Når man vet hva psykisk syke mennesker kan være i stand til å gjøre med seg selv og andre, er det veldig skremmende at disse ikke får den behandlingen de har krav på-

Mange tusen psykisk syke går rundt i samfunnet som tikkende bomber. Hvor mange drap som er utført i Norge, av psykisk syke mennesker er det vanskelig å gi noen tall på. Men det helt innlysende at det hadde vært færre hvis de hadde fått den nødvendige behandlingen til rikig tid-

Ventetidsgarantien skal skaffe behandling innen maksimalt 65 dager for folk under 23 år med psykiske lidelser. Likevel ventet 4700 barn og unge for lenge i fjor – 800 flere enn i 2008. Kun 17 av dem fikk til slutt behandling i et privat senter.

Privatklinikken Aleris Helse på Frogner er en av flere private sentre som har ledig kapasitet til å behandle, men klinikken får nesten ikke henvisninger fra sykehusene som ikke klarer å holde fristen.

Dette er et alvorlig samfunnsproblem som politikerene ikke tar på alvor-

– Det er meningsløst at barn med psykiske lidelser må vente så lenge når det er ledig kapasitet, sier Bent Høie (H), leder i Stortingets helse- og omsorgskomité.

Han vil endre på systemet, slik at Helfo, eller helseforetaket, kontakter pasienten med en gang fristen brytes for å sette opp en time på et ledig sykehus eller senter. I dag må pasienten selv kontakte Helfo. De private sentrenes rolle, som er å fange opp rettighetsbrudd, blir sjelden benyttet.

– Derfor vil jeg også at private sentre, som Aleris, skal bli en del av fritt sykehusvalg, slik at pasienten også kan velge dem før ventetiden er brutt, sier Høie.

Alle private sentre som kan ta i mot psykisk syke mennesker bør fylles til randen for å få de behandlet før flere liv går tapt-

Norske politikere sitter på Løvebakken og gjør ingenting. Det er en stor skam! Det burde vært straffbart for udugelige politikere- som ikke gjør jobben de er satt til-

– Jo tidligere hjelp psykisk syke får, jo bedre er det. Det viser seg at psykiske problemer ofte slår ut i tidlig alder, sier Høie.

Andelen fristbrudd er størst innen psykisk helsevern for barn og unge – langt flere enn somatikk, altså fysisk helsevern, og også psykisk helsevern for voksne, som imidlertid har en lengre maksimal ventetid.

Vargas

http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article3914721.ece

Pin It on Pinterest