Regionsperre og ønske om kortbruk

I en ny undersøkelse, gjennomført av Infact på oppdrag fra Bank Norwegian, kommer det frem at 1 av 4 nordmenn er bekymret for at bank- eller kredittkortet deres kan bli skimmet eller misbrukt.

Likevel svarer 1 av 3 i undersøkelsen at det enten har skjedd eller at det skjer av og til at de lar kortet slippe ut av syne når de skal betale

                                                                                                                                                              

SVART ØKONOMI                                                                                                          

Du bidrar til den svarte økonomien hvis du bruker kontanter på utesteder og restauranter, mener skattemyndighetene. Bruk mer kort, er rådet. Utelivsbransjen er positiv, men krever flere ressurser mot kortkriminalitet.

Hilde Charlotte Solheim, direktør i HSH Reise i Norge, sier til Dine Penger at økt kortbruk er en god tanke.

– Vi er generelt sett positive til økt kortbruk, men så lenge kontanter er lovlig betalingsmiddel, er det ikke mulig for næringen å ensidig ta opp kampen mot svarte penger, sier Solheim.

HSH er også opptatt av tryggheten i elektroniske betalingssystemer.

– Det er veldig viktig at det settes inn ressurser mot kriminalitet i forhold til betalingsterminaler, for eksempel skimming. Økt kortbruk forutsetter trygg kortbruk, påpeker Solheim.

Iløpet av Mai vil flere banker legge inn en sperre i kortet ditt og du selv må velge hvilket land kortet skal virke i.

Tenk deg at du sitter i festlig lag i feks Spania med hele familien og svigers i tillegg, så skal du være storkar å spandere, så virker ikke kortet ditt, eller konas. Så må svigermor betale… da er du i tøbbel i lang tid!

Vel, dette er en ingen spøk, sjekk med din bank hvordan dette fungerer, og få en garanti for at kortet virker dit du reiser på ferie- fra banken. Så du trygt kan spandere på svigermor en skikkelig middag med alt tilbehør, uten å være nervøs for at kortet ikke virker!

Sms varsling

DnB NOR er også opptatt av kortsvindel og kundenes sikkerhet, men de holder seg enn så lenge til en annen løsning. 

– Vi har varsling på sms, som dekker både svindel og tyveri, forklarer Aud-Helen Rasmussen, informasjonssjef i DnB NOR. 

Med denne tjenesten kan du i nettbanken velge hvilke tjenester du vil ha varsling på med sms. 

– Så fort ett av kortete blir brukt, får du en sms med hvor kortet er brukt og hvilket beløp – både i Norge og i utlandet. Da vet man til en hver tid hvor kortet befinner seg, og dersom det blir stjålet på ferie i Spania, kan det spores, legger hun til.

 Skandiabanken er en av flere norske banker som innførte regionsperre i begynnelse av mai. Av deres 340.000 kunder, har hele 140.000 ennå ikke aktivert regionsperren.

Jobber med utviklingen

Hos Nordea har de ikke innført regionsperre, men kommunikasjonsrådgiver Jørgen Lønnquist forteller at det er på vei.

– Vi jobber med en løsning på dette. Den skal først prøves ut i Sverige og Finland, deretter kommer den til Norge, opplyser han.

Dersom det finnes mistanke om svindel kan Nordea sette regionsperre på et kort, men du som kunde har ikke muligheten til å gå inn i nettbanken å legge inn sperren selv.

 I VM-landet Sør-Afrika setter svindlere minibanker ut av spill. Så kommer det «hjelpere» som henviser deg til en annen minibank i nærheten. Men denne minibanken er da skimmet, sier informasjonssjef i Teller, Anders Bigseth, til Dine Penger.

Jeg mener det er på sin plass å nevne at alle har sitt ansvar å passe på sitt visakort, og holde koden skjult, og ikke ha kode sammen med kortet. Men er det svindlere ute for å tømme kontoen din, så greier de det uten problemer, uansett hvor forsiktig du er. Da dekker banken tapet ditt, hvis du ikke har koden sammen med kortet vel å merke!
Men, bruker du sunn fornuft og ikke gir fra deg kortet, skjuler koden og ikke ellers er forsiktig så er jeg rimelig sikker på at det går bra. Men sjekk opp regionsperren!
God sommerferie!
kilde NRK
kilde vg.no

18 thoughts on “Regionsperre og ønske om kortbruk

 1. «Begrepet Svarte Penger»
  Ennå en gang forsøker man i Norge å plasere problemet hos forbrukeren «det er kanskje fordi det betales med kontanter». Ja, kontanter er ikke bare penger det er også «Kongelig Mynt».
  Det er mye bedre å gå etter «synderen» enn som hele tiden å legge det over på forbrukeren.

  Hvem er synderen?, det er vel han som selger uten å opplyse salget?
  Jage dem ved å gå over til kun å bruke kort? Det vil først fremst ikke fungere fordi betalingsterminalen kun trenger bli foret med et beløp som skal trekkes fra kortet.

