Jeg- en allergiker

Slik ser pollenkorn ut i elektronmikroskop. Ikke rart at det klør!

Slik ser pollenkorn ut i elektronmikroskop. Ikke rart at det klør! Foto: Wikipedia Commons

Pollensesongen starter allerede i slutten av februar. Da slipper hasselen pollen ut i vinden. Or og selje følger etter i mars, men bjørken er det treslaget som plager flest. 

Pollen, eller blomsterstøv, er cellene han-plantene sender ut for å bestøve hun-plantene. Hos noen planter spres pollen med insekter. Hos andre ved at det pøses ut millioner av pollenkorn, som spres med vinden.

Bjørken satser på vinden, dessverre. Når vinden rister raklene faller kornene ut, og kan blåse milevis av gårde. Pollenkornene er så små at vi puster dem inn og får dem i øynene, uten å merke noe til det. Men hos 20 prosent av oss reagerer kroppen allergisk på de små bandittene.

 Dersom du er nøye med renholdet er det ganske pollenfritt inne. De verste dagene bør du rett og slett ikke gå ut. Regner det vaskes mye pollen ut av luften, så dårlig vær er godt vær for allergikere!

Det finnes allergimedisin som du kan ta i form av piller, nesespray eller øyedråper. Det er også mulig å få en sprøyte kortison, som hemmer betennelsesreaksjoner i tre måneder. Husk at det er viktig å starte medisineringen før plagene blir for ille!

Jeg er så allergisk at jeg holder på å dø, hver vår og sommer, enda jeg tar både tabletter, nesespray, øyedråper mm det hjelper lite, og jeg nyser så det er snørr både her og både der.

Jeg jobbet i en butikk engang, og fikk et nyseanfall og nøs rett på en kunde, det er sant- og det var jævlig flaut! Allergi er en lidelse, og det er forferdelig slitsom når det står på som verst. Det som har hjulpet meg best, er å være mye ved sjøen, og dusjer så kaldt jeg klarer før jeg legger meg. Og så tar jeg kortison sprøyte, det hjelper!

Har du ikke begynt med medisiner for allergi, ja da får du deg en smell!

2 thoughts on “Jeg- en allergiker

  1. Jeg har ekstrem bjørkepollen allargi.. I år har jeg bestemt meg for å se hvor lange jeg klarer meg uten medisiner, men jeg må nok krype til korset å få tatt den sprøyta… Jeg kan ikke bruke tabaletter og øyedråper, de funker ikke å får meg bare i helt jævlig form og humør – faktisk så ille at jeg ikke orker å være i nærheten av meg selv.. hehe!

    1. At du vil deg så vondt! Du vet at du kommer til å gå på en stjernesmell snart da? Synes du skal begynne nå jeg så du slipper å gå der med nesa i en klut og rennende øyne. Jeg hater det big time!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.