NAV et skjellsord?

 

Det kan umulig være hverken enkelt eller hyggelig å jobbe hos NAV. De ansatte blir utsatt for kritikk fra alle hold, men jeg er helt sikker på at de gjør så godt de kan, men det er ofte ikke nok. Er opplæringen god nok på de forskjellige NAV- kontor, er det lett å spørre seg.

NAV (også Arbeids- og velferdsforvaltningen) består av den statlige Arbeids- og velferdsetaten og de delene av kommunenes sosialtjenester som inngår i de felles lokale kontorene. Innen 2010 skal alle norske kommuner ha etablert et lokalt NAV-kontor. Ved disse kontorene skal brukerne optimalt sett møte et integrert kontor, der ansatte i Arbeids- og velferdsetaten og kommunens sosialtjeneste jobber sammen om å finne gode løsninger for brukerne. Det er første gang stat og kommune samarbeider så tett om en felles tjeneste. NAV ble opprettet med hjemmel i arbeids- og velferdsforvaltningsloven av 2006.

For å nå disse målene er det en uttalt strategi å la brukerne betjene seg selv via internett eller andre selvbetjeningsløsninger. Videre skal det opprettes en rekke spesialenheter som skal saksbehandle ulike typer saker. Det varsles om omstruktureringer av en rekke avdelinger, og forflytning til andre steder i landet. Dette skjer mindre enn 4 måneder etter opprettelse av etaten. Den nye etatens styringslinjer er blitt flere enn det Aetat og trygdeetaten hadde tidligere, og det er derfor noe mer utfordrende å legge en samlet plan for lokalisering av enheter.

 • Målet med NAV-reformen er:
 • 1. Flere i arbeid og aktivitet og færre på stønad.
 • 2. Tjenester som er enklere for brukerne og tilpasset deres behov
 • 3. En helhetlig og effektiv arbeids- og velferdsforvaltning.

Hvert år opplever Nav-brukere å få svært sensitive personopplysninger feilsendt av Nav-kontoret sitt. De færreste av dem går videre med det. Frykt for konsekvenser for senere behandlinger i Nav blir pekt på som en av årsakene til at svært få velger å benytte seg av muligheten til å klage på tapt integritetsvern i Nav – slik loven gir dem all mulighet til.

Det er ikke bra at sensitive papirer blir funnet både her og både der, men det må jo være en åpenbar årsak til dette. Papirene må jo bli fjernet av noen som har tilgang og som bevisst fjerner disse… Da må man etterforske det som innbrudd, sjekke hvem som har tilgang til arkivene osv…

Jeg oppforderer alle ansatte i NAV om å stå på, dere er flinke synes jeg!

– Jeg skjønner at folk blir bekymret når de får papirene sine på avveie, men man skal ikke være bekymret for å si fra når dette skjer. Vi har profesjonelle medarbeidere med høy yrkesstolthet, og den ytelsen vi tilbyr er regulert av et regelverk. Å si ifra vil ikke påvirke sakene til folk,sier Nav-direktør Hilde Olsen sier til VG Nett-

Kilde VG.no og  wikipedia.org

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10017270

6 thoughts on “NAV et skjellsord?

 1. «Jeg skjønner at folk blir bekymret når de får papirene sine på avveie, men man skal ikke være bekymret for å si fra når dette skjer. Vi har profesjonelle medarbeidere med høy yrkesstolthet, og den ytelsen vi tilbyr er regulert av et regelverk. Å si ifra vil ikke påvirke sakene til folk,sier Nav-direktør Hilde Olsen sier til VG Nett-»

  Jeg må nok dersverre meddele deg, Nav-direktør Hilde Olsen, at selv om det er regulert av et regelverk fungerer ikke regelverket i praksis! Og ikke alle har denne yrkesstoltheten du refererer til. Du har dessverre ikke et realistisk bilde av dine ansatte.
  Jeg har vært nødt å forholde meg til NAV på mange områder grunnet en kronisk syk sønn og har gang på gang fått kjenne på kroppen at endel ansatte i NAV er langt fra profesjonelle. Papirer har blitt borte og funnet igjen 10 uker senere. «Forlagt» kaller de det. Og det har ikke bare hendt en gang.
  Jeg ble f.eks ringt opp ved 4 ulike anledninger etter min sønn ble født med samme spørsmål.»Når har du termin?» Alle 4 gangene måtte jeg svare at jeg allerede hadde født. «Å? Det visste vi ikke.» Fikk jeg til svar. Alt mens min sønn kjempet for livet på barneklinikken. Jeg fikk ikke permisjonspenger før 10 uker etter fødselen. Det sier seg selv at jeg fikk endel purregebyrer på regninger jeg ikke fikk betalt pga NAV og «forlagte» papirer.

  Jeg har hatt mange vanskelige stunder med dine profesjonelle ansatte som desverre ikke er så proffe. Og jeg er ikke alene! Vi er mange som opplever dette.

  Det er noe galt med holdninger og kulturen i NAV. Jeg skulle ønske jeg slapp å ha noe særlig med dere å gjøre, men med et sykt barn har jeg mange år forran meg der vi skal motta hjelp fra dere. Jeg håper inderlig at ting endrer seg. Vi er mange foreldre som strever nok i hverdagen om vi ikke skal passe på at dere gjør det dere skal i følge regelverket!

  Mvh en sliten mor.

  1. Takk for innlegget ditt Miriam. Jeg håper virkelig du og din familie får den hjelpen dere trenger. Det kan vel gå bare en vei med NAV fra nå av og det er jo oppover.

   Vargas

 2. Hva denne Hilde Olsen sier ville jeg ikke stole mer på enn hva jeg ville stole på hva politikere sier i en valgkamp. Tviler ikke på at det finnes dyktige folk også i NAV; dessverre virker det som dette er et mindretall. Hele etaten trenger en grundig gjennomgang, både med hensyn til personell og rutiner. Fremfor alt burde de ansatte innprentes at de er til for klientellet, og ikke omvendt.

 3. Hilde Olsen har vært på tv igjen i dag, nå i forbindelse med brennpunktprogrammet om nav’s avslag til kvinnene med kvikksølvforgiftning. Jeg satt sjokkert tilbake etter intervjuet med Olsen. Det virket aldeles ufattelig at dette mennesket har direktørstilling i nav. Ikke bare ufattelig, men også direkte skremmende. Jeg har sjelden hørt maken til villfaren byråkratisk tåkeprat. Hun prøvde forgjeves å gjemme seg bak både forvaltningslov og trygdelov, vred seg som en ål for å slippe å svare på helt konkrete spørsmål. Ikke klarte hun å artikulere seg heller. Nei, dette var virkelig ynkelig. Og farlig for rettssikkerheten til brukere av navsystemet.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.