En særdeles ustabil værtype har gjort det vanskelig å være meteorolog denne sommeren. I jetstrømmen høyt over Norge har små, uregjerlige lavtrykk ligget i kø.

Og det er ikke alltid like lett å forutsi hvilken vei de tar. Det fikk mange på Østlandet oppleve søndag, da det varslede finværet uteble og regnet bøttet ned.

-Vi har bommet en del på langtidsvarslene i sommer, men det har vært vanskelig med denne ustabile værtypen, sier statsmeteorolog Bente Wahl ved Meteorologisk institutt.

– Alle prognosene viste at lavtrykket over Sverige skulle gå nordover, men det fikk en mer nordvestlig bane og kom inn over Norge søndag, forklarer hun. 

Meldte 23 grader og sol, men det regnet og var kun 13 grader i oslo 25. juli

Lagt merke til sprikende værvarsler i sommer? Sommeren er nemlig den vanskeligste tiden på året for meteorologene å melde været.

I år har det vært et uvanlig ustabilt sommervær, og spesielt været i juli har vært vanskelig for meteorologene å bli enige om.

– Sommeren betyr mindre temperaturforskjeller mellom nordlige og sørlige strøk. Dermed blir lavtrykkene svakere og det samme gjør frontene. Dermed blir det vanskelig komme med en nøyaktig prognose, forteller meteorolog Roar Teigen i StormGeo til Aftenposten.no.

Sommeren er naturlig nok den årstiden hvor nordmenn gjerne er aller mest opptatt av været. Men vi kan trøste oss med at det er det fine sommerværet som er lettest å melde korrekt for værvarslerne.

– Kommer det et kraftig høytrykk, er det ganske tydelig. Sånn at dersom vi melder veldig fint vær over en periode er det som regel riktig. Men det har vi jo dessverre ikke sett så mye til hittil denne sommeren, sier Teigen.

De som har greie på det påstår jo at det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær…

Min negative værmeldings opplevelse

YR.no melder kuling og regn for Østlandet på sitt langtidsvarsel for perioden 25 Juni til 2. Juli Og siden jeg snart skal ha en velfortjent ferie så er jeg litt mer opptatt av været enn ellers.

MEN- her er det noe som skurrer- kuling og regn??? Grafikk og tekst har overhode ingen likhets trekk, så hva skal man tro på?

Grafikken med nydelig sol, laber bris og ingen nedbør, eller det som står i teksten? Kuling og regn?

For Fredrikstad er vel fortsatt på Østlandet?

Østlandet fredag: Bris mellom sør og vest, i ytre Oslofjord sørvestlig frisk bris eller liten kuling 12 om ettermiddagen og tidlig på kvelden. Skyet eller delvis skyet. Enkelte regnbyger, vesentlig nord og øst for Oslo. Kan hende lokal torden. Ellers stort sett oppholdsvær og perioder med sol.

Østlandet lørdag: Nordvestlig bris, på kysten sørvestlig til dels frisk bris om ettermiddagen og tidlig på kvelden. Enkelte regnbyger nord for omlag Oslo, vesentlig første del av dagen. Ellers stort sett opphold og til dels pent vær. Uendret eller litt stigende temperatur.

Det er sikkert ikke bare lett å melde vær. Men det finnes jo så mye ressurser, utstyr og instrumenter metrologene nå har til disposisjon, at det burde vel være en grei sak å melde mer riktig vær enn dette, i hvertfall på korte varsel som et døgn fram i tid.

Har du irritert deg over feilmeldinger hos værmelderne i sommer?

 

Kilde: YR.no

Vargas

 

 

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Verdens beste valuta- den norske kronen

Ingen valuta i verden er så stabil og ettertraktet som den norske kronen akkurat nå. Den norske og svenske kronen blir...

Sensitiv info- lett å få tak i

Wikileaks = http://wardiary.wikileaks.org/index.html har spredt enorme mengdre sensitiv info på nett. Men denne infoen var det mange medier som satt med....

Lukk