Overlege Mads Gilbert raser mot politikernes innsats for å legge til rette for sikker ferdsel på strekningen der fem mennesker i går mistet livet.

Under en pressekonferanse på Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø lørdag tok den profilerte Tromsø-legen Mads Gilbert et knallhardt oppgjør med norske veimyndigheter.

Venner og familie av de fem personene som mistet livet i ulykken på E8 i Tromsø kommune fredag, samler seg nå i sorg på sykehuset.

De pårørende til alle de fem forulykkede er varslet om hendelsen.
Det er så uendelig trist og så bortkastet når mennesker i sin beste alder må dø på en så brutal og helt undøvendig måte- Norsk veistandar er blant de verste i Europa- Hvordan kan vi- det norskefolk- sitte å la politikerne få lov til å la være å utbedre veiene her i landet??

Hvorfor skal norsk friske mennesker kaste bort sine dyrebare liv- til bunnløssorg og smerte for de som står nærmest? Hvorfor er det ingen politikere i dette landet som tør å ta utfordringen med å ta ansvar for de trafikk drepte her i landet? Hvorfor er dødsfallene på veiene i Sverige langt lavere i Norge? I Sverige er det nesten dobbelt så mange mennesker som i Norge….

Politikere skam dere!

Tall fra Vegvesenet for de siste ti årene viser at det skjer desidert flest frontulykker i vintermånedene – og desember er verstingmåneden.

Fra 2000 til 2009 skjedde det 1101 frontkollisjoner i desember. 125 mennesker ble drept.

Totalt har 1050 mennesker mistet livet i over 11000 frontkollisjoner på norske veier siden år 2000.

Allerede før jul vil det være mange som blir skadd og drept i trafikken i Norge.  Hvorfor det? Jo fordi forholdene på norske veier er for dårlige, for mange kjører ikke etter forholdene, og vær og føreforhold gjør at det blir ulykker. Helt sikkert!

Flere ungdommer kommer til å bli drept i trafikken også i framtiden- Mange er på veiene, og veiene  i Norge er ikke bygd for fart. Mange unge er ute sammen med venner, de er på fest og skal raskt fra sted til sted. Hvor mange ungdommer må dø før noe blir gjort med veiene her i landet?

Hvor mange unge må dø, før de skjønner at det er farten som dreper? Og hvor mange må dø før man skjønner at det er bruk av bilbelte som hjelper. Alt for mange unge liv går tapt i dette landet.

Og hovedgrunnene er klare!

* FART

* DÅRLIG VEIER

* IKKE BRUK AV BILBELTE

* GLATT FØRE

* MANGLENDE SKILLE MELLOM VEIBANER

Mange unge liv kunne vært spart i Norge hvis myndighetene hadde tatt ansvar og bygd ut veiene og spesielt gjelder dette tettsteder og i utkant strøk. Som på Hitra der en 18 årig jente nylig ble drept i en voldsom kollisjon, 4 hardt skadd. Det er selvsagt ikke bare unge som blir skadd og drept i trafikken. Det kan skje alle, i alle aldersgrupper, og ulykker skjer brått, brutalt og vilkårlig. Det kan skje deg og det kan skje meg-

Myndighetene kunne brukt langt mer penger på lære opp ungdom om at fart dreper. Holdningsskapende temaer burde vært satt på agendaen i skolen for lenge siden. Jeg vet ikke noe om hvordan forholdene var på Hitra, og om ungdommene brukte bilbelte eller ikke. Men det som er sikkert er at man øker sjansen for å overleve med over 70% ved å bruke bilbelte når ulykken er ute.

Det er selvfølgelig ikke bare unge som dør i trafikken, men de er i et flertall og det må det gjøres noe med. I Sverige har de brukt midtdelere med stor suksess i flere år, de har begynt i Norge også, men bare med noen få latterlige kilometer for test.

Få midtdelere i form av vaiere som de bruker i Sverige så blir det stopp på alle unødige og meningsløse dødsfall på norske veier!

Jeg håper myndighetene bruker store summer i tiden framover på å lære unge menneker at man kan dø, når man setter seg bak rattet på en bil, og at man er ikke udødelig selvom man tror det når man er 18 / 20 år. Kjøreskolene må på banen, kjøre på med kampanjer om hvor farlig det er i trafikken, og at man må bruke belte hver gang. Og alltid.

Ulykker kan skje uansett, men hvis forholdene legges til rette for at man ikke kan møte andre biler så er sjansen for å bli drept i enn møte ulykke langt mindre-

Man har selv ansvaret for egen sikkerhet også på veiene. Det er dumt å ikke ta de forhåndsregler som er nødvendig for å ferdes i trafikken- Jeg er redd man kan skrive så mange gode råd, formaninger og skremsler man bare vil. Ulykkene kommer dessverre uansett.

Vi har ikke flere mennesker å miste på norske veier nå!

 

Vargas

 

Pin It on Pinterest