  Synder nr 2 er ikke en mindre synder «Prisene i seg selv», de er så immerlig høye at det er ganske attraktivt f.eks. å selge illegalt innført tobakk mm.

  For å redusere det må man nok ta i et tak andre steder enn som det å ta tak i forbrukeren.

  Et godt eksempel er en annen for for grå virksomehet «prostitusjon», der har man tatt tak i forbrukeren også, og hva er resultatet? Prostitusjonen trives i beste velgående. Man to takm i forbrukeren og det har gitt syndebukkene mulighet for etterrasjonalisering.

  1. Det har du helt rett i men det er vel ikke snakk om å fjerne NOK- men heller en henstilling om å bruke kort for å minske hvitvasking og » svartepenger» bruken-

   takk for innlegget ditt-

 2. Jeg går på flere utesteder i Oslo,Grønland og der er det 2-3 puber som ikke slår inn noe på kassa,og jeg får da i det minste billig øl:-)

  1. Akkurat! Her har du kjernen til problemet, men du er som alle andre nordmenn, så lenge du slipper å betale skatt så driter du mer eller mindre i det- moralen er lav i dette landet…

   Takk for innlegget!

 3. Jeg betaler med kontanter. Hvor det blir av pengene gir jeg meg blaffen i, det er ikke mitt problem så lenge jeg har gjort opp for meg. Her i Norge kan man vel omfordele litt på alt sløseriet i vårt byråkrati og sette inn flere ressurser på å bekjempe den svarte økonomien.

 4. bruker aldri bankkorte noe annet sted enn i minibanken og i matbutikken. kjenner så mange som har blitt svindlet på byen og i taxi. ikke lurt å dra korte sitt i hytt og pine.ikke i utlandet heller

 5. Hvem tror ni som kommer å betale for den påstanden?
  Her er en liten tankevekker:
  «Jeg er restaurantmann og driver en liten pub»
  1* Jeg slår alt salget inn på det lille kasseapparat jeg har, når kvelden er over blir det som står på kassa bokført, kontanter sendes til banken og slag blir postert i mitt regnskap.
  2* Når en kunde betaler med kort då blir det kjørt via den lille netaxxept terminalen fra pbs som sikkert alle har sett.

  Når måneden er overstått veit jeg eksakt hva som må betales i moms. Jeg har betalt min moms alle år.

  Med nye tiltak som sikkert kommer nå trenger jeg investere i ny teknologi / f.eks en betalingsterminal som kan skrive ut det som jeg har registrert på kassa.
  Ganske dyr investering! helt sikkert – okay inget problem det, 28% skatten blir mindre for den inevesteringen kan jeg trekke fra på det regnestykke. Forskjellen, den reele merpris for investering gjør at jeg må sette opp prisene ytterlieger til mine kunder fordi jeg må fortsat leve av det jeg jobber med, så spørsmålet er hvem får regningen og hvem er det egtlig som vinner på dette?
  Du som handler får lov å betale mere.

  Men hva er resultatet? Mere salg på kortterminalen – ser flott og mere legitimt ut + at det jeg må sende over til banken – hohoho, nå ser plutselig også det ennå mere legitimt ut også, ikke sant? desto mindre jeg sender den veien for jeg har noe jeg kan sende som har kommet inn på terminalen….

  Dette handler ikke om hvordan salget er registrert, dette handler om at det som selges i f.eks. en bar «startbeholdning + økning av beholdning + vinning – mangel i beholdningen = dagens salg»
  Simpel matte for restaurantfolk som er herdet, fordi hvis du tar bort tallet for vinning (vinning er hvis bartenderen gir ut f.eks. for litt vodka da er beholdningen større og det resulterer i et mindre tal som føres som salg!)

  Skjønner ikke hva de vil med det der kortbetaling? Mye bedre at de setter seg inn i hvordan det fungerer innen restaurant.

  Jeg tror nærmere dette er i Norske bankers interesse lissom det har blitt umulig å betale f.eks husleie kontant hvis du ikke selv har konto der husleien skal betales. Har opplevd det flere ganger i Norske banker «meget dårlig respekt for kongelig mynt». Du kan selvsagt betale imot at du betaler et enormt gebyr.
  Det er det med å veksle inn f.eks. Euro hvis du ikke har konto der du ønsker ikke engang et enormt gebyr kan løse opp i det MEN veksle US Dollars det går bra.

  Ja jeg er ganske nysgerrig på hva dette handler om. Kanskje et nytt sykkelhjul fra den norske kapitalistiske delen av dette ellers så fine landet.

  1. Takk for langt og fint innlegg Rune- jeg er redd jeg er ikke har svar på alt det du lurer på her, men kanskje noen som er i bransjen kan fylle inn der vi ikke har svar. Et meget viktig tema, men jeg mener bestemt at problemet er innstillingen til folk flest. Bare et fåtall betaler sin moms med glede er jeg redd. Og hadde moralen vært større både blant kunder og pubeiere så ville problemet vært langt mindre, men det igjen ville være å tro på at Norge noen gang vinner VM i fotball.

