Hijabnekt i politiet

         

                   

Denne sittende regjerninge er jo kjent for å surre med saker fram og tilbake, og fram igjen. Justisminister Storberget godtok først bruk av hijab for så å trekke dette tilbake etter massiv kritikk. Det er selvsagt lov for politikere å ombestemme seg og snu i politiske saker. Men det begynner å bli lovlig mange nå synes jeg.

Hjab bør selvsagt være en lovlig del av politiuniformen for den som har den kristne tro, og ønsker å bruke det. Hvorfor ikke?

Justisminister Knut Storberget vil ikke endre politiets uniformsreglement for å tillate hijab.

– Mitt svar er veldig kort: Vår avgjørelse ligger fast. Vi har hatt en grundig politisk og juridisk vurdering, og det er ikke aktuelt å endre politiets reglement, sier Storberget til NTB.

Det var likestillings- og diskrimineringsombudet som bragte saken inn for nemnda, etter at Justisdepartementet kom til at forbudet var innenfor internasjonale konvensjoner og derfor nektet å endre regelverket.

Nemnda viser til at formålet med hijabforbudet, er at uniformen skal uttrykke nøytralitet og likhet. Nemnda er enig med Justisdepartementet i at det er en saklig begrunnelse, men mener samtidig at departementet «ikke har godtgjort at forbudet er nødvendig for å opprettholde tilliten til norsk politis nøytralitet».

Tvert om bør politiet gjenspeile samfunnets mangfold for å opprettholde bred tillit, heter det i uttalelsen.
– Grundig gjennomgang

Både Likestillings- og diskrimineringsnemnda og Likestillings- og diskrimineringombudet har konkludert med at et forbud er diskriminerende. Justisdepartementet velger likevel å holde fast på sin beslutning.

– Det har vært en grundig juridisk gjennomgang både hos oss og i de to instansene. Vi må bare leve med at vi har kommet til to forskjellige resultater, sier Storberget.

Det var 4. februar i fjor Justisdepartementet kunngjorde på sine nettsider at bruk av hijab til politiuniformen skulle tillates. Det skjedde etter at Politidirektoratet svarte positivt på en forespørsel fra Sandnes-kvinnen Keltoum Missoum, som ønsket svar på dette før hun søkte opptak på politihøgskolen.

Siden ble vedtaket trukket tilbake, og debatten om hijab i politiet har rast siden.

Jeg er sikker på at det blir en opphetet debatt om hijab i politet – for og i mot. Jeg er ikke politiker, men vi lever i et demokrati,og  kan ikke politiet ha hijab som en del av politiuniformen?

Fra Document.no i Februar 2009 står det å lese:

 I utgangspunkt skal det mye til å nekte politiet å bruke hijab, fordi det i prinsippet vil innebære et yrkesforbud, sier hun.

Justisministeren vil få tre ukers frist til å svare. Dersom ombudet konkluderer med at loven er brutt, kan Storberget anke avgjørelsen inn for likestillings- og diskrimineringsnemnda.

Gangås mener det vil være bemerkelsesverdig hvis departementet ikke retter seg etter en avgjørelse i nemnda, men et vedtak er ikke bindende for departementene.

Likestillings- og diskrimineringsombud Beate Gangås er forøvrig en av premissleverandørene bak det omstridte vedtaket om å tillate bruk av hijab til politiuniformen. I Politidirektoratets (POD) anbefaling om å tillate hijab, heter det at Likestillings- og diskrimineringsombudet, den tidligere POD-ansatte Beate Gangås, har «henvendt seg til POD i sakens anledning med oppfordring om å legge sterk vekt på betydningen av det norske diskrimineringsvernet for enkeltpersoners religion, herunder det religiøse uttrykk når direktoratet skal ta stilling til om det skal være tillatt å bære religiøse hodeplagg sammen med politiuniform.»

Altså yrkesforbud, Storberget. Noe å tygge på herr justisminister….

 

Hvorfor ikke la kvinnelig politi gå i BURKA!? Det hadde blitt et passe helvete kan jeg tenke meg!

Kilde

 VG.no, Aftenposten.no, og Document.no

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10044493

43 thoughts on “Hijabnekt i politiet

 1. «Hjab bør selvsagt være en lovlig del av politiuniformen for den som har den kristne tro, og ønsker å bruke det. Hvorfor ikke?»

