For mange shots kan være dødlig

Jule og -nyttårs helgen er ofte synonymt med festing og drikking. Ungdommer går på fest og tar med seg drikke, ofte så det skal være nok, og mange drikker både før under og etter fest. Da skal du tenke litt på at det kan være farlig å få for høy promille- Det er ikke bare ungdommer som drikker, men de har en tendens til å bli fullest…

Har du spørsmål om rus? Ring rustelefonen: http://www.rustelefonen.no/

Hvert år blir unge mennesker alkoholforgiftet. Flere leger NRK har snakket med advarer ungdommer mot for mye alkohol i juledagene.

Lege Kristina Helander ved  Helgelandssykehuset i Mo i Rana er bekymret for trenden med shotkonkurranser, som ofte skjer på nachspiel.

– Det er svært skummelt. Folk har vært på fest og er beruset. Så havner de på nachspiel og begynner å drikke shots. I sommer døde tre personer etter en shot-konkurranse i Finland, sier legen.

Når man går på fest, så bør det være en tommelfinger- regel at man tenker over konsekvensene på hva man skal gjøre før man går, og at det er en selvfølge at man husker at man går inn døra selv, etter festen-

Livet er sårbart i alle livets faser, man skylder sine nærmeste å passe på seg selv, så man ikke får katastrofale følger for dumme og lite gjennomtenkte handlinger. Det blir aldri tøft å være død…

Fest med måte, drikk og ha det gøy. Vær gjerne flere sammen når dere skal fra fest, så dere kan se til hverandre til dere er kommet vel hjem-

Sprit er langt sterkere enn all annen drikke. Ta en drink eller to, men gå heller over til vin eller øl om du absolutt må drikke alkohol. Da har du lettere kontroll og unngår «blackout» – Det kan du få om du drikker øl og vin også. Men spriten kan slå deg ut før du aner. Det er ikke sikkert du tåler så mye som du tror heller…

Dr. Helander advarer ungdom mot å tro at stupfulle mennesker kan bli edru ved hjelp av pumping.

– Det finnes ikke noen motgift til alkohol. Alkoholen som kroppen har tatt opp, er det bare tiden som kan fjerne. Og det skjer gradvis, sier hun.

Pumping hjelper kun mot den alkoholen som ennå ikke er tatt opp i blodet.

– Alkoholen som er gått i blodet, kan vi ikke gjøre noe med. Det finnes ingen sprøyter vi kan sette for å redusere promille, sier hun til NRK.no.

Det er gøy å feste, pass på så du kan gå på den neste også…

 

Vargas

 

Kilde

http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/nordland/1.7433392

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10037591

 

 

17 thoughts on “For mange shots kan være dødlig

 1. Vel, shots eller skudd er en lek som har sine offre, men på den andre side så vi er mange på denne jorden allerede, at en del idioter tar sitt liv på denne måten er ikke noe å beklage over, de vet godt hva de bedriver med, så la dem drikke seg i hjel disse idioter, maken til idiotisk folkeslag.

 2. Tror ikke mange folk vet hvor farlig det er og styrtdrikke sterk alkohol. Like farlig som overdose med heroin. Det som undrer en mest, er at de her folk, hvis de overlever må bli giga fyllesyke, og de fleste har vel prøvd det. Men det har vært så mange historier om folk som har drukket seg ihjel på den måten, så la oss håpe at det har kommet inn på harddisken til de fleste. For det er tragisk når unge omkommer på en så idiotisk måte.

 3. Jepp. Er man ikke vant til å drikke brennevin, bør man nøye seg med et par shots. Og skal man fortsette å drikke brennevin, så drikk drinker og bland godt ut! Det kan godt være at man ikke kjenner effekten med en gang, men så sier det PANG! og hele smørja kicker inn på en gang. Er man heldig blir det bare grøtete eller svart en stund… Er man svært uheldig våkner man ikke opp igjen. Sprit er ikke til å tulle med.