 6. Hvis du ikke stoler på en bar, aldri legg igjen kortet i baren.
  Bruk kontanter så enkelt er det.
  Kan du ikke få lov å betale med kontanter – gå til annet utested.

 7. Jeg lar meg irritere av at betalingsterminalene automatisk spør etter tips i form at «totalbeløp»…

 8. Men, Rune Nilsen – det er en svikt i resonementet ditt. Det er ikke aktuelt med nytt utstyr. Du har jo en betalingsterminal, så det rekker lenge det. Kravene til kassaapparat i restaurantbransjen ligger der uavhengig av betalingsmåte.

  Dersom alle betaler med kort nytter det ikke for restauranteieren å bare registrere halve omsetningen i regnskapet. Hensyntatt de muligheter som således gis til å kontrlllere den registrerte omsetning blir det langt værre å snyte skatter og avgifter også fra dem som betaler med kontanter.

  Husk: Ethvert salg skal slåes inn på kassaapparatet omgående. Her angis nøyaktig beløp og nøyaktig tidspunkt. Mer ønsker jeg ikke å si om dette nå, rent bortsett fra at samtlige kontrollmuligheter blir bedre.

  Dette gjør at myndighetene får større og mer korrekte inntekter (skatter og avgifter). Disse inntektene går tilbake til landets innbyggere blant annet i form av sykehus, skoler, aldershjem og pensjoner. Så, hvorfor skal det være så himla nødvendig for Ola Nordmann å betale kontant? Er solidariteten avgått ved døden blandt den øldrikkende del av landets befolkning? Skulle dette stemme synes jeg alle helsetjenester for å rette opp alkoholrelaterte skader overføres til det offentlige – med krav om at den syke får betale hele gildet selv 🙂

 9. Det er da særdeles merkelig hvorfor det er nødvendig å ha 1000 lappen. Alle bruker jo kort på slike større summer. 1000 lappen ble nok oppfunnet når kortbruken ikke var så utbredt. Hvem idiot tar med 1000 lapper på byen? Bare ber om å bli ranet! Det er langt sikrere å bruke kort på store summer.
  Det er heller veldig rart at styresmaktene ikke har sluttet med store sedler for lenge siden. Skulle nesten tro at de har en interesse av at det er kriminalitet.
  Også 500 lappen er egentlig ikke nødvendig, men her finnes det ihvertfall noen gode argumenter for å beholde den.
  Det er litt rart dette. De aller aller fleste har i en rekke år argumentert veldig godt for å bli kvitt 1000 lappen. Men det skjer ikke. Nå skal de visstnok utrede dette, og da forsvinner den vel om 10 år. Imens kan kriminelle kose seg, og politikere kan skryte av hvor mye penger de gir for å bekjempe kriminaliteten de selv er med på å skape.

 10. Det er vel ganske innlysende at dette er et betalt stunt fra skattemyndighetene i en fallende økonomi om å flå flest mulig. Ikke for å høre kosnpiratorisk ut, men det blir det, for visjonen er et kontantløst samfunn hvor alle transaksjoner kan spores og logges. Norges bank var ute med en liten artikkel ifjor at det var «dyrt» å lage cash, dem «tapt» millioner av kroner på å vedlikeholde pengene og ønsket seg derfor mer bruk av kort.

  Hva med å fjerne gebyr på korttranaksjoner da, om dem vil vi skal bruke mer kort? Hvorfor skal jeg som forbruker stemples som kriminell fordi jeg betaler med cash til en person som muligens putter noe i lomma eller ikke? Blir akkurat som med prostitusjon, fordi man ikke klarer å ta selgerne så rævkjører man kjøperne.

  Jeg tolker den opprinnelige artikkelen til betal alltid med cash om mulig!

  LOL – ekstra kjedelig om du er i besittelse av svarte penger å betaler med kort, i verste fall vir du jo bli avslørt med neste års datasystemer at du har et merkelig høyt forbruk i forhold til faktisk inntekt om du bruker kort… Er ikke lenge, om ikke allerede, at samtlige transaksjoner rundt en person enkelt kan summeres og sammenlignes mot ligning og esitmerte boutgifter. Nei, cash is king!

 11. hvordan går det an å si at alle beløp over 1000 kroner betales med kort?? jeg bruker ALDRI kort, og mener at kort er en uting som gjør det lettere å være svindler. hvis du blir rana om du har tusenlapper burde du tenke på din egen væremåte, da personran er ikke-eksisterende ihvertfall i oslo by, bortsett fra ved noen dop-transaksjoner i området mellom nybrua og domkirken klokka 0400 lørdag og søndag morgen. nå vet jeg ikke hvordan det er i resten av norge, men regner med at det er betraktelig tryggere. og bare for å nevne det er det forbudt i norge å nekte å ta imot norske kroner som betaling (ving og ticket reisebyråer er kjeltringer i og med at de nekter dette). frimerker er også gangbar valuta etter norsk lov, men lite brukt siden posten har et vekslingsgebyr. NED MED PLASTIKK!!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.