Kan du havne på gata?

 

 Det finnes faktisk hundrevis av unger uten fast bopel i Norge og de aller fleste bor i Oslo.

Lokalpolitikerne i Grorud har lenge kjempet for å rydde opp i slumforholdene. De er ikke alene om å reagere – Dette er uverdige og uakseptable forhold. Jeg er oppriktig lei meg på vegne av beboerne og for at situasjonen er blitt som den har blitt, sier Mazyar Keshvari (Frp), leder av Helse- og sosialkomiteen i Oslo, til VG Nett.

Antallet hjemløse i Norge øker stadig, og i særdeles stor grad blant de under 25 år og blant kvinner. Den økende hjemløsheten blant de unge skyldes at ungdom har vanskeligheter med å få innpass i et nedrusta arbeidsliv og manko på arbeidsplasser, samtidig som matvare- og boligpriser har økt betraktelig på veldig kort tid.

Men det mest sjokkerende av det hele er at det i lille Norge er 400 hjemløse barn. Mange av dem har opplevd å bli kasta ut på gata fordi foreldrene ikke har kunnet betale husleie, noe som er en stor påkjenning i seg selv.

Norge er verdens rikeste land og vi har et samfunn som er kjent som «velferdsstaten». Vi lever i ei tid hvor man skulle tro at man ihvertfall skulle kunne gi alle de mest nødvendige vilkåra for å overleve.

Det er ingen hemmelighet at de hjemløse jages bort fra kjøpesenter, men det er rapportert om at de også bankes opp og blir fra tatt det lille de har. Mange søker seg inn i trappe oppganger og garasjeanlegg. Det er et knallhardt liv, og for de fleste så handler hverdagen om å få inn nok penger på litt mat, og helst nok dop til å greie å møte neste dag. For det er betinget med alkohol og narkotika misbruk hvis man havner på gata, det er det ingen tvil om!

Problemet, spesielt i Oslo er at de som havner på gata blir stadig yngre, og jeg mener et gatebarn er et for mye! Dette er et så stort problem og en skam for samtlige politikere i hele Norge, at jeg er flau på deres vegne! Ta grep nå!

Alle barn har rett til å ha et hjem!

Hvor trygt sitter du? Er det noen sjanse for at du havner på gata?

Vel, sikkert ikke, men om man mister inntekten sin og har to mill i gjeld, så tar banken huset, og dag skal man ha lagt inn gode aksjer til øvrig familie før man havner på statistikken for hjemløse… det kan nok skje oss alle!

Noe å tenker over når du legger deg  i Kingsize senga i kveld…

Vargas

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10019428

5 thoughts on “Kan du havne på gata?

 1. Man havner ikke på gata hvis man jobber. Selv om man har gjeld og mister jobben så vil nav dekke en hybel. Det man ikke kan fange opp, er mennesker uten boevne. Disse drukner i sitt eget søppel. I gamle dager hadde man også disse, mange ble lukket inne på asyl, satt på legd (slavearbeid på gård) og andre trasket forsofne rundt. Mye kan gjøres, men da mister disse mennesken sin frihet, vil de det?

  1. Man kan havne på gata om man er uheldig, og ikke vilje nok til å gå ny jobb, kanskje havne på skråplanet. Det er ingen garanti for at NAV dekker hybel. De setter visse krav. Og begynner det først å gå nedoverbakke så kan det fort bli en katastrofe for hvem som helst- Mitt stykke er selvsagt satt på spissen. Folk havner ikke på gata uten grunn, men det er faktisk flere bostedsløse i Norge nå enn noen gang. Det var poenget-

   Takk for kommentar

 2. Vel, Vargas. Det er klart at for de det gjelder så spiller det kanskje liten rolle hva det var som førte dem ned i elendigheten. De er der og de har det åpenbart ikke bra. Spørsmålet er hvorfor, og årsaken er nok ikke så enkel som at folk havner på gata fordi de mister jobben og ikke kan betjene gjeld. Slik er det vitterlig ikke i Norge.

