BOLIGLÅN ER DYRT- VELG RIKTIG BANK

Det er svært mange banker med forskjellige priser, typer og tilbud på boliglån. Det kan være smart å sjekke flere banker før du bestemmer deg. Noen banker passer bedre for de som skal kjøpe sin første bolig, enn andre banker. Noen banker gir de beste tilbudene til de som har mye penger fra før og er sikre betalere.

De aller fleste arbeidstakere trenger lån for å få seg bolig, og da er det en viktig avgjørelse å ta, å velge hviken bank man skal samarbeide med og låne penger i. Derfor snakk med noen du kjenner som har litt erfaring fra før, og som vet litt om banklån-  før du velger bank. Banken er ikke din venn, uansett hvor hyggelig de du snakker med er. De er utelukkende ute etter penger, dine penger.

Er du ikke fornøyd med banken, så er det bare å bytte. Dette hjelper dine nye bank deg med, og det er viktig å få gjennomslag for dine ønsker. Ellers kan det bli vrient å få den boligen du ønsker deg.

Bankene tilbyr mange forskjellige boliglån. Vi forklarer forskjellene og hva de innebærer for deg.

På jakt etter billig boliglån?

Når du skal ta opp lån til bolig, vil du ikke bare møte mange tilbud fra bankene, men også støte på en begrepsjungel.

Fastrentelån, rammelån, flexilån, boligkreditt, boliglån med rentetak, er noen av betegnelsene som brukes. Men ofte dreier det seg om den samme typen boliglån.

– Utfordringen med alle de lånetypene som finnes er at det gjør lånemarkedet uoversiktlig, sier underdirektør i Forbrukerrådet, Jorge Jensen, til klikk.no.

Førstehjemslån

Dette er lånet som er tilpasset førstegangsetablerere, på den måten at man får mulighet til å låne nesten hele salgssummen.

Vanligvis er det en aldersbegrensning på slike lån, samt at man heller ikke får lån dersom man har lånt til annen bolig tidligere.

– Vi opplever at bankene har blitt langt mer strengere når det gjelder sikkerhetsvurderingen av slike lån, sier seniorrådgiver i rådgivningsselskapet Finanslink, Sveinung Sulutvedt, til klikk.no.

Alle de større bankene oppgir at de følger de nye, strengere retningslinjenene for utlån. Unge er avhengige av foreldrehjelp eller oppsparte midler for å få kjøpt sin første bolig.

Det er noe som ikke stemmer når unge som skal ha sin første bolig må gå til foreldrene eller spare seg opp egenandel på mange hundretusen kroner, etter min mening. De fleste unge mennesker har mindre i inntekt enn eldre og da er det ikke lett å spare mye. Hvorfor er samfunnet lagt opp på denne måten? Jeg skjønner at bankene må være strenge, men bør det ikke være en særordning for unge som skal etablere seg for første gang i første bolig?

Jeg vet at endel kommuner gir vanskeligstilte startlån, så dette kan være smart å  sjekke ut-

Etterlever nye regler
Produktsjef finansiering i Sparebank 1 SR-Bank, Oddvar Rettedal, sier at det er en kjensgjering at det er en del kunder som i dag ikke får finansiert, som tidligere ville ha fått låne av dem.

– Tidligere var det i hovedsak slik at dersom du hadde en inntekt som stod i forhold til lånesummen, og en jobb som så rimelig trygg ut, så var det argument godt nok for å få låne, sier Rettedal.

Før var det ikke uvanlig at SR-Bank lånte ut 100 prosent av kjøpesummen, dersom kunden hadde betjeningsevne, men de har nå rettet seg etter de nye retningslinjene.

Uansett hvordan du får penger til boliglån- IKKE bind boliglånet. Det er det kun bankene som tjener på. Og det koster mye penger å løse det ut etter refinansiere. Hvis banken din i tillegg anbefaler deg å binde, da bør du ihvertfall være på vakt.

Bankene tenker ikke på ditt beste, men kun å tjene penger!

 Vargas

Pin It on Pinterest