kom sammen, de har jo etablert seg sammen. Men jeg synes det er flott at de kommer til kirken. Og det ødelegger ikke opplevelsen av fest, fastslår hun.

Vel, jeg ser ikke på at kvinnen er mannes eiendom, og skal gies fra en mann til en annen, selv om hun blir leid av sin far. Men sånn var det altså før i tiden.

Men i likestillingens navn, kanskje det er like greit å gå sammen…

Sånn for husfredens skyld?

Kilde Aftenposten

One thought on “Far følger sin datter opp kirkegulvet

  1. Jeg ser tankegangen, men samtidig har det blitt en så akseptert og innlært tradisjon at jeg ikke ser noe galt i det. Jeg vil tro de færreste idag tenker på det med denne tankegangen, selv om det kanskje var slik det var rent symbolsk tidligere.

    Selv ville jeg ikke ha hatt noen problemer med å blitt fulgt opp kirkegulvet av faren min, da det rett og slett er dette som er tradisjonen og på den måten mest akseptert. Det viktigste er jo at man selv ikke føler det blir feil, da kan man vel stort sett ta seg de friheter man vil innen det meste. Så med andre ord, ikke noe problem. 🙂

    Dette var forresten en helt ny måte å se det på, aldri tenkt igjennom hva det muligens kan ha kommet av, hele denne symbolske handlingen.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.