  Men fattigdom er relativt, og i Norge er man definert som fattig om man ikke har råd til å reise til syden eller å kjøpe en 42″ plasma-TV. Det er ikke disse «fattige» vi snakker om her. De vi snakker om utgjør en liten, men absolutt, undergruppe – de fattigste av de fattige. Og for å havne der så skal du gjøre ganske mye feil. Ihvertfall mer feil enn det du kan gi NAV skylden for. Man har faktisk rettigheter i Norge som gjør at man har krav på tak over hodet, mat og en minimumseksistens i allefall. Men disse folkene faller igjennom på alle plan. Hvorfor?

  Den viktigste grunnen er nok at de bruker bortimot alt de har av midler på dop, og de bor selvbestemt som villmarksdyr. Når voksne mennesker legger kabler i trappeoppgangen og kaster søppel ut av vinduet så er det faktisk valg man gjør. Man velger å ikke passe inn i et samfunn som har noen minimumsnormer. Man kan stille seg spørsmålet om hva disse menneskene gjør for å hjelpe seg selv. For de har vel i det minste bittelittegrann ansvar for egen forfatning og oppførsel? Eller mener du at de kan kreve å kunne leve akkurat så ansvarsløst som det passer dem?

  Når det kommer til penger så kan du antakeligvis kaste så mye penger du bare gidder etter dem. De vil bruke nær alt på dop allikevel, og slutter uansett ikke å drite i oppgangen. Dermed har de i bunn og grunn et problem som i aller største grad er av sosial karakter – ikke primært økonomisk. Penger er altså ikke løsningen, og de passer like dårlig inn overalt. Hvordan hjelpe folk som ikke vil eller kan hjelpe seg selv?

  Skal man virkelig hjelpe disse folkene så må de antakeligvis umyndiggjøres, avruses og relokaliseres under tvang, og deretter trenes i å leve normalt. Realistisk? Politisk korrekt? Neppe… Man snakker derimot om at man skal spre disse menneskene geografisk over hele byen for å unngå slumtilstander. Da blir jo problemet bare mindre synlig, men selvsagt ikke mindre i seg selv. Det er sikkert fint for deg og meg som dermed slipper å bivåne denne slumansamlingen, men for de som lever midt oppi dette helvetet blir det uansett bare nok en dag i et samfunn de ikke vil eller klarer å tilpasse seg. Det vil bare ikke synes så godt.

  1. Takk for bra innlegg Anders-

   Poenget var at det kan ramme hvem som hest. Man må gjre endel feil. Men gjøres disse feilene og man er en svak sjel som tyr til rus for å komme seg unna problemene. Mange gjør faktisk det, så kan det gå galt for de fleste.

   Vargas

 3. Vinklingen vi ser rundt denne debatten er typisk for dette landet. Det blir vurdert ut fra 1. er allerede narkoman 2. er allerede utlending m.m
  Hva med å snu problematikken på hodet?
  1. hvis du ikke allerede er narkoman og havner på gata, da blir du det, eller du blir alkoholiker
  2. Utlendinger havner plutselig innen punkt + at en deperat nok, da kommer kriminelle handlinger inn i bildet.

  Jeg tror det der er veldig viktig å se hvorfor folk blir rusavhengige, se på årsaken.

  Norge er prisfasisme og det er kun de sterkeste som klarer seg i slike samfunn.

  En stor syndebukk i dette dilemma er sosialkontorene, de presser bestandig på for at folk skal bo til under den prisen som er markedsprisen. Så klart folk søker til noen de kjenner og det er kortere vei tilbake til gammel problematikk enn å klare å strekke til

  Norge kommer å eksplodere en dag hvis det fortsetter med høyere og høyere priser, pga. av det, da må folk tjene mere og for at de kan få mere da må prisene opp. En skikkelig norsk spiral det.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.