Irans President Ahmadinejad.

En leder som ikke går i veien for krasse uttalelser og med makt nok til å starte verdenskrig nr 3 med et knips!

Irans president Mahmoud Ahmadinejad kom onsdag med et nytt utspill mot Israel og kaller Nazi-Tysklands jødeutryddelse en myte. USA og EU reagerer skarpt.

Wikileaks-dokumentene viser at det er en ekstremt spent situasjon mellom Iran og Vesten.

I enkelte dokumenter skal den Iranske presidenten ha blitt beskrevet som «Hitler».

Hvis en iransk atombombe er uunngåelig, står alle muligheter klare til bruk, viser uttalelser fra Ehud Barak, den israelske forsvarsministeren.

I juni 2009 skal han ha uttalt til amerikanske kongressrepresentanter at de hadde et vindu på mellom seks og 18 måneder for å stoppe Iran fra å utvikle atomvåpen. Etter det, vil «enhver militær løsning resultere i uakseptable sivile tap», sa Barak.

I desember er det 18 måneder siden denne uttalelsen falt.

Er WikiLeaks klar over hva de er i ferd med å gjøre?

Iran frykter IsraelLandet frykter et israelsk angrep rettet mot det kontroversielle iranske atomprogrammet.

– Til tross for USAs og EUs innsats for å påføre Iran sanksjoner, vil Bushehr-kraftverket bli fylt med brensel tirsdag, sier Alaeddin Boroujerdi, leder i nasjonalforsamlingens komité for nasjonal sikkerhet og utenrikspolitikk.

Det er Russland som leverer brensel til atomkraftverket. Russerne skal også ta seg av avfallshåndteringen. Alt er bare retorikk, sier norsk-iranske Mahmood Amiry-Moghaddam.
Han er forsker, menneskerettsforkjemper og leder for organisasjonen Iran Human Rights.

Vestlige stormakter frykter at Iran skal forsøke å utvikle atomvåpen, men Iran selv hevder at landets atomprogram kun har fredelige formål.

– En ting er hva presidenten sier, en annen er hva Vokterrådet og Revolusjonsgarden ønsker. Ahmadinejad har fått beskjed fra sin øverste leder om å prøve å lette litt på trykket. Han har ingen makt selv, sier Amiry-Moghaddam til VG Nett.
Han mener den mildere tonen fra presidenten viser at sanksjonene mot Iran virker. Irans leder sier det motsatte.

– Selv om administrasjonen i USA hundredobler sanksjonene og selv om europeerne blir med, så er vi i stand til å møte våre egne behov, sier Ahmadinejad.

Iranske myndigheter nekter for at landet er i ferd med å utvikle atomvåpen, men nekter å la utenlandske inspektører avgjøre om dette stemmer.

I en svært kritisk rapport fra det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) mandag fremgår det at to av byråets inspektører ble nektet å reise til Iran i juni.

Iran skal ha begrunnet innreisenekten fordi de to inspektørene hadde forbindelser til «falske og feilaktige påstander», noe IAEA har uttalt at byrået stiller seg uforstående til.

– Byrået har full tillit til de to inspektørenes profesjonalitet og uavhengighet, skriver IAEA i en melding.

Beslutningen om å utestenge de to inspektørene har irritert makthaverne i USA, som ser med økende uro på Irans atomprogram. Den Washington-baserte tankesmien Institute for Science and International Security (ISIS) deler denne bekykmringen.

– Iran kan tenkes å øke sin evne til å gjemme vekk radioaktive stoffer i all hemmelighet for så å produsere høyanriket uran i et anlegg som hverken inspektørene eller vestlige etterretningsbyråer kjenner til, skriver ISIS i en rapport som ble offentliggjort denne uken.

Israel har aldri utelukket muligheten for en militæraksjon for å hindre Iran i videre arbeid med urananrikning, og har lenge anklaget erkefienden for å prøve å skaffe seg atomvåpen. Dette avvises av Iran.

