Du bidrar til den svarte økonomien hvis du bruker kontanter på utesteder og restauranter, mener skattemyndighetene. Bruk mer kort, er rådet. Utelivsbransjen er positiv, men krever flere ressurser mot kortkriminalitet.

Hilde Charlotte Solheim, direktør i HSH Reise i Norge, sier til Dine Penger at økt kortbruk er en god tanke.

– Vi er generelt sett positive til økt kortbruk, men så lenge kontanter er lovlig betalingsmiddel, er det ikke mulig for næringen å ensidig ta opp kampen mot svarte penger, sier Solheim.

HSH er også opptatt av tryggheten i elektroniske betalingssystemer.

– Det er veldig viktig at det settes inn ressurser mot kriminalitet i forhold til betalingsterminaler, for eksempel skimming. Økt kortbruk forutsetter trygg kortbruk, påpeker Solheim.

Iløpet av Mai vil flere banker legge inn en sperre i kortet ditt og du selv må velge hvilket land kortet skal virke i.

Tenk deg at du sitter i festlig lag i feks Spania med hele familien og svigers i tillegg, så skal du være storkar å spandere, så virker ikke kortet ditt, eller konas. Så må svigermor betale… da er du i tøbbel i lang tid!

Vel, dette er en ingen spøk, sjekk med din bank hvordan dette fungerer, og få en garanti for at kortet virker dit du reiser på ferie- fra banken. Så du trygt kan spandere på svigermor en skikkelig middag med alt tilbehør, uten å være nervøs for at kortet ikke virker!

Sms varsling

DnB NOR er også opptatt av kortsvindel og kundenes sikkerhet, men de holder seg enn så lenge til en annen løsning. 

– Vi har varsling på sms, som dekker både svindel og tyveri, forklarer Aud-Helen Rasmussen, informasjonssjef i DnB NOR. 

Med denne tjenesten kan du i nettbanken velge hvilke tjenester du vil ha varsling på med sms. 

– Så fort ett av kortete blir brukt, får du en sms med hvor kortet er brukt og hvilket beløp – både i Norge og i utlandet. Da vet man til en hver tid hvor kortet befinner seg, og dersom det blir stjålet på ferie i Spania, kan det spores, legger hun til.

 Skandiabanken er en av flere norske banker som innførte regionsperre i begynnelse av mai. Av deres 340.000 kunder, har hele 140.000 ennå ikke aktivert regionsperren.

Jobber med utviklingen

Hos Nordea har de ikke innført regionsperre, men kommunikasjonsrådgiver Jørgen Lønnquist forteller at det er på vei.

– Vi jobber med en løsning på dette. Den skal først prøves ut i Sverige og Finland, deretter kommer den til Norge, opplyser han.

Dersom det finnes mistanke om svindel kan Nordea sette regionsperre på et kort, men du som kunde har ikke muligheten til å gå inn i nettbanken å legge inn sperren selv.

 I VM-landet Sør-Afrika setter svindlere minibanker ut av spill. Så kommer det «hjelpere» som henviser deg til en annen minibank i nærheten. Men denne minibanken er da skimmet, sier informasjonssjef i Teller, Anders Bigseth, til Dine Penger.

Jeg mener det er på sin plass å nevne at alle har sitt ansvar å passe på sitt visakort, og holde koden skjult, og ikke ha kode sammen med kortet. Men er det svindlere ute for å tømme kontoen din, så greier de det uten problemer, uansett hvor forsiktig du er. Da dekker banken tapet ditt, hvis du ikke har koden sammen med kortet vel å merke!
Men, bruker du sunn fornuft og ikke gir fra deg kortet, skjuler koden og ikke ellers er forsiktig så er jeg rimelig sikker på at det går bra. Men sjekk opp regionsperren!
God sommerferie!
kilde NRK
kilde vg.no

Pin It on Pinterest