Forsvaret trenger MRAP kjøretøy nå

(Mine Resistant Ambush Protected) MRAP

De amerikanske styrkene bruker disse kjøretøyene (Mine Resistant Ambush Protected)- og berger flere soldater som kjører på veiminer. De norske styrkene blir jo ikke trukket tilbake på lange tider, dessverre. Hvorfor kan vi ikke da bruke noen olje-millioner på et rikelig antall av solide kjøretøy til de norske troppene i Afghanistan?

En norsk agent tilbyr hurtiglevering av amerikanske kjøretøyer av typen MRAP (Mine Resistant Ambush Protected)-kjøretøyer, som har vært etterlyst av flere i Forsvaret.

Behovet ble ytterligere aktualisert av IED-angrepet ved Almar i Nordvest-Afghanistan, hvor Christian Lian, Simen Tokle, Andreas Eldjarn og Trond André Bolle mistet livet.

Ekspertgruppen som gransket angrepet konkluderte med at kapasiteten for å møte IED-trusselen var for dårlig og må styrkes. Et av forslagene var snarlig anskaffelse av ruteklareringskjøretøy.

Kan levere

Frederik Heiersted i firmaet Notec fanget opp behovet og reagerte kjapt med å sende tilbud direkte til forsvarssjef Harald Sunde om kjøp av en MRAP-variant som kalles M-ATV.

– Vi har sikret oss en avtale med Oshkosh som produserer kjøretøyene for det amerikanske forsvaret. Det gjør at vi kan levere kjøretøyene svært raskt, 30 kjøretøy i løpet av 30 dager, sier Fredrik Heiersted til VG.

Seniortalsmann i Forsvarsstaben, John Inge Øglænd, påpeker at det er mye som skal på plass før et nytt kjøretøy innføres.

– Vi legger stor vekt på anskaffelse av veiklareringsmateriell, hvor kjøretøy bare en del av en større pakke, sier Øglænd.

Han synes måten tilbudet fra Notec er fremsatt på, med kopi til Stortingets utenriks- og forsvarskomité, minner litt om et merkantilt kidnappingsforsøk.

Flere av de amerikanske enhetene som opererer i de norske ansvarsområdene i Faryab tok i vår i bruk M-ATV.

Etter det VG kjenner til, skal de amerikanske soldatene være svært fornøyde med de nye kjøretøyene.

M-ATV er også designet for å kunne bruke Protector, det automatiske våpensystemet Kongsberg Gruppen har utviklet sammen med Forsvaret.

Er det ikke på tide at det Norske forsvar bruker penger på egne soldater? Det er vel bare utenlands styrken igjen snart- Kommer det til en væpnet konflikt her hjemme så må vi be om time- out, for vi har ingen som kan stille i uniform. Vel, satt litt på spissen. Men jeg mener det gjøres for lite for å styrke forsvaret. Det er nesten bare fokus på nedleggelser over hele linja.

Hvis et slikt kjøretøy gjør at vi sparer norske soldaters liv så bør det ikke diskuteres om pris engang, det er bare å bestille nok. NÅ!

 

Kilde VG.no

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10017123

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10044572

11 thoughts on “Forsvaret trenger MRAP kjøretøy nå

 1. Enig.

  Enkelt og greit.
  Det er ikke mange nordmenn i utlandtjenste, i forhold til hva vi egentlig har råd til å utstyre dem med.

  Finn det beste på markedet og kjøp inn. Tilpassninger og modifikasjoner til div. utstyr burde komme i andre rekke. (Det gjør ikke noe om radiracket ikke sitter på en typegodkjent bracket så lenge folka inni bilen ikke blir blåst til H av IEDs.)

  IVECOen er ikke god nok. Den var bare noe av det første som var tilgjengelig

 2. Kan ikke skjønne at kostnadene ved dyrere biler kan overstige kostnadene ved drepte soldater: «bortkasta» trening, tapt erfaring og kompetanse, minnestunder, pressekonferanser, erstatning til pårørende(?), osv.. Og da tenker jeg bare på det økonomiske. Tenker vi på de menneskelige aspektene også, burde det ikke være noe å lure på!
  Skjønner at man ikke kan ha det beste og dyreste på absolutt alle fronter, men i Afghanistan er vel veibomber en av de største truslene mot de norske styrkene…

 3. Blir ikke kjøpt det beste for det blir lowest bidder som vinner. Håper bare det er bra nok.
  Norge bruker villig et par milliarder på svindelinfluensaen men her blir det nok ikke bevilget noe ekstra.

 4. Vi trenger ikke mere, større og tyngre utstyr! Vi trenger å endre operasjonskonseptet. Afghanernes 1st Brigade, son nå opererer i Faryab er de som skal ha kontakten med lokalbefolkningen, og jakte på opprørerer, ikke norske soldater. Vi klarer ikke å vinne denne kampen for dem, de må gjøre det selv på sin måte.

