Forsvaret trenger MRAP kjøretøy snarest

 

 

(Mine Resistant Ambush Protected) MRAP 

De amerikanske styrkene bruker disse kjøretøyene (Mine Resistant Ambush Protected)- og berger flere soldater som kjører på veiminer. De norske styrkene blir jo ikke trukket tilbake på lange tider, dessverre. Hvorfor kan vi ikke da bruke noen olje-millioner på et rikelig antall av solide kjøretøy til de norske troppene i Afghanistan? 

 Forsvaret skal bruke tyske Dingo II som nye panserkjøretøy i Afghanistan. Det liker flere av de norske Afghanistan-soldatene dårlig. 

Enkelte soldater i den norske leiren PRT Meymaneh VG Nett har vært i kontakt med ytrer skepsis til det nye kjøretøyet Forsvaret har kjøpt for å redde norske liv i Afghanistan.
Soldatene VG Nett har snakket med, mener at Dingo-kjøretøyene har dårligere pansring og terrengferdigheter enn det amerikanske alternativet.
Det er feil, mener Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO).

  

 

 

MRAP KLAR TIL LEVERING 

 En norsk agent tilbyr hurtiglevering av amerikanske kjøretøyer av typen MRAP (Mine Resistant Ambush Protected)-kjøretøyer, som har vært etterlyst av flere i Forsvaret. 

Behovet ble ytterligere aktualisert av IED-angrepet ved Almar i Nordvest-Afghanistan, hvor Christian Lian, Simen Tokle, Andreas Eldjarn og Trond André Bolle mistet livet. 

Ekspertgruppen som gransket angrepet konkluderte med at kapasiteten for å møte IED-trusselen var for dårlig og må styrkes. Et av forslagene var snarlig anskaffelse av ruteklareringskjøretøy. 

Kan levere 

Frederik Heiersted i firmaet Notec fanget opp behovet og reagerte kjapt med å sende tilbud direkte til forsvarssjef Harald Sunde om kjøp av en MRAP-variant som kalles M-ATV. 

– Vi har sikret oss en avtale med Oshkosh som produserer kjøretøyene for det amerikanske forsvaret. Det gjør at vi kan levere kjøretøyene svært raskt, 30 kjøretøy i løpet av 30 dager, sier Fredrik Heiersted til VG. 

Seniortalsmann i Forsvarsstaben, John Inge Øglænd, påpeker at det er mye som skal på plass før et nytt kjøretøy innføres. 

– Vi legger stor vekt på anskaffelse av veiklareringsmateriell, hvor kjøretøy bare er en del av en større pakke, sier Øglænd. 

Han synes måten tilbudet fra Notec er fremsatt på, med kopi til Stortingets utenriks- og forsvarskomité, minner litt om et merkantilt kidnappingsforsøk. 

Flere av de amerikanske enhetene som opererer i de norske ansvarsområdene i Faryab tok i vår i bruk M-ATV. 

Etter det VG kjenner til, skal de amerikanske soldatene være svært fornøyde med de nye kjøretøyene. 

M-ATV er også designet for å kunne bruke Protector, det automatiske våpensystemet Kongsberg Gruppen har utviklet sammen med Forsvaret. 

Er det ikke på tide at det norske forsvaret bruker penger på egne soldater? Det er vel bare utenlands styrken igjen snart- Kommer det til en væpnet konflikt her hjemme så må vi be om time- out, for vi har ingen som kan stille i uniform. Vel, satt litt på spissen. Men jeg mener det gjøres for lite for å styrke forsvaret. Det er nesten bare fokus på nedleggelser over hele linja.  

 General Bernt Iver Ferdinand Brovold mener kritikerne misforstår når de slakter Forsvarets nye militærkjøretøy i Afghanistan. 

TV 2 meldte også at lagføreren Torgeir, som mente at han og de andre soldatene som er ansvarlige for å rydde veiene i Afghanistan for veibomber, ikke er fornøyde med valget. 

