Sex er bedre enn å drepe…

 

Men bør ikke norske soldater vise respekt for Kongen som øverste militære sjef, for Fedrelandet og det norske flagget? Samt fallene medsoldater?

Jeg er overbevist om at det er en endel av språket å være både vulgær og røff i stilen når kuler og granater hviner rundt ørene på soldatene i Afghanistan. Men det er noe med respekten for oppgaven man har som soldat og  som representant for nasjonen jeg mener blir feil.

Er man soldat i det norske forsvar så har man plikt til å vise respekt for lover og regler, enda man er i krigstjeneste-

Det er riktig som Erna Solberg sier- at vi må ikke bli hysteriske heller. Men er det ikke visse etiske regler norske soldater har å rette seg etter? Er befalet med på dette like mye? Hvilke signaler gir det til unge menn og kvinner inne til førstegangstjente?

Kan man i krig gjøre hva man vil- bare man ikke blir tatt for det? Eller skal man følge regelverket enda det kan koste deg livet- Det nevnes dødningehoder malt på hus, og det snakkes om dreping av sivile… Er norske soldater umodne, og ikke burde vært i strid? Mye tyder på det!

 

 

Jeg forstår at det er et ektremt adrenalin kick å være i en krigssituasjon der det kan være snakk om tilfeldigheter hvem som blir drept og ikke- når man kommer i skarpe situasjoner som de norske soldatene i Afghanistan stadig oftere gjør. Jeg prøver å sette meg inn i hvilke forferdelig opplevelse det må være- man er på mange måter i helvetes forgård-

Men er det ikke stor forskjell på det og å sammenligne drapshandlinger med sex- De som blir drept i krig har etterlatte, kanskje barn og har sine foreldre i live. Det er like grusomt for de å miste noen i krig- enten de er sivile eller soldater- som det er for oss å miste noen vi har kjær.

Hvis det er tifelle at norske soldater ser på krigshandlinger og å drepe-  som et knull. Ja da er vi lang på vei av sted til å få et forsvar og soldater som kan sammenlignes med cowboyer i westernfilmer-

Jeg er veldig forundret over et befal som kan stå fram og forsvare en slik holdning som dette- En forutsetning for å kunne gjøre jobben sin ja- Da må man være i stand til å kunne drepe. Det er vel ikke det samme som å måtte like å drepe. Eller måtte synes det er bedre enn sex-

Dette sa Wenneberg under innspillingen av NRK- og SVT-programmet Skavlan i Stockholm torsdag kveld.

Den norske majoren gjestet studioet i den svenske hovedstaden sammen med blant andre suksessforfatteren Karl Ove Knausgård og «Hevnen»-regissør Susanne Bier.

– Man må tenke før man drar til Afghanistan, at «jeg må ta liv, du må ta liv». Men vi må forberede oss på en måte sånn at vi kan gjøre det riktig, og at vi kan leve med oss selv.

Under innspillingen av Skavlan forsøkte Wenneberg så godt han kunne å sette ord på den følelsen soldater i Afghanistan sitter igjen med etter «å ha kjempet en kamp på liv og død, overlevd og vunnet», som var ordene han selv brukte.

– Når en mann i 20-årene skal beskrive den følelsen, så kikker han etter det nærmeste han kan tenke på som er like bra. Og da kommer ordet sex veldig lett, sa Rune Wenneberg under innspillingen.

Det er en grunn til at dette er blitt et tema- Forsvarsminister Faremo m. fl. reagerer sterkt på slike uttalelser. Og jeg prøver å forstå men skjønner det ikke-

Jeg mener det er feil å drepe i kåthetsen navn- uansett. Man skal ha respekt for andre mennesker, også i krig-Det er nesten ikke til å tro sier Kjartan Sønsteby-  Norges høyest dekorerte nordmann sa på radio i dag at han var sjokkert over det han hadde hørt og syntes dette må gjøres noe med. Han skulle gjerne ha møtt og tatt en prat med disse soldatene.

Det har ingenting med krigshandlinger å gjøre- Man må vise respekt for hverandre og være bevist sine handlinger som soldat. Dette er direkte barnslig sa Sønsteby-

Sønsteby sa også at han kjenner Forsvaret meget godt og han foreleser mye, men aldri sett snev av denslags oppførsel- hverken i utlandet eller i Norge-

Jeg mener det er mange som har mye å lære av en av de virkelig store helter her i landet- Og være en del av det norske forsvar kreves respekt og disiplin. Det er det ikke så mye igjen av for soldatene som herjer i Afghanistan-

 http://www.mil.no/felles/fhs/sonsteby/start/article.jhtml?articleID=59347

Gunnar «Kjakan» Sønsteby – soldaten som alle norske soldater bør ha som mentor og høyeste ideal for jobben som skal gjøres med det norske flagget på armen-

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10025080

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10033370

 

11 thoughts on “Sex er bedre enn å drepe…

 1. Nå må du jaggu ta og roe deg ned. Jeg skjønner ikke alt hysteriet rundt denne saken. Hva faen er i grunn problemet med at noen poserer med en vikinghjelm og gjør tyrehorntegnet med en hånd? Om NOE SOM HELST så viser det en soldat som er glad i jobben sin og som tydelig sier «ROCK ON!». Det betyr vel ikke at han har tenkt å plyndre og voldta vel? Er det noen som har vært på fotball / håndballkamp før? Har du da sett en sånn hjelm? Tror du at alle som bruker slike hjelmer nødvendigvis har tenkt til å oppføre seg slik som den stereotypiske vikingen oppførte seg?

