Forsvaret trenger MRAP kjøretøy snarest

 

(Mine Resistant Ambush Protected) MRAP

De amerikanske styrkene bruker disse kjøretøyene (Mine Resistant Ambush Protected)- og berger flere soldater som kjører på veiminer. De norske styrkene blir jo ikke trukket tilbake på lange tider, dessverre. Hvorfor kan vi ikke da bruke noen olje-millioner på et rikelig antall av solide kjøretøy til de norske troppene i Afghanistan?

 Forsvaret skal bruke tyske Dingo II som nye panserkjøretøy i Afghanistan. Det liker flere av de norske Afghanistan-soldatene dårlig.

Enkelte soldater i den norske leiren PRT Meymaneh VG Nett har vært i kontakt med ytrer skepsis til det nye kjøretøyet Forsvaret har kjøpt for å redde norske liv i Afghanistan.
Soldatene VG Nett har snakket med, mener at Dingo-kjøretøyene har dårligere pansring og terrengferdigheter enn det amerikanske alternativet.

Det er feil, mener Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO).

MRAP KLAR TIL LEVERING

 En norsk agent tilbyr hurtiglevering av amerikanske kjøretøyer av typen MRAP (Mine Resistant Ambush Protected)-kjøretøyer, som har vært etterlyst av flere i Forsvaret.

Behovet ble ytterligere aktualisert av IED-angrepet ved Almar i Nordvest-Afghanistan, hvor Christian Lian, Simen Tokle, Andreas Eldjarn og Trond André Bolle mistet livet.

Ekspertgruppen som gransket angrepet konkluderte med at kapasiteten for å møte IED-trusselen var for dårlig og må styrkes. Et av forslagene var snarlig anskaffelse av ruteklareringskjøretøy.

Kan levere

Frederik Heiersted i firmaet Notec fanget opp behovet og reagerte kjapt med å sende tilbud direkte til forsvarssjef Harald Sunde om kjøp av en MRAP-variant som kalles M-ATV.

– Vi har sikret oss en avtale med Oshkosh som produserer kjøretøyene for det amerikanske forsvaret. Det gjør at vi kan levere kjøretøyene svært raskt, 30 kjøretøy i løpet av 30 dager, sier Fredrik Heiersted til VG.

Seniortalsmann i Forsvarsstaben, John Inge Øglænd, påpeker at det er mye som skal på plass før et nytt kjøretøy innføres.

– Vi legger stor vekt på anskaffelse av veiklareringsmateriell, hvor kjøretøy bare er en del av en større pakke, sier Øglænd.

Han synes måten tilbudet fra Notec er fremsatt på, med kopi til Stortingets utenriks- og forsvarskomité, minner litt om et merkantilt kidnappingsforsøk.

Flere av de amerikanske enhetene som opererer i de norske ansvarsområdene i Faryab tok i vår i bruk M-ATV.

Etter det VG kjenner til, skal de amerikanske soldatene være svært fornøyde med de nye kjøretøyene.

M-ATV er også designet for å kunne bruke Protector, det automatiske våpensystemet Kongsberg Gruppen har utviklet sammen med Forsvaret.

Er det ikke på tide at det norske forsvaret bruker penger på egne soldater? Det er vel bare utenlands styrken igjen snart- Kommer det til en væpnet konflikt her hjemme så må vi be om time- out, for vi har ingen som kan stille i uniform. Vel, satt litt på spissen. Men jeg mener det gjøres for lite for å styrke forsvaret. Det er nesten bare fokus på nedleggelser over hele linja.

 General Bernt Iver Ferdinand Brovold mener kritikerne misforstår når de slakter Forsvarets nye militærkjøretøy i Afghanistan.

TV 2 meldte også at lagføreren Torgeir, som mente at han og de andre soldatene som er ansvarlige for å rydde veiene i Afghanistan for veibomber, ikke er fornøyde med valget.

– Vi har blitt forbigått i prosessen. Og på hvilken bakgrunn de har kommet fram til at Dingoen er et bra alternativ, vet ikke jeg, sa lagføreren til TV 2 Nyhetene.

Og uansett hvilke kjøretøy det blir. Forbedringer må til- det er underlig at forsvaret ikke har gjort noe med dette for lenge siden-

Hvis et slikt kjøretøy gjør at vi sparer norske soldaters liv så bør det ikke diskuteres om pris engang, det er bare å bestille nok. NÅ!

