Nederland er ute av Afganistan, Norge neste?

Mye tyder på at Norge og den politiske forsvarsledelse ikke trekker ut de norske styrkene, ennå. Jeg mener dette er en feilvurdering.

Søndag vender de nederlandske styrkene i Afghanistan hjem etter fire år i landet. Frykten er stor for at soldatene skal etterlate seg et tomrom.

– Vi har bedret sikkerheten for flertallet av befolkningen og sørget for bedre forhold innen helsestell, utdanning og handel. Dette er målbare resultater som Nederland kan være stolt av.

Slik beskriver general Peter van Uhm arven som de nederlandske soldatene etterlater seg i Uruzgan-provinsen sør i Afghanistan.

Lederen for soldatenes fagforening, Jan Kleian, sier at han har snakket med en rekke soldater som er skuffet over at oppdraget nå er slutt, til tross for at de har mistet 24 av sine medsoldater i løpet av de fire årene i Afghanistan.

NATO ba tidligere i år innstendig bedt Nederland om å forlenge oppdraget til august neste år.

Men anmodningen ga støtet til en heftig politisk debatt i Nederland, som endte med at den kristeligdemokratiske regjeringen til Jan-Peter Balkenende falt i februar.

Taliban var derimot raskt ute og hyllet den nederlandske beslutningen om å trekke soldatene helt ut.

– Vi gratulerer av hele vårt hjerte innbyggerne og myndighetene i Nederland for å ha mot nok til å ta denne uavhengige beslutningen, sier Taliban-talsmann Qari Yusuf Ahmadi til den nederlandske avisa Volkskrant.

Nederland har mistet 24 soldater, og brukt 11 milliard kroner. Norge har brukt et ukjent antall millarder og mistet totalt 9 soldater i utgangen av Juli, foreløpig…

Dramatisk økt antall drepte Maimana (grafikk/montasje) (Foto: NRK Grafikk/Scanpix)

Det er ingen tvi om at de Norske soldatene lever enn mye utryggere hverdag i Meymaneh nå enn tidligere-

Antall drepte og skadde sivile i området rundt militærleiren i Meymaneh i Afghanistan har økt dramatisk de siste årene. Ansvaret for leiren og oppgaven med å skape trygghet og sikkerhet i området har Norge.

Les hele saken på NRK.no

http://www.nrk.no/nyheter/verden/1.7228533

Må vi miste 15 norske soldater til før vi tar fornuften fanget og trekker ut de norske styrkene?

Eller skal vi akseptere tap av norske soldaters liv i kampen mot Taliban, for det afganske folket?

Kilde VG.no og NRK.no

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10044038

13 thoughts on “Nederland er ute av Afganistan, Norge neste?

 1. Er uenig med deg angående om Norge bør trekke seg ut av Afghanistan.
  Som Rob de Wijk sier i VG artikkelen, «- Man drar ikke idet man endelig begynner å lykkes».
  Om man trekker seg ut nå, vil alt som har vært gjort vært forgjeves, de modige soldatene som har ofret livet sitt for å gi de sivile afghanerne en FRAMTID har dødd forgjeves.

  Det er feigt å pingle ut!

 2. Jeg skjønner ikke hvordan du kan kringkaste en slik påstand uten å argumentere for det. De soldatene som er der nede er der av egen fri vilje. De mener at de kjemper for en sak, som er større en bare seg selv. Hvis du ikke ønsker engasjemang i Afghanistan så er jo det greit nok, men hvorfor skal du da bry deg om hva noen modige mennesker gjør med sitt liv? skal vi ikke tilfredstille NATO’s krav heller? Vi må jo bidra til felleskapet, slik at vi kan bli ansett som ett viktig medlemsland.

  1. Hei Ola
   Jeg er ikke sikker på hva du mener for påstand det er feil å komme med? Du må lese hele innlegget, og det siste jeg skriver er, skal vi bli værende i Afganistan for det afganske folket? Jeg stiller spørsmålet om vi bør ha soldater i Afganistan. Derfor det er et så viktig tema, så stiller jeg spørsmål om det er riktig at vi stiller med soldater. Det er riktig at jeg også skriver at jeg mener vi bør ut, men det er ytringsfrihet så det kan jeg skrive med full rett-
   Men poenget er at jeg stiller spørsmålet-
   Du har helt rett i at det er modige mennesker som gjør en god jobb, og det har jeg aldri betvilt heller.