  Du som blogger burde skamme deg. Snakk om å være en jævla sau.

  1. He he Roe meg ned? Skal vel ikke roe meg med for fem øre jeg vel!
   Jeg skriver dette innlegget som jeg har en mening om, og om du ikke er enig så er det helt ok- jeg er hverken en sau eller et annet dyr fordi du ikke er enig med det jeg skriver. Det hadde aldri blitt noe sak ut av dette om det ikke var for at disse soldatenes holdninger er helt feil-
   Jeg tror du bør lese blogg innlegget en gang til, for jeg tror ikke du har fått med deg snev av innholdet-

 2. De er der for å hjelpe befolkningen, for å gi fred og stabilitet til landet. Har ikke noe å si om det er umulig. Det er det de skal. De skal hjelpe. Være helter for de som har det dårligere enn nordmenn. For de som har elendig styre, som bare vil tjene seg selv og drite i befolkningen. De skal hjelpe befolkningen. De er det de skal, klarer de ikke den oppgaven er det bare å trekke dem ut. Man skal ikke ta hensyn til soldatene, klarer de ikke oppgaven, så ta dem ut og la være å ha soldater i afganistan.
  Norge har ikke noe å gjøre i afganistan hvis de ikke klarer å gjøre det de skal. Nemlig å hjelpe befolkningen med minst mulig tap av menneskeliv.
  Jeg har ihvertfall gitt min støtte basert på at det vil hjelpe befolkningen som helhet der nede. Hvis det ikke er mulig og at militæret har slike holdninger, så trekk dem ut og gi blaffen! Det er da bedre enn drittsekker som tror de hjelper med å drepe flest mulig av taliban.

 3. Jeg har tjenestegjort med Wenneberg i Kosovo, og han er på ingen måte slik han blir fremstilt i media eller i ditt bilde. Det å ha en slik man når «the shit hits the fane» er utrolig viktig for at man skal komme ut av det med et godt resultat. Hvor mange soldater er du villig til å offre for at du skal kunne holde ditt ideal av hvordan en krig skal utkjempes…. 10…20? Hvis det er dette som skal til for at vi unngår å miste noen, så mener jeg at det er verdt en vikinghjelm og litt kamprop. Så lenge Genevekonvensjonen blir opprettholdt, så burde vi nordmenn her hjemme være stolte av være kvinner og menn som jobber bokstavelig livet av seg for å redde et landt og et folk fra undertrykkelse og tortur.

 4. Du som skrevet denne bloggen er en stor idiot. Bare gi faen kommentere om du ikke opplevd krig selv din sofarotte, kom deg heller opp av sofaen og forsvar landet ditt din feite gris!

  1. Simen! Jeg skriver og svarer på akkurat det som er relevant for saken, og det er det ikke om jeg har tjenestegjort hverken her eller der- Og min kroppsvekt er heller ikke så veldig viktig hva sak anngår. Men med en slik holdning som du har så er det ikke rart det er mye krig og djevelskap i verden!

 5. Herregud for en norsk dobbeltmoral dere sender ut her. Dette er soldater – det er ikk piccoliner i camouflageuniform. Disse mennesker er i krig, skal de bukke og si tusen takk for at Taliban skyter etter de?

 6. Det er ingen ny tanke i dette innlegget, bare oppgulp av ting som står i media sammen med din lite reflekterte og nisseluepregede holdning. Blant annet setter du likhetstegn mellom hva som skjer i førstegangstjenesten (hvor man for øvrig lærer «Bedre å drepe enn å bli drept» av feltprestkorpset) og hva som skjer i en vervet avdeling. Du har åpenbart ikke vært i noen av delene. Alle soldater i Telemark Bataljon er for sivile ekstreme individer fostret av ekstreme situasjoner. Klarer du ikke å sette deg inn i situasjonen til de du kritiserer, kan du like godt legge ned bloggen din.

  Innlegget ditt er med andre ord intellektuelt søppel kun en ungdomsskoleelev kunne like.

  1. Dette er oppgulp Cosmo: «ekstreme individer fostret av ekstreme situasjoner» og det reneste vrøvl! Jeg har med 100% sikkerhet flere døgn i felten enn deg, og hva min blogg angår så er den