Legger du ut badebilder av ungene dine på nettet?

 

DA KAN DU FÅ DEG EN UBEHAGELIG OVERASKELSE

 

Naive foreldre – legger ut bilder av badende barn i badetøy- feks på Facebook.  Vær klar over at disse bildene er tilgjengelige for alle. Også de som gjerne vil fjerne badetøyet og er IT- kyndig nok til å klare å gjøre det. Da er disse bildene blitt til nakenbilder av barn, som igjen er et aktraktivt objekt for pedofile-

Bør du gå gjennom feriebildene du har lagt ut på nett på nytt?

I disse dager florerer det av feriebilder på Facebook og blogger. Det er ikke måte på hva du får vite om ferielivet til folk du kjenner – og ikke kjenner.

– Spør deg selv: Ville du selv lagt ut bilder av deg selv i en slik positur? Foreldre bør vurdere om barna i ettertid vil være stolt av bildene de legger ut på nett, sier Kari Stenquist, rådgiver i Barneombudet, til NRK.no.

– Er det egoistsk av foreldre å publisere barnebilder på nett?

– Om det er egoistisk eller om det er for barnas skyld, har jeg ingen formening om.
Vi er stolte av barna våre, og vi ønsker jo bare å vise omverdenen hvor flotte de er, sier Stenquist i Barneombudet.

Brosjyren i Beste mening utgitt av Datatilsynet, handler derfor om akkurat dette. Foreldre vil barna det beste, men likevel kan det komme helt feil ut når bilder blir tilgjengelig for alle.

Noen ganger legger folk rett og slett ut flere bilder enn det de bør. Ikke bare fordi du blir lei av å se det førtiende bildet fra stranden i Danmark, men fordi badebilder kan misbrukes.

– En hovedregel er at lettkledde barn ikke har noe på nettet å gjøre. Det er søtt med barn i strandkanten, men må du legge ut et nærbilde? Legg i det minste ut et bilde som er tatt langt unna, råder Guro Skåltveit, informasjonsrådgiver i Datatilsynet, til NRK.no.

Sjansen for at feriebildet av akkurat ditt barn skal bli misbrukt, er ikke så stor. Men det kan skje.

– En bitteliten andel av i utgangspunktet uskyldige bilder, blir misbrukt. Og er man den som opplever det, er det garantert ikke noe moro, forteller Guro Skåltveit.

Bildemanipulasjon av uskyldige badebilder kan skje på ulike måter.

– Ansiktet til barnet kan for eksempel bli klippet inn i et annet bilde. Og man tenker heller ikke på at bilder av barn som spiser is, kan misbrukes. Men av og til er det dessverre slik, opplyser rådgiveren i Datatilsynet.

John Ståle Stamnes er gruppeleder hos KRIPOS. Han ser at de mest uskyldige barnebilder blir manipulert, og dukker opp igjen i helt andre og mindre uskyldige sammenhenger.

Stamnes advarer mot naivitet, og mener at vi alle bør bli flinkere til å ta nødvendige forholdsregler for å hindre misbruk.

– Med dagens teknologi er det heller ikke noe problem å fjerne den vesle trusa, sier Stamnes i brosjyren i Beste mening.

  Ingen foreldre vil at bilder av barna sine skal komme i feile hender, og derfor bør det være en tommelfinger regel at man går gjennom bildene man ønsker å dele med andre- nøye, og med tanke på at bildene i verste fall kan misbrukes-

Det er ikke til å komme bort i fra at det er mennesker med leggninger, innstillinger og lyster, som kan gå kaldt nedover ryggen på selv de hardbarkede KRIPOS ansatte- Derfor er det viktig å ikke gi pedofile og psykisk syke og ustabile mennesker -som vil gjøre alt de kan for å få tak i et nytt offer, muligheten til å utnytte dine feriebilder-

 

Strand (Foto: Colourbox)

 

 

 

Kilde NRK.no

 

http://www.nrk.no/programmer/tv/fbi/1.7251579

 

 

 

2 thoughts on “Legger du ut badebilder av ungene dine på nettet?

  1. Dette skrev jeg om selv også, for en stund siden. Jeg er påpasselig med å ikke lee ut bilder av min datter der hun har lite eller ingen klær på seg. Nå tror jeg vel egentlig ikke at noen gidder å ta seg bryet med å kle av min datter i photoshop, når de åpenbarn allerede har et bilde av et nakent barn. Hvordan skulle de ellers ha fått kledd av i photoshop. Men det er jo en annen sak. jeg skjønner at dette skrives om, for noen burde absolutt tenke seg om både en og ti ganger før de legger ut bilder. Men her er det snakk om den gyldne middelvei..

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.