  Fordi de fleste kristne ikke bruker hijab?
  Kristne ønsker kanskje å bruke noe annet. Det finnes jo en mengde hodeplagg. Men bør de få bruke det? Nei, mener jeg.
  Religionutøvelse har ikke noe i politiet å gjøre.

  1. Hvorfor ikke?

   Det går jo fint i mange andre land, hvorfor skal Norge og politikerne her i landet tre lover og regler nedover hode på voksne folk. Vi lever i et demogratisk land men stadig flere innvandrer som kommer til landet, og de er ofte godt utdannet, bør de ikke få jobb og allikevel få beholde sin kristne tro og få lov til å bruke hijab da? Jeg mener de bør da-

 2. Naturligvis skal den Norske kultur og tradition ikke ændres fordi påtrængende, uintegrerbare islamister forlanger at den Norske politiuniform skal forurenes med en hijab.

  Det ER og SKAL være etnisk fødte nordmænd, der skal bestemme i Norge. ?
  Ikke andre.

  Og kan islamisterne ikke acceptere det må de jo finde et andet land at okkupere.

 3. Ehhhh.

  Ja til niqab og burka, helst med store solbriller. Da blir vi alle like, til og med kjønnsløse… Jeg så en mann som var ute og «luftet» konen sin, i niqab og store solbriller, ikke en flekk hud skulle synes.. Ja, jeg synes vi er på den rette vei.. Elsker naivitet. Der er ihvertfall Nordmenn verdensmestere…..

 4. Ja men, hvis muslimer skal ha lov til og gå rundt i nasjonaldrakt i stedet for uniform, så må alle andre også ha lov. De med indianske aner kan gå rundt med fjerpryd, samer med samehue, og de som tror på julenissen med julenissehue. Hvor kan man bli trett av de muslimer, og alle deres forbannede krav om særbehandling. Men problemet er lett og løse, de skal bare flytte hjem til allahland og bli politi, så kan de gå rundt i deres syke kostymer. Men der risikerer de jo og bli både steinet og hengt, og så er der ingen sosialkontorer, så det er de nok ikke interessert i. Og alle de frelste som løper muslimenes ærend, de gjir seg ikke før de henger i allahs galge, men tilgiv dem bare, de forstår ikke bedre, på tross av deres høye, og sikkert akademiske utdannelser. Måtte de også reise til allahland, i stedet for og ødelegge normalt begavede mennesker land og liv.

 5. Hallo- kristne tro??? Dette er et muslimsk plagg!
  Politiuniformen skal ikke uttrykke tilhørighet til religiøst vås- men utrrykke lojalitet til Norges lover.Intet annet.

 6. Svare her er jo enkelt offentlig tjeneste menn/kvinner og religions plagg = NEI. dem har ikke noe å gøre sammen. enkelt og greit. Håndhever av loven skal være nøytrale kless messig. Liker du det ikke så flytt til et annet land som liker det.

 7. Hijab skal selvsagt ikke være en del av politiuniformen av flere grunner:
  1: Sikkerhet. Hijab kan brukes til å kvele med i et basketak.
  2: Provokasjon. Politiets uniform skal være så nøytral som mulig for å provosere minst mulig. Hvordan tror du en gjeng med demonstrerende nynasister reagerer hvis det dukker opp politi i hijab?
  3: Uniform er uniform, og vi har regler for uniform. Hvis hijab blir lov, hvorfor ikke turban? Kippah? Manchester United-caps (for mange er fotball viktigere enn livet…)? «Ja til EU»-pins? Hells Angels-jakke? Ja, jeg drar den langt, men når unntak gis, er det vanskeligere å utelukke andre ting.

  Vi må slutte med dette knefallet for muslimer, som tross alt ikke akkurat er noen forbilder hva gjelder toleranse…

  Storberget har vært sterk og klar her. Det er meget bra.

 8. Hijab i politet har ingenting å der å gjøre. Vi har ett land tuftet på Norske verdier og lover, og da ma man for svarte tolerere det: OM de absolutt vil bli Politi, så fjern den klovneaktige hijaben og kle seg som alle de andre i etaten må. Er så driiit lei at de skal ha ett norskt samfunn fasongsydd etter deres behov og ønsker. Hva de gjør i storbrittania og andre tidligere kolonimakter er helt irrelevant, i all den tid det faktisk ikke er Norge. Muslimer kan jeg godt se for meg i etaten menn såvel kvinner, men respekter for pokker uniformsreglementet. Ser for meg en arrestasjon der muslimske troende «plutselig» må be en av sine daglige bønner. Behold norske verdier, ikke la den bli mer søplet til av andre kulturelle og religiøse innslag.

 9. I utgangspunkt skal det mye til å nekte politiet å bruke hijab, fordi det i prinsippet vil innebære et yrkesforbud, sier hun.

  Når ble det en menneskerett å bli Politi? Om ønsket er så prekært kan de jo flytte til land som praktiserer det.

 10. «Vi lever i et demogratisk land men stadig flere innvandrer som kommer til landet, og de er ofte godt utdannet, bør de ikke få jobb og allikevel få beholde sin kristne tro og få lov til å bruke hijab da?»

  Nok en gang blander du «kristne tro» og hijab.
  Jeg tror fortsatt ikke at kristne som kommer til Norge bruker hijab. Hodeplagg bruker sikkert noen, men ikke hijab.

  Selvfølgelig kan godt utdannete muslimer bruke hijab i jobben. De må gjerne sitte på arkitektkontoret og tegne hus hvis de jobber med eksempelvis slikt.
  Men nå snakker vi om et yrke som bruker uniform. Uniformen skal være lik for alle uten personlig vri. De skal representere «Loven». Ikke sin personlige religiøse tro.
  Den skal ikke synes i et slikt yrke.

  1. Så du påstår at det ikke finnes politi som bruker hijab noe sted? Det er direkte feil og det tror jeg du vet. Man må blande kristen tro med hijab, fordi hijab har med hvilken religion man tilhører-

   Takk for innlegget

 11. Religion er en privatsak, vargas. Politiet skal være en nøytral etat, og de bærer lik uniform. Alle kvalifeserte kan bli opptatt på politiskolen, så det er ingen diskriminering. At medlemmene av nemnda og ombudet mener noe annet, vitner utelukkende om sviktende dømmekraft, og det bør settes et stort spørsmålstegn hvorvidt de i det hele tatt er kvalifiserte for jobbene sine. Nå har jo Storberget for en gangs skyld mannet seg opp til å si at departementets sligger fast, og så får vi håpe at han står for det han sier.
  Og vargas, vi vil ikke at du skal flytte. Det er tillatt med forskjellige meninger her i landet, selv om jeg mener at i denne saken tar du feil.

  1. Takk for det samantha, at jeg fortsatt får bli i landet:) Jeg mener fortsatt at man skal få velge, men skjønner at det blir vanskelig i rasist Norge. Men når det er sagt, det er hijab i bruk i politiyrket i land som er kommet mye lengre enn Norge i å integrere fremmed kulturelle, og da må man gi etter for slike krav også. Men jeg ser at det er få som er enig med meg….

   Fint du skriver på bloggen min samantha. Takk!

 12. HVOR DUM GÅR ANN Å BLI!!?? OVER EN MILLIARD MENNSKER I INDIA ENGLAND OSV. INGEN ABSLUTT INGEN HAR NOE SLAGS PROBLEMER PGA HIJAB. HER HAR VI 4,5 MILL ,SOM TRUR HIJAB VIL BLI ETT PROBLEM!? KAN DREPE MED HIJAB !? DUMME NORDMENN, HIJAB SKADER INGEN,SÅ HVORFOR SKAL DET VÆRE ETT PROBLEM. ENTEN BØR MYDIGHETENE GI LOV TIL HIJAB ELLER INRØMME AT DE ER RASISTISKE OVERFOR MULIMSKE KVINNER. HVORFOR SKAL VÆRE ET PROBLEM FOR BARE NORDMENN??????
  DERE ER BARE RASISTISKE!!!

 13. «Hjab bør selvsagt være en lovlig del av politiuniformen for den som har den kristne tro,»
  «…få beholde sin kristne tro og få lov til å bruke hijab da?»
  «Man må blande kristen tro med hijab, fordi hijab har med hvilken religion man tilhører.»

  Det var vanskelig dette…. Det er ikke kristne som bruker hijab. Hijab er båret av muslimske kvinner.

 14. Politiet skal være politisk, kulturell og religiøst nøytral. Hvorfor? Jo fordi det bestandig er noen som vil finne det støtende og kan egge til sjikanering av politiet.
  DETTE er grunnlag nok for at de ikke skal ha noe annet enn en nøytral uniform som kun skal representere staten Norge.

 15. Dette spørsmælet har INGENTING med rasisme å gjøre!! Her er det snakk om ett uniformsreglement som MÅ kunne holdes slik det er. Om hijab IKKE er religiøst betinget er det vel ikke noe problem å være foruten? Er det ett religiøst plagg, så er det ikke pr. definisjon lov. Hvorfor trekkes andre lands regler inn i denne debatten? Er vi ikke ett selvstendig land med egne verdier? Vi MÅ vel ikke gjøre som alle andre? For å snakke for min egen del, så har jeg ikke i mot jøder, muslimer, hinduer osv, så lenge de er villige til full integrering uten krav om særbehandling.

 16. Politiuniformen skal være ensartet og ikke signalisere noen som helst tilhørighet. Jeg kommer ikke til å ha noen som helst respekt for en polititjenestemann/kvinne som bærer en uniform som representerer en etnisk eller annen spesiell gruppering. Slikt avvik fra tradisjonell uniform vil vise meg at vedkommende ikke er objektiv og derved heller ikke til å stole på i saker som vedrører den interessen som brukeren av hodeplagget tilhører/representerer.

  1. Hei Rolf og takk for at du deler dine meninger. Mener du at justisminister Storberget ikke kan reglene? For han godkjente da vitterlig søknaden til Missoum om bruk av hijab 4. februar i fjor- var det mot bedre viten det da?

 17. En uniform bør være en uniform, uten forstyrrende innslag som hijab ol. Gir man først etter i den saken, kan man like gjerne legge ned hele politietaten. Da kommer alle til å ville trumfe gjennom all mulig religiøs krimskrams. Jobb i politiet handler ikke om å skille seg ut. Det er verken catwalk, moteblogg eller en religiøs sammenkomst. Evt kan de som er interessert i å bli politi barbere av seg alt håret. De trenger de ikke å bære hijab lenger.

 18. dette har ingenting med rasisme og gjøre men at poletiet skal vere Nøytrale. poletiet skal ikke vise religion, poletikk eller noe slaks personlig vri son er det samme for alle kan ikke folk respektere det. Nordmenn er blit kalt rasister veldig mange gan. men hvis folk ikke kan respektere Norske uniformer hvem er rasistisk da? det er ikke rasistisk å ønske at poleti og slike jobber skal vere Nøytrale. hvis andre religioner hadde fått lov og bruke religiøse plag og ikke muslimer da hadde det vert rasistisk men nå er det slik at ingen har lov! og slik skal det vere!!

  1. Det står ikke noe sted så vidt meg bekjent at uniformen skal være nøytral, det derfor justisministeren først godkjente bruk av hijab også- det går jo veldig bra i mange andre land, hvorfor skal Norge være anderledes landet på alt som er direkte plankekjøring i mange andre land?

 19. Jeg bare lurer på hvem som vil ha respekt for en muslimsk politikvinne med hijab?? Muslimske menn har ikke respekt for kvinner i det hele tatt, hverken med eller uten hijab. Når du ser den massive motstanden mot dette tøysete forslaget, tviler jeg på at så veldig mange andre heller vil ha respekt. Politi uten respekt er null verdt. Dette vil virke direkte provoserende og vil være en sikkerhetsrisiko både for den uintegrerbare politikvinnen og makkeren hennes.

 20. Hvorfor i all verden er det noen som ønsker at politiet skal begynne å kle seg ut som terorister?
  Blir jeg stoppet i en trafikk kontoll av noen med hijab, så tror jeg at jeg heller kommer til å prøve å kjøre over elendigheta i steden for å sveive ned ruta.

  1. Skjønner godt hvorfor du ikke står fram med fult navn- du blir ikke tatt seriøst med sånn svada, du blir ikke godkjent med flere sånne komentarer på min blogg- Men du må få mene hva du vil-

 21. hvis hu absolutt vil bli politi i norge kan hun vel TA AV SEG hidjaben istedenfor å forandre UNIFORMSREGLEMENTET til politiet???

  tenk å være så utrolig vrang å vanskelig?? hvis hun skal følge troen sin til punkt og prikke i tjenesten kan hun ikke ta på andre menn eller bli behandlet av mannlige leger hvis hun blir skadet heller da? mannlig partner i bilen? nei, ikke hun, for hun er muslim å kan kun jobbe sammen med en annen kvinne. eller kanskje en evenuk? kanskje det blir et krav til norske men som vil jobbe som politi at de må fjerne kronjuvelene fordi de kanskje skal jobbe med muslimske kvinner??

  hvor mange penger tror dere denne saken har kostet hittil? et stort apparat med spesialister som fordyper seg i lovverket for å undersøke dette?? MYE!!

  vil du på død og liv bli politi? ta av deg lua…

 22. Når man tar på seg en politi-uniform så skal man kun vise at man har autoritet, en uniform skal ikke gjenspeile religion, livssyn eller noe annet. Når vi ser en politimann så skal man ikke se at han/hun er en muslim, hvis man skal ha en hijab og vise sin religion så kan vel like gjerne nazister i politiet gå med hakekors på uniformen så man ser at de er nazister eller homofile politimenn kan gå med skinn-klær og t-skjorter det står «GAY AND PROUD OF IT!» på.

  En politi-uniform skal reflektere autoritet, ikke noe annet.

 23. Det er ganske enkelt.Går det gjennom så vil jeg nekte og sammarbeide med de som bruker hijah.Kast meg i fengsel om du vil men er det ikke en menneskerettighet og heller snakke med en som bruker en nøytral uniform en det og snakke med noen som bruker hijab?Kall meg en rasist hvis du vil og du har truffet spikeren på hodet.Etter alt jeg har sett og opplevd i Iraq og afganistan så har jeg rett til og være det….rasist ikke pga av hudfarge men pga religion.Jeg liker IKKE de kristne eller muslimene i det hele tatt.For meg kan de begge råttne.Jeg vil ikke ha NOE og gjøre med de og derfor krever jeg at den nøytrale uniformen blir beholdt.Jeg ville ha sagt det samme om de kristne krevde og gå med et stort hvitt kors på uniformsjakka.

 24. Dette er ganske enkelt. En person som MÅ bære hijab er ikke klar til å være i politiet. Om en har så sterk tro at man må bære hijab viser man at man har en tro man setter høyere enn loven man er satt til å håndheve.

  Hvor ofte vil ikke en person som er så religiøs komme i konflikt med seg selv og sin tro i løpet av karrieren i politiet….og det er jo åpenbart hvilken del som vinner. Hva skjer den dagen en overreligiøs muslimsk politikvinne skal arrestere en muslimsk mann….får hun lov til det? Nekter hun å utføre jobben sin? Har hun i det hele tatt lov til å berøre en mann? Kan hun arbeide sammen med andre menn, eller må hun kun arbeide sammen med kvinner?

 25. du må nesten kunne følge politiet sin uniform, uten at du skal ha med andre jalla greier. skjønner meg ikkje på folk som mener at det e feil av politiet og si nei til dette. abdul & co har jo nesten tatt over hele norge. tenk no litt lengre enn nesetippen deres da folkens. tenk på barna som må vokse opp i vold, og negativt. for de fleste som kommer til norge som innvandrene, spesielt pakistanere, og slikt, begynner ikke akkurat og jobbe med en gang. ? nei, de begynner rett på ulovlighet. og til politikerne : ikke bare tenk på deres egen lommebok, men hør på det norske folk.

 26. Seriøst.

  Er dere helt idioter alle mann?
  Politiet i Norge skal være NEUTRALT.
  Hvis dere ikke veit hva ordet «neutralt» betyr, ta opp ordboken deres, og les.
  Dette burde egentlig ikke være en diskusjon til å begynne med, politiet skal være en neutral parti.
  Dvs – Dine personlige meninger, religion, hobby, har ingenting å si når du slenger på deg den norske politi uniformen.
  Hvis det nå skal være lov til å slenge rundt et hånkle rundt hodet, kan ikke andre bare dra på seg bade-bokse, eller en lang skinn jakke?

 27. da skal samene få sine kulturelle plagg inn i politistyrken. når alle har fått det som de vill kommer pilitiet til å se ut som en gjeng med klovner

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.