Fyringskunnskaper lik null

 

 

Sprengkulden er på vei, og det er svært mange nordmenn som har ved som største varmekilde- Men det er ikke alle som er helt sikker på hvordan dette gjøres, og hva man fyrer med. Og ikke minst at vedovnen faktisk må kobles til en pipe.

SINTEF-forsker Edvard Karlsvik er sjokkert over nordmenns fyringskunnskaper.

De nye ovnseierne fyrte fornøyd i sin nyinnkjøpte ovn. Men det som skulle bli hygge foran peisen, endte i stedet med hosting, tårer i øynene, og et røykfylt rom. Like etterpå kontaktet de produsenten og reklamerte på kjøpet.

– Da produsenten dro ut for å sjekke viste det seg at ovnen sto midt i rommet, og uten å være koblet til pipen. De som hadde kjøpt den, trodde den var rentbrennende og at den derfor ikke trengte å være koblet til en pipe, forteller Karlsvik til bt.no

Massevis av ved i ovnen og lite trekk gjør det vanskelig å få fyr, men lett å få problemer med både pipe og ovn. I disse dager har de fleste kappa ferdig veden og stablet den, forhåpentligvis også tørt og godt i kjelleren eller i garasjen.

For Branntilsynet kommer med pekefingeren hvis du planlegger å varme boligen med noen halvvåte kubber. I utgangspunktet ikke den enkleste jobben i verden, men våt ved skaper ikke bare problemer for den som skal fyre opp. Våt ved skaper sot og bek i pipa, som igjen kan føre til pipebrann.

* Bruk tørr ved-

* Bruk småved ikke store kubber når du fyrer opp-

* Bruk aldri tennvæske eller andre flytende væsker som er brennbare-

* Bruk tennbriketter og litt papir-

* Ha god trekk

* Sjekk ovn, pipe og loft. Ta kontakt med branntilsynet i din kommune om du har spørsmål-

– Nå til vinteren kan det være mange som planlegger eller allerede har fått installert ny ovn i boligen. Inspektørene minner om at det må fylles ut et skjema ved montering av nytt ildsted. Mener du at du er kyndig, er det ingenting i veien for at du kan gjøre det selv. Slike opplysninger må imidlertid inn på dette skjemaet som sendes til kommunen-

Ikke glem at det er absolutt høysesong for boligbranner i desember, montér like godt en brannvarsler i alle rom det oppholder seg folk på natten, samt alle rom det er elektriske apparater. Det er bedre å ha en for mye enn en for lite…

Vargas

Kilde

 

http://www.aftenposten.no/bolig/boligokonomi/article3917081.ece

2 thoughts on “Fyringskunnskaper lik null

 1. Direkte avskrift av artikkelen til Olaf Røli i Aftenposten. Hva er poenget her ?
  Linke og stjele fra andre (seriøse) skriventer bør man holde seg for god for.

  1. Olaf Røli er en glimmrende skribent, og jeg bruker deler av det han skrive i mine bligginnlegg- og linker til hele hans stykke- Det er fult tillatt. Og det er kun noe av innlegget til Røli som er brukt.
   Jeg er også en meget dyktig skribent, når det er sagt så bør du bruke lørdagskvelden på andre ting enn å slenge med leppa til hardt arbeidende bloggere!

   Internettpoliti my as!

   Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.