  Vi må derimot bidra med det vi er flinke til, nemlig kompetanse. Vi må trene afghanerne til å bli enda bedre i alt fra planlegging og logistikk, til taktikk og stridsteknikk. Bare slik kan vi ha en viss sjangse til å komme oss ut derfra, hvis vi fortsetter på samme måte som før blir vi bare dratt lengre og lenghre inn i hengemyra.

  Kom nettop hjem etter 6 mnd sammen med afghanske soldater, de er klar, men vi slipper dem ikke til

 5. MRAPs redder liv. Hjelper ikke med gode intensjoner om å hjelpe afghanerne om vi ikke kommer oss ut av leiren. Det er meningsløst å gamble med soldatenes liv på transportetappene fra a til b. Vi vil få MRAPs i Afghanistan, spørsmålet er om de kommer før eller etter at vi har mistet fire mann til.

 6. Etter mange IED eksplosjer rundt basen var og flere funn av ieder, er det helt klart at vi trenger nye kjøretøy.
  De eneste som ikke trenger dem er de som aldri forlater basene…….
  Dersom vi fortseter å kjøre iveco er det bare et tidspørsmål om når vi får flere begrvelser.

 7. Norske soldater trenger ingenting. Dem har norge så må sitt hjem i norge treng itj fær te utlande og mishadle unnskyldige folk! Hvis noen bli drept afghanistan eller irak eller whatever så betyr det fortjent!

 8. Å tro at krig eliminerer terror.. er det mest idiotiske jeg har hørt i hele mitt liv…

  De er ikke terrorister.. dem er i sitt eget land..

  Ivasjonsstyrken er terroristene her…som invaderer ødelegger et land.. stjeler naturresurser som OLJE og mineraler.. dreper uskyldige..ødelegger deres hjem , skoler hus.. og SNAKKER OM Å ELIMINERE Å BEKJEMPE TERROR?!

  for hver skole og landsby vesten ødelegger reiser det seg 100 stk som hater vesten dobbelt… KRIG kan ikke eliminere terror.. KRIG skaper terror…

  ALQAIDA og TALIBAN er sterkere enn noen sinne…etter afghanistankrigen hadde ikke Alqaida noe som helst sted å operere.. men invasjonen til IRAK var nøkkelen for OSAMA og gjengen..for å forene arabiske land og gjøre istand til krig mot vesten..

  Og på dems side : alt dem trenger å si er…» ser du hva disse gjorde med våre hjem og land».. også verves det fattige mennesker i svermer..

  Det er bare ignorant og idiotisk å tro at krig vil bekjempe terror..Folk som mener det bør ikke være ledere.. og bør ihvertfall ikke være på stortinget…

  Nå har vesten dessverre tent på en bombe som kommer til å eksplodere og kommer til å gjøre mitt liv jævlig.. fordi dere er så ignorante og dumme at dere tror på alt som kommer på TV2 nyhetene…

  Islamister er farlig.. meg i ræva… De farlige er de som invaderer andre land og snakker om frihet og dmeokrati.. og fører fascisme ..

  Vestlige regjeringer burde vært stillt for krigsrett for lenge sida, men siden ingen gjør det.. MÅ NOEN STÅ OPP og slåss mot fascismen og urettferdigheten..

  og her kommer en forening av arabiske land inn.. og de områdene trenger bare en iransk invasjon for å gjøre unionen komplett i området…

  Det er såååå synlig hele taktikken.. OSAMA ville ikke invaedere europa eller USA.. han ville få dere til Afghanistan og slåss å hjemmebane… og som resultatet har vist :

  Norge og USA har brukt titalls milliarder på krigen uten noe som helst resultat…

  ALTSÅ TAPT denne krigen.. for lengst..

 9. Hensikten med dagens lettpansrede kjøretøy er å komme nærmest mulig lokalbefolkningens nivå. Dette har de bevist at de ikke er klare for. Så må heller ikke vi være redde for å sende inn tungt pansrede kjøretøy som leo 2. Vi har altfor raskt senket sikringsnivået til våre soldater. En oshkosh M-ATV er bedre sikret enn en iveco, men bedre enn en leo? Neppe. Ikke ser den særlig hyggeligere ut heller. Jeg er ikke redd for å bruke noen mrd. for å redde et enkelt liv blant våre soldater. Har selv venner og eks kolleger som tjenestegjør i Afghanistan, og unner dem det de ønsker seg, men er det et tungt hjulkjøretøy de trenger? Få inn mineryddere og tungt beltegående materiell dersom det er det soldatene ønsker seg. La dem som skal bruke materiellet ha et ord med i laget når deres fremtid skal bestemmes!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.