 

Kilde VG.no

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10010922

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10010783

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10044572

20 thoughts on “Forsvaret trenger MRAP kjøretøy snarest

 1. Hvorfor skal vi bruke oljepenger på slike investeringer ?
  Som i industrien forøvrig, foregår det et kappløp også i våpenindustrien. Uansett hvilke kjøretøy man velger for våre soldater, vil dette på et tidspunkt være like utilstrekkelig som Iveco er i dag. I USA bruker man ufattelige summer på forsvar, mens vanlige amerikanere går rundt i gatene og tigger penger når trygden tar slutt. I norge er du alltid sikret en form for økonomisk sikkerhet, hvilket bare skulle mangle, men jeg er sterk motstander av å bruke penger til slike formål. Det er nok av mennesker som ønsker å delta i krigsoperasjoner, med den risikoen det innebærer. La de delta på de vilkårene som gjelder i dag. De får godt betalt, og de må gjerne få en bonus hvis de overlever. Hvis ikke, får familien deres en klekkelig sum for deres innsats. Utover det tror jeg ikke så mange bryr seg. Den gjennomsnittlige nordmann ser heller at oljepengene investeres i noe produktivt som kommer nordmenn flest til gode.

  1. Så fint at du gjør deg til talsmann for den gjennomsnittlige nordmann da:)

   Når man ser hva skattepengene går til, så bør man ha råd til å beskytte best mulig, menn og kvinner som er villig til å gå i krigen for sitt land- er nå min mening.

   Det er en gåte at det ikke er invistert i skikkelige panserkjøretøy for lenge siden-

 2. Oljepenger? Ikke en krone oljepenger går til våre unge soldater i vårt folks tjeneste desverre. Den vanlige amerikaner befinner seg i verdens rikeste og største middelklasse, og ikke på gaten. Moro å lese å slikt venstrevrengt vås som vanlig, verdens klovner.

  Forøvrig kudos til bloggeren her, våre soldater får skremmende lite støtte.

  http://www.youtube.com/user/richter75?feature=mhum

 3. Iveco var hastekjøp fordi vi ikke hadde klart å anskaffe skikkelige kjøretøy gjennom normale anskaffelsesprosesser
  Dingo blir også et hastekjøp fordi vi ikke har klart å anskaffe skikkelige kjøretøy gjennom normale anskaffelsesprosesser
  Dette har tatt masse ressurser fra hele organisasjonen og så sitter vi igjen med kjøretøy som man ikke ønsker å benytte.Hadde disse ressursene blitt benyttet til et ordentlig kjøretøyprosjekt så hadde vi snart hatt. Kanskje burde en kjøretøystrategi på plass

  Når skal vi lære… Det må bevilges penger til et ordentlig prosjekt og skaffe ordentlige kjøretøy i rett antall både for opplæring og trening og ikke slike hasteanskaffelser for å tekkes politikernes behov for å si: «se hva vi har gjort» hver gang noen dør….!

  Amatørmessig og det koster liv…

 4. TRENGER Å DRA SEG UT FRA OMRÅDER DE IKKE HAR EN DRITT Å GJØRE!!!

  DENNE IMPERIALISMEN kommer til å få BAKSMELL … dere har SKAPT EN NY BØLGE av terrorister.. ikke bekjempet TALIBAn..

  kasta bort milliarder på en BULLSHIT KRIG.. som ikke eksisterer…

  OG DET VERSTE:.. TALIBAN ER STERKERE…

  så hva sier dette??? KOM DERE UT før dere blir spist opp..

  NORGE SLÅSS IKKE MOT TERROR… DETTE ER IMPERIALISME… og det kommer til å få konsekvenser …

 5. DIE IMPERIALIST DOGS! KAMIKAZEEEEEEE… Poff!

  Taliban er nesten konkurs, hvem visste at å føre krig mot verdens største militærmakter koster penger. De raner banker for å finansiere de stakkarslige våpnene sine nå, og de er snart knust under nato sine hærstøvler. Det som er igjen er rent opprydningsarbeid.

  Skjønt, hadde kanskje blitt et enda artigere scenario om de bestemte seg for å sprenge enda et tegn på den amerikanske «imperialismen». Da hadde vel amerikanerene gått inn med en relativt stor styrke og ikke brydd seg så mye om annet enn hudfarge.

  Ikke bedra deg selv, «forsvaret», taliban lever så lenge vesten lar dem leve.