 4. Skjønner helt klart alvoret i saken, men det er på samme tid litt «Captain Obvious» da også vann kan drepe i store mengder.

  Sorry, klarte ikke å dy meg.

  1. For mange er det helt åpenbart at alkohol er farlig, men for de som er unge og skal prøve ut shots, og sprit tidlig i livet som atten til tyveåringer med liten eller ingn erfaring- kan festen bli svært alvorlig og kanskje fatal.

   Vargas

 5. @anon: Du leser en artikkel om at for mange shots kan være dødelig… også svarer du at også vann kan drepe i store mengder?

  Man drar ikke på fest med vannflasker fra skapet til mor og far og drikker seg til døde.

 6. De fleste av oss har driti oss ut en gang eller to og kommet fra det med livet i behold. De yngste vil neppe hoere paa slike erfaringer. Som alle andre vil de gjoere sine egne tabber og forhaapentlig overleve tabbene og laere av dem.

  Forhaapentlig kan en streng som denne legge igjen en liten reservasjon i underbevisstheten hos noen som ellers ville komme ille ut. Poenget er enkelt: Ha det goy men vaer klar over at det er lett aa tippe over fra goy til i verste fall katastrofe!

 7. ‘DE FULLESTE GUTTE SPYR UTEN FORVARSEL DET ER NOE ALLE JENTER VEIT’

  Dette er teksten i store bokstaver på ene siden av ølbrikker som, i stedet for reklamebrikker for øl og andre hotte drikkevarer, burde ligge på alle bord, både på utesteder, innesteder og private fester.

  Brikkene er ‘utgitt’ av Oslo Kommune, Rusmiddelsekretariatet, for flere år siden, jeg fikk nasket til meg en liten stabel dengang og har nå bare en enslig brikke igjen fordi jeg har gitt bort de andre til ‘trengende’.

  På den andre siden av brikken står en lengre tekst, nemlig denne:

  ‘Det er vel ingen overraskelse at vi som jobber med å forebygge alkoholskader her i byen synes alle burde drikke mindre. Vi vet at det ville gjøre utelivet triveligere og byen tryggere. Vi vet også at mange synes vi maser om bagateller. Men norsk drikkekultur er voldsom. Og i Oslo drikkes det aller mest. Med slagsmål, vold, ulykker og kriminalitet som synlige resultater av festen. For ikke å snakke om de som drikker med ‘stil’, men likevel drikker på seg et alkoholproblem.
  Bagateller? Vi synes ikke det.
  Derfor fortsetter vi å mase.’ (Sitater slutt)

  Dette høre både kort og fyndig ut på ene siden, og solid argumenterende på den andre siden. Hvis O.k.-sekretariatet trenger økonomisk støtte til nye opptrykk, stiller jeg gjerne med noen kroner i potten.

  Har noen opplevd å bli spydd/spyttet fulleste gutta, evt. de fulleste jentene? Jentene står jo hardt på, de også…

 8. Antall alkoholenheter denne skribenten drakk da han skrev Bier, blomster og en flaske Whiskey i Belfast for 5 år siden:
  1/2 ltr flaske whiskey
  2 1/2 flasker vin
  6 bokser Guinness
  6 marihuana sigaretter

  Skrev mine 44 sider på 15 timer og brukte nesten like lang tid på enhetene. Burde denne dikteren vært død og begravet nå?
  Eller arrestert for også å ha inntatt en ulolig plante?

 9. Det tar 20-30 min før alkohol blir tatt opp i blodet. Derfor kan man ta en shot og ikke kjenne noe etter 5 min, ta en ny shot og ikke kjenne noe etter nye 5 min, ta en ny shot osv. til man når de første 20 min etter første shot. Først da setter virkningen inn. Det er viktig å huske på når man drikker shoter.

  Øl og vin begrenser seg ofte selv da man gjerne bruker 20 min på en øl. Dermed kommer virkningen gradvis i stedetfor plutselig.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.