– Vi har blitt forbigått i prosessen. Og på hvilken bakgrunn de har kommet fram til at Dingoen er et bra alternativ, vet ikke jeg, sa lagføreren til TV 2 Nyhetene. 

Og uansett hvilke kjøretøy det blir. Forbedringer må til- det er underlig at forsvaret ikke har gjort noe med dette for lenge siden- 

Hvis et slikt kjøretøy gjør at vi sparer norske soldaters liv så bør det ikke diskuteres om pris engang, det er bare å bestille nok. NÅ!

(VG Nett) Høyres stortingsgruppe stiller 13 kritiske spørsmål til Forsvarets hurtigkjøp av nye panserkjøretøy. Samtidig flyr produsenten til Norge for å svare på kritikken. Det har pågått en voldsom strid internt i Forsvaret etter at det ble kjent at Norge har gått til innkjøp av den tyskproduserte Dingo 2, som et supplement til den bilparken soldatene i Afghanistan har til rådighet.

Det er bare snakk om tid før det smeller i Afghanistan igjen, og da kan det være norske soldater som rammes av veibomber igjen- Imens krangles det så bustafyker på løvebakken-

Handlekraftige politikere er ren mangelvare i Norge.

Få ut finger´n før det går flere liv i en absolutt meningsløs krig- der det er ingen vinnere….

 Vargas

 

Kilde VG.no 

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10019263 

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10044572

4 thoughts on “Forsvaret trenger MRAP kjøretøy snarest

 1. For meg høres det ut som leverandøren av M-ATV har diskvalfisert seg selv ved å sende tilbud direkte til Forsvarssjefen med kopi til politikere. Hvis man skal selge utstyr til Forsvaret må man følge juridiske og merkantile rutiner og besvare anbudsforespørselen som FLO sender ut. Hvis man prøve å presse FLO til å kjøpe M-ATV ved å sende brev til Forsvarssjef og Storting, så er man straks diskvalifisert i anbudskampen.

  Norge har mistet en CV90(tanks på 20-30 tonn) pgr av en veibombe, en M-ATV ville også gått tapt for en slik veibombe.

  Dingoen er uendelig mye bedre enn de bilene man har i Afganistan nå, se å få de i bruk raskest mulig!

 2. Amerikansk salgsteknikk på sitt beste..

  Kjøp Dingo og boikott M-ATV.

  Ei offentleg unskyldning frå USA er på sin plass..

  forkasteleg..

 3. Hvorfor ikke bare ta en enkel test da?
  Sett en stk DINGO og en stk M-ATV på en åpen plass med en veibombe under seg og dokker inni kjøretøyet sånn som de gjør på MYTHBUSTER så ser man fort hvem som er best!!!! men det «koster vel for mye» for den Norske stat!!!!!!

 4. Hvorfor ikke kjøpe begge deler? Så bestille flere av det alternativet som viser seg å være best? Er det ikke norske soldaters liv som står i fokus? ikke korrekte fremgangsmåter og anbud og andre tullette særnorske regler?

  At Usa «hatere» og andre kverulanter skal mele sin debatt-kake angående dette temaet er helt, og totalt, uakseptabelt. Dette gjelder VÅRE soldateres LIV og ikke politiske poeng.

  Dere skal ta dere FAEN på at diskusjonen kommer til å gå på direkten om hvorfor ikke sikrere kjøretøy er tilgjengelig dersom noen omkommer FØR Dingo eller M-ATV er i tjeneste pga en veibombe e.l. Hvem lider? ja han/hun som omkommer og deres etterlatte, samtidig som «pratmakerne» våre står å skriker og skylder på gud og en hver mann, UTEN å ta ansvar for noe som helst (som regel de samme som driver å utsetter og utsetter avgjørelser for å spare noen kroner).

  Nei kjøp begge to og sett de inn i tjeneste så fort som fy.

  Og alle dere gutter og jenter i tjeneste, STÅ PÅ og ta vare på dere selv!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.