Selvskadere kan nå få hjelp

 

Et nytt behandlingsopplegg får åtte av ti ungdommer til å slutte med selvskading. Det er liten tvil om at de som skader seg selv i en eller annen form- trenger hjelp. 

En av tolv norske ungdommer skader seg selv regelmessig. Nå får en ny metode mange av dem til å slutte.

Av en gruppe på 27 unge mellom 12 og 18 år, sluttet de langt fleste med å skade seg selv.

– Avleder følelser

– Ungdom skader seg selv for å avlede vanskelige følelser, sier professor og leder for Nasjonalt senter for selvmordsforskning og forebygging, Lars Mehlum.

I tre år har behandlingsmetoden vært utprøvd i Norge. Den går ut på å lære ungdommene hva som skjer når selvskadingen oppstår. Det har altså fått åtte av ti deltakere til å slutte i løpet av seks ukers behandling.

Vanskelig å oppdage

Selvskadere kan være flinke til å skjule skadene for omgivelsene, derfor kan det være vaskelig å avdekke.

Lisbeth Olsen er leder for Leve i Østfold, en forening for etterlatte etter selvmord. Hun mistet selv sønnen sin i selvmord for ni år siden.

– Min erfaring er at selv spesialister kan ha vanskelig for å se signaler på at et menneske vil begå selvmord. Det er avgjørende at alle som er rundt personer med problemer, ser den det gjelder og viser omsorg, sier hun.

I neste uke lanseres nettsiden www.selvskade.dk. – En god ide synes  Mental helse, men myndighetene frykter smitteeffekt.

– Selvskading påfører stor smerte og kanskje varige skader for livet, og at danskene setter spesielt fokus på dette, synes jeg er kjempebra, sier Inger Ellingsen, som leder hjelpetelefonen i Mental helse.

Hun sier at de, på sin nettside www.sidetmedord.no ofte mottar henvendelser fra unge som forteller at de skader seg selv.

Uansett hvor vanskelig livet er, så er det hjelp å få. Det beste du kan gjøre er å snakk med noen du vet bryr seg om deg. Og du kommer til å få et bedre liv hvis du tar skrittet. Og søker om hjelp-

http://www.forbarnasbeste.no/

Kilde NRK.no

http://www.nrk.no/nyheter/norge/1.7284513

2 thoughts on “Selvskadere kan nå få hjelp

  1. Jeg har selv vært selvskader, og det er ingen drømmesituasjon. Man VIL ikke skade seg. men man ser ingen annen utvei. de indre følelsene blir så vanskelige å takle, at man må få de ut på en måte. Og da er selvskading en enkel metode å bruke. Holdt på i flere år. Jeg vet egentlig ikke hva som skjedde, men etterhvert så bare slutta jeg med det. Og ikke ett sekund for tidlig. Armene mine bærer sterkt preg av mine år i mørket.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.