 6. Ser at flere som kommenterer her sitter med *** ** ** * * * ** dagslyset.
  Hvis Nato og andre land ikke har noe i midt østen og gjøre hvorfor i H***** Kommer det titals tusner med Flyktninger hitover da??!! som vi betaler sosial stønad til i mangfoldiende millioner snart milliarder med tanke på den totale slutt summen i året!
  Hvis norge trekker seg tilbake synes jeg vi kunne ha sendt hjem alle sammen igjen, For hvis dem har så mye imot at vi faktisk prøver og bedre tilstanden der nede, hvis det er så bra der nede som dem skal ha det til så hvorfor flykter de?. er sikkert flere fra vesten som driver med snusk der nede men det er det vica versa med også!
  At de vi sender ned skal ha optimal beskyttelse skal ikke ha en for høy prislapp på! de gjør tross alt en kjempe jobb og setter sitt eget liv til spill for og hjelpe til for en temmelig lusen lønn med tanken på risikoen! Møkka lei at folk er så imot det når dem selv kommer som flyktninger fra de vi faktisk sloss mot eller som klager på at NAV er fulstappa av flyktninger som jukser,sloss,stjeler for flertals millioner i måneden! og som får temmelig bra med stønader av normale nordmenn(dvs de som virkelig jobber for og tjene pengene sine fargede og hvite!) som skatter! Se og støtta gutta med skikkelig utstyr slik at de kan gjøre jobben 100% trygghet som er mulig og skaffe dem.

 7. norge som stat er vel som russland.. en av de få statene som ikke finner seg i urettferdighet.. men setter pris på sine venner. fuck staten… folket styrer.. tro det eller ei

 8. BJARTE: jah gå rundt å tro det du.. jævla hjernevaska idiot..

  Dere nordmenn er helt fuuckings hjernevaska i huet hele gjengen.. ikke rart folk rekrutteres aktivt i NORGE..

 9. NEMESIS: noe av det DUMMESTE jeg har hørt… norge er noe av det mest korrupte landet i verden… og media her i landet hjernevasker for så det holder..

 10. obvious: fordi dere driver krig???

  er du helt forpult idiot i huet? typisk IDIOT NORDMANN kommentarer..

  når du dreper uskyldige i andre land.. så drar dem..

  TALIBAN har ikke drept så mange som NATO har.. 100.000 mennesker sivile drept av NATO STYRKER…

  fortsår du fortsatt ikke hvorfor folk flykter? jo fordi du er en jævla iidot..

  fra idag støtter jeg terror IMOT NORGE.. og dere jævla nazier..

 11. forsvaret… : da kan du jo bare pakke brukaen og kamelbremsen din og pakke deg tilbake til det landet du kom fra, så får du drive terrorvirksomheten din i fred. Lykke på reisa! Du kom hit, vi tok vare på deg, gav deg penger, opplæring, tak over hodet+++. Du takker oss ved å innta en fiendtlig holdning mot oss og sier du støtter terror mot oss.
  Vit at du har ytringsfrihet. Du er i det store og hele fri! Og viktigst av alt: dersom du ikke trives her og vil delta i samfunnet vårt – da har du friheten til å dra!

  God tur!

 12. Trodde den norske befolkningen hadde faatt med seg at Forsvaret skal legges ned.
  Problemet er at vaare venstreorienterte rikspolitikere starter med personellets sikkerhet. Som med det meste de holder paa med, starter de i gal ende.
  Ha en god vinter.

 13. Det må vel betraktes som et mirakel at de har kjøpt inn disse kjøretøyene. Tenker på hva samferdselsministeren ville bevilge neste år: Noen og tyve km med midtrabatt. Det kunne tenkes at det ville øke med TRE KM til ???????. Dette for å redde norske liv her hjemme. Hadde det enda vært snakk om mil i stedet for km. Tidligere var de norske henvist til åpne kjøretøyer. Dette for å skape god kontakt med stedets befolkning. Så når en først skal ha norske soldater der nede, bør vi ikke telle på knappen om vi har råd til skikkelig utstyr.

 14. Nei, huff disse fæle soldatene som løper rundt å tar livet av alle de ser og skyter for morroskyld. Disse som mentorerer hæren deres og sikrer valget. Alle disse Millionene Norge Aktivt bruker på skoler, brønner og utbygging av strøm! som faktisk tilsvarer like mye som de bruker på hele det millitære bidraget. Og disse overbetalte idiotene, som frivillig er lar staten bruke dem som deres forgodtbefinnende til under 50kr timen, som legger sitt liv i hendene på staten i håp om å få reise hjem etterpå. Nei drit i beskyttelse til dem, det er noen trygdesnyltere som trenger en ny 50″.
  Også våre nye landsmenn (hvor kom dette inn i bildet egentlig) Som kommer å tar alle våre beste jobber (som renholdarbeider på kjøpesenter, eller kioskmedarbeider.) I et land som desperat trenger arbeidskraft for å holde det flytende gjennom eldrebølgen.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.