   Takk for innlegget ditt-

 3. Norske soldater i Afghanistain har tatt et selvstendig valg og er ikke vernepliktige, så de tar en risiko for eget liv – kanskje med bedre odds enn basehopping, men dårligere en bilkjøring på norske veier. Soldater for selv ta et valg om de vil risikere sitt liv i Afghanistan fremfor en tryggere jobb i Norge. Alle ga blaffen i Afghanistan etter russerne trakk seg ut, prisen var at landet ble treningsleir for bl.a. massemord i New York og London under Talibans beskyttelse. Om alle trekker seg ut, vil trolig Taliban ta over igjen? Er dette hva du ønsker for kortsiktig å spare norske soldatliv før det blir de vantro i Norge sin tur til å drepes på t-bane eller kontor for å ikke innordne seg verdenskalifatet? Eller mener du Norge skal trekke seg ut for å ikke støtte de kapitalistiske, imperialistiske, terroristiske og torturerende amerikanerne?

 4. Vi må bli værende, vi vil bli værende.
  Folk må ikke la seg skremme av at vi mister noen soldater nå og da.
  Vi er der av egen fri vilje og dette er jobbem vi gjør.
  Vi vet at det hvem som helst dag kan være den siste, men det skremmer ikke oss fra å bli værende og fortsette å gjøre den gode jobben vi gjør.

  Å trekke seg ut på et så ugunstig tidspunkt er bare det samme som å kapitulere.
  Det er ikke noe vi ønsker.

 5. At det store flertallet av skader og dødsfall er sivile, og ikke «fienden» burde indikere den misforståtte suksess. Med mindre den Norske befolkning har et så snevert og vridd menneskesyn at de utgjør en større trussel mot de vestlige verdier enn muslimske fundamentalister. Kanskje våre soldater burde komme hjem og fjerne den nye trussel mot vårt «frie» «korrekte» «demokrati»…….

 6. Det at Nederland trekker seg ut av et okkupasjons koalisjonen skal ikke være noen unik beslutning men et første steg for alle andre plyndringsmakter fra vesten. Etthvert som tapstall stiger vil ikke bare Norge men andre aktører som USA vil måtte trekke seg ut. Det bare et spørsmål om når og ikke om de vil gjøre dette. Natur har sitt for å strafe alle uretferdigheter som pågår, noen som begynte med den kristne reformasjon for noen hundre år siden.

  Det er godt at etterhvert vil verdens lederrollen vil bli overtatt av mer retferdige Kina.

 7. Til Youmightsay. «At det store flertallet av skader og dødsfall er sivile» har du fakta/dokumentasjon på at den utalelsen stemmer? vi som har soldatlivet til yrke er klar over risikoene vi tar, og er stolte av den jobben vi gjør. hvordan mange av motstanderne av krigen i afganistan tar og eskalerer alerede dårlig verifisert «fakta» fra norsk og utenlansk media og tilpasser den til deres bilde av ting.
  har omtrent sluttet og diskutere med mennesker som ikke kan verivisere de tallene og hendelsene de spyr ut.

 8. Det at Nederland trekker seg ut er et godt tegn. Dette er okkupanter. Flere vil følge, og verdenspoliti rollen vil tilfalle Kina, India og mer ressursterke stater, f. eks Russland er også en kandidat. USA har tømt pengesekken sin. Dødstallet var drøye 10 000 mennesker, men de har nå somlet bort alt av ressurser slik at i neste bølge vil seierherrene trone frem.

  Akkurat som Nazistene utryddet og slavebandt jødene, vil et nytt Holocaust komme. Kommunismen har totalt stått for mer dødsfall enn nazismen (noe den norske skole ikke har lært bort til sine barn). Historien gjentar seg, men aldri likt.

  Hva er det neste holocaust tror du?

  Et råd: Hverdagen er en kamp om ressurser. Norske mann har det alt for godt til å forstå dette, og tror lykken ligger i å vise frem bilen, huset og hytta. De speiler seg i andres misunnelse og har overhodet ingen evner til å samarbeide med sin «flokk».

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.