Norske soldater i livsfare

Soldatene fra det norske mentorbidraget (OMLT) var på patrulje ved landsbyen Qutani sammen med afghanske soldater da de ble angrepet av opprørere med håndvåpen i går formiddag.

Ifølge Forsvaret oppdaget soldatene opprørere som hadde gått i stilling i skyttergroper i åsene rundt landsbyen. Soldatene fra den afghanske hæren (ANA) besvarte ilden med bombekastere, og flere opprørere skal ha mistet livet i trefningene.

Det er bare et tidsspørsmål før det smeller på nytt i Afanistan, men norske soldater som offer. Debatten har så vidt stillnet. Men får vi norske soldater på dødslisten så vil det bli nt debatt. Så lenge situasjonen er så spent som den er, og de norske soldatene befinner seg i de mest spente områdene så er det bare snakk om tid.

HVEM DØR NESTE GANG?

Er det ikke på tide å bruke sunn fornuft og trekke ut før flere norske unge friske menn og kvinner blir sprengt i fille biter av Taliban?

At unge friske menn skal rives vekk på denne måten. Til bunnløs sorg og fortvilelse for alle pårørende og etterlatte. Hva er vitsen spør man seg? For den gode sak? For å få slutt på krig og terror? Hvor lenge skal man gjøre et forsøk på det?

Hvis jeg hadde hatt en sønn i vernepliktig alder som ville reise til feks Afganistan- så ville jeg ha gjort alt jeg kunne får å hindret han i det. Pga den store risikoen det hadde vært. Men hvor egoistisk hadde det vært?

Fordi jeg er inderlig glad i min sønn så skal ikke han utsettes for risiko. Bestemmer jeg. Men hvis han ville gjøre det, for den gode sak. For Konge og Fedreland. Er det feil av meg å stoppe han?

Det Afganske folk trenger all den støtte og hjelp de kan få og FN gjør en glimrende jobb med sin tilstedeværelse. Men jeg har ingen sønn og miste! Jeg vil ikke at han skal måtte miste livet for den godes sak- Hvor egoistisk er det? Må jeg velge?

Er det på tide å trekke ut styrkene fra krigssoner verden over? For det er jo ingen foreldre som vil miste sine barn. Ingen foreldre har noen barn å miste, ei heller for den gode sak. Mot krig og terror.

Det er så trist og meningsløst. Og hva skal foreldre gjøre når deres sønner og døttre velger den vei, å risikrere livet i det Norske forsvar for å kjempe mot taliban og andre terror grupper? La de reise- eller kjempe med nebb og klør for at de ikke skal utsettes for så enorm risiko som å delta i krig? Andre kan dø- men ikke mitt barn- er ikke det egoistisk å tenke sånn?

Jeg sitter med langt flere spørsmål enn svar i denne forferdelige og meningsløse krigen. Og hvor mange flere Norske soldater skal vi miste før de Norske styrkene endelig trekkes ut?

Jeg mener nok er nok- og jeg håper at forsvarsmininster Faremoe tar tak. Denne krigen har ingen vinnere hverken på kort eller lang sikt. Vi er dømt til å tape og kan ikke kaste bort flere liv nå-

TREKK UT NÅ!!

Det offentliggjør Forsvaret i en pressemelding etter at de pårørende ble varslet i morgentimene mandag.

De fire drepte soldatene satt i et pansret kjøretøy, da de ble rammet av veibomben. Etter det VG erfarer var det kun de fire som befant seg i kjøretøyet. Ingen andre skal ha kommet til skade-

Det viktigste nå er nok kameratstøtten. Det å ha kollegaer rundt seg, og spesielt de som var med på den samme hendelsen, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Eide ved Forsvarets operative hovedkvarter.

Ifølge kilder VG har snakket med, var veibomben så kraftig at store vrakdeler fra det syv tonn tunge kjøretøyet var slengt så mye som 50 meter bort fra sprengstedet.

Torsdag klokken 18 landet de fire bårene med de døde norske soldatene på Gardermoen. Kronprins Haakon, statsminister Jens Stoltenberg, pårørende og medsoldater deltok i minneseremonien i hangaren på militærflyplassen.

Mine dypeste medfølelse til de ettelatte og kollegaer.

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10002492

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10009550

http://www.tv2nyhetene.no/innenriks/-familien-ber-oss-bli-hjemme-3239334.html

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10009866

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10079890

9 thoughts on “Norske soldater i livsfare

 1. Ja, det er trist når mennesker dør uansett. Men jeg lurer på hvor mange uskyldige afghanere og arabere som har gått tapt ?

  Trekk Norges soldater ut derifra.

 2. Taliban dreper gladelig sivile, det gir god propaganda og folkene blir martyrer uansett. Vinn-vinn. Det har de gjort før Nato kom inn, og det har de fortsatt med også.

  Norske soldater vet nøyaktig hva de går til. Med denne hendelsen har vi mistet ni soldater på vel ni år. Er vel også andre yrker hvor det er ett dødsfall i året, og uten den massive åpenbare risikoen soldatyrket fører med seg.

  Vi trekker dem ut. Så da må de dra et annet sted. Eller… Nei, de skal jo helst ikke i krig. Da pensjonerer vi dem, og omskolerer dem via NAV i en svær milliardkampanje. Så følger andre land etter, og ingen har militære lenger. Og… Er dette syredrømmen til en hippie, mon tro?

 3. Eneste grunnen til å tjene sin militære plikt i Afganistan må være de høye lønningene de får. Hvorfor ellers skulle de være der nede? For å vente på sin død? Tror neppe det gitt! De som velger å avtjene sin militære plikt har selv tatt valget og har seg selv og takke. Rett og slett grådighet som får folk til dra ned dit.

  1. Kan det ikke være av andre grunner enn det? Hva med yrkes befal som ser sin plikt til å hjelpe til der det er mest nødvendig? Hva med de som vil tjene Konge og Fedreland og ikke bare ser på pengene?
   Jeg tror nok det er mange andre argumenter til å tjeneste gjøre for forsvaret i utlandet, enn penger.

   Takk for innlegget ditt-

 4. Jeg hører statsministeren sier at det er viktig å ha NATO i Afghanistan for å hindre terrorisme. For meg virker det som om Taliban bare blir sterkere – de får nok forskyninger fra Taliban vennlige utenfor grensene. Nå har krigen holdt på i ni år.
  Har virkelig sivilbefolkningen fått det lettere? Nei, jeg vet ikke.
  Det eneste jeg føler – er at det er meningsløst at norske soldter skal ofre livet på fremmed jord.
  All respekt til de soldatene som utfører jobben som Norges regjering er pålagt av Nato.
  Men jeg mener vi må trekke soldatene ut. NÅ.
  Hilsen meg som er gift med veteran (Libanon 82-84)

 5. @Idioti

  Hvorfor skulle så mange deployere til Afghanistan av økonomiske grunner når det er et kjent faktum for alle i norske forsvaret at man tjener bedre på å være i hjemlandet og delta på faste planlagte øvelser?

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.