Med sin uttalelse onsdag, som er den tredje i rekken der han truer Israel med utryddelse eller sier at jødeutryddelsen ikke er skjedd, plasserer den iranske presidenten seg ideologisk på linje med vestlige nazister og historiske revisjonister.

– De har fabrikkert en legende ved navn «Massakren av jødene», og de setter den høyere enn Gud selv, religionen og profetene, sa presidenten i en tale i byen Zahedan, sørøst i Iran.

Den ultrakonservative islamisten gjentok også at den jødiske staten bør flyttes til Europa. Alternativt foreslår han at den kan flyttes til USA, Canada eller Alaska. Talen ble sendt direkte på iransk fjernsyn.

USA og EU reagerer kraftig på den iranske presidentens utspill. En talsmann for Det hvite hus, Scott McClellan, sier at president Ahmadinejads uttalelser viser hvor viktig det er å hindre at Iran får atomvåpen.

– Alle ansvarlige ledere i det internasjonale samfunnet erkjenner hvor uhyrlige slike kommentarer er, sa McClellan.

EU mener uttalelsene er fullstendig uakseptable og understreker at de ikke hører hjemme i politisk debatt.

– Iran ødelegger sine egne interesser med slike kommentarer, sa EU-kommisjonens talskvinne Emma Udwin.

Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier sier at Ahmadinejads utspill kan komme til å påvirke forhandlingene om Irans atomprogram, som Tyskland, Storbritannia og Frankrike forsøker å få i gang.

Iranske myndigheter har også flere ganger tidligere varslet et kraftig svar på eventuelle angrep enten fra Israel eller fra USA.

I talen onsdag, som ble direktesendt på iransk TV, hevdet presidenten at land som protesterer mot hans uttalelser og fordømmer jødeutryddelsen, er på Israels lønningsliste.

– Hvis noen i landet deres betviler Gud, sier ingen noe. Men hvis noen benekter myten om jødemassakren, begynner sionistenes høyttalere og regjeringene på sionistenes lønningsliste å skrike, sa Ahmadinejad.

– Vårt forslag er dette: Gi et stykke av deres eget land i Europa, USA, Canada eller Alaska, sånn at de kan skape sin egen stat.

Ahmadinejad sa også at Iran ikke kommer til å vike det minste grann når det gjelder sitt atomprogram.

– Vi har opplevd deres holdning, og vi vil ikke lenger bli ført bak lyset av deres løgnaktige propaganda, sa han, bare en uke før det skal holdes samtaler med EU-landene.

Er det en person som USA, Vesten og Nato bør være obs på og så er det herr Ahmadinejad. Sansynligvis en gal mann, med alt for mye makt og våpen. En meget farlig blanding. Han står blant annet for uttryk som: ” Jeg skal fjerne Israel fra kartet”. Og han har i intervju med amerikanske “60 minutes” sagt at Osama Bin Laden befinner seg i Washington.

Den iranske presidenten, Mahmoud Ahmadinejad, har overlevd et angrep mot bilkortsjen hans i Iran, melder libanesisk TV.

Fjernsynskanalen Framtid i Libanon oppgir at de har opplysningene fra det iranske presidentskapet.

Iran president Mahmoud Ahmadinejad sa lørdag at 11. september-angrepet er overdrevet.

Presidenten mener at det ikke finnes noen bevis på at dødstallene er så høye som det amerikanske myndigheter påstår.

– De sier at 3.000 mennesker ble drept, men det finnes ingen rapporter som avslører navnene, sa han.

Tror du USA har noe med 11.september 2001 å gjøre?

Verden står på randen til politisk kolaps hvis WikiLeaks kommer med enda flere avsløringer- vil vi det?

Er det så viktig å få fram driten, at det kan føre til verdenskrig?

 

Vargas

Pin It on Pinterest