I krig er alt tillatt- eller?

 

Men bør ikke norske soldater vise respekt for Kongen som øverste militære sjef, for Fedrelandet og det norske flagget? Samt fallene medsoldater?

Jeg er overbevist om at det er en endel av språket å være både vulgær og røff i stilen når kuler og granater hviner rundt ørene på soldatene i Afghanistan. Men det er noe med respekten for oppgaven man har som soldat og  som representant for nasjonen jeg mener blir feil.

Det er riktig som Erna Solberg sier- at vi må ikke bli hysteriske heller. Men er det ikke visse etiske regler norske soldater har å rette seg etter? Er befalet med på dette like mye? Hvilke signaler gir det til unge menn og kvinner inne til førstegangstjente?

Kan man i krig gjøre hva man vil- bare man ikke blir tatt for det? Eller skal man følge regelverket enda det kan koste deg livet- Det nevnes dødningehoder malt på hus, og det snakkes om dreping av sivile… Er norske soldater umodne, og ikke burde vært i strid? Mye tyder på det!

 

 

Jeg forstår at det er et ektremt adrenalin kick å være i en krigssituasjon der det kan være snakk om tilfeldigheter hvem som blir drept og ikke- når man kommer i skarpe situasjoner som de norske soldatene i Afghanistan stadig oftere gjør. Jeg prøver å sette meg inn i hvilke forferdelig opplevelse det må være- man er på mange måter i helvetes forgård-

Men er det ikke stor forskjell på det og å sammenligne drapshandlinger med sex- De som blir drept i krig har etterlatte, kanskje barn og har sine foreldre i live. Det er like grusomt for de å miste noen i krig- enten de er sivile eller soldater- som det er for oss å miste noen vi har kjær.

Hvis det er tifelle at norske soldater ser på krigshandlinger og å drepe-  som et knull. Ja da er vi lang på vei av sted til å få et forsvar og soldater som kan sammenlignes med cowboyer i westernfilmer-

Det er nesten ikke til å tro sier Kjartan Sønsteby-  Norges høyest dekorerte nordmann sa på radio i dag at han var sjokkert over det han hadde hørt og syntes dette må gjøres noe med. Han skulle gjerne ha møtt og tatt en prat med disse soldatene.

Det har ingenting med krigshandlinger å gjøre- Man må vise respekt for hverandre og være bevist sine handlinger som soldat. Dette er direkte barnslig sa Sønsteby-

Sønsteby sa også at han kjenner Forsvaret meget godt og han foreleser mye, men aldri sett snev av denslags oppførsel- hverken i utlandet eller i Norge-

Jeg mener det er mange som har mye å lære av en av de virkelig store helter her i landet- Og være en del av det norske forsvar kreves respekt og disiplin. Det er det ikke så mye igjen av for soldatene som herjer i Afghanistan-

 http://www.mil.no/felles/fhs/sonsteby/start/article.jhtml?articleID=59347

Gunnar «Kjakan» Sønsteby – soldaten som alle norske soldater bør ha som mentor og høyeste ideal for jobben som skal gjøres med det norske flagget på armen-

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10033370

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10033166

 

5 thoughts on “I krig er alt tillatt- eller?

 1. For 200 år siden og tidligere foregikk kriging med gjensidig respekt. da møttes ofte generalene på hver sin side på en åsside, mens soldatene gjorde seg klare nedi dalen. soldatene angrep på generalenes komando.
  Men, tidene har forandret seg. Og dagen kriger kan ikke sammenliknes med det «Kjakan» var med på.
  I dag kan kulene komme fra hvor som helst, når som helst. I sånne situasjoner er det ikke lenger plass til respekt, ei heller den type disiplin man gjerne forbinder med førstegangs tjenesten. Det eneste som gjelder er å holde psyken oppe, og gjøre seg klar til neste skuddveksling.
  Det nytter ikke å sutre, eller ha tanker i hodet om det forrige livet du tok. Det som nytter, er å være klar for å ta det neste.
  I sånne situasjoner er det ikke negativt å forherlige det å ta liv, tvert imot så er det en stor fordel å kunne forkaste frykt, og faktisk ville ta liv. Ellers ville vi sett mye flere bårer komme i fly etter fly hjem til norge.
  Med litt empati, skulle ikke dette være så vanskelig å forstå..

 2. Det at Kjakan ikke kjenner igjen denne oppførselen fra hverken Norge eller utlandet kan kanskje være fordi media blåser opp den stakkars bursdagsballongen til en zeppeliner og drar det helt ut av proporsjoner.

  Jeg er ikke i tvil om at norske soldater, som gjentatte ganger får skryt av andre nasjoner for sine holdninger og evne til å løse oppdrag, forholder seg til sitt oppdrag som profesjonelle soldater. At folk forbinder vikingsymboler med nazister når disse egentlig er en referanse til norske tøffe vikinger er ett tegn i tiden om at folk vil helst være hysteriske og blåse opp selv den minste ting til noe enormt. Det blir som å si at siden nazistene forherlighet det nordiske utseende med lyst hår og blå øyne, så derfor kan ikke forsvaret ta inn soldater med disse trekkene.

  Det er synd at folk flest tror man lettest løser oppdrag under skuddveksling med skjelvende ben og med midlertidige våte flekker i skrittet. Ja og så er det synd at kolleger fra andre nasjoner sin skryt om norske soldater og ens profesjonalitet ikke betyr noe når VG slår opp sine nyheter med store bokstaver.

 3. Hvor stor respekt utviste Kjakan & co når de stakk kniven i en tysker i et bakholdsangrep, eller når de skjøt, sprengte tyskere til døde? Var situasjonen så mye anderledes da?

 4. Men du, bloggforfatter, har altså vært her og sette dette selv slik at du kan sette det i sammenheng? Du har vært i krigssituasjoner og har noen år på baken som profesjonell soldat? Du kan virkelig et og annet om de psykiske mekanismene her?

  Det bør du. Hvis ikke er dette virkelig helt på trynet å skrible blogginnlegg om. Det media fråtser i er tatt fullstendig ut av noen sammenheng, og de griper tak i alt de kan for å holde stormen gående, «SE!! HAN HAR VIKINGHJELM PÅ! NAZISYMBOLIKK I FORSVARET!». Det lukter helt enkelt svært råttent, og man burde holde seg for god til å delta i det.

  Kan godt hende at kulturen og rådende mentalitet blant soldatene er helt på trynet, men det går an å vise litt basic respekt ved å ikke delta i mediaskapt tabloidskandale, og bable i vei om svært spesifikke psykiske settinger man ikke har forutsetninger for å vite noe om. Så lenge soldatene nyter såpass stor respekt blant sine internasjonale kolleger som de gjør, bør vi også lytte til det.

  1. Jeg skjønner at man skal vise respekt for arbeidsgruppen i sin helhet. Men man skal ikke måtte være ekspert på område for å ha meninger om noe som helst. Jeg har mine meninger om veldig mye som opptar meg- og det skriver jeg om på bloggen min- Passer det deg ikke LJ så er det ikke mitt problem-
   Det er yttringsfrihet og den er det veldig mange som benytter seg av å bruke. Du må være så uenig du bare vil. Jeg kan uansett skrive nesten hva jeg vil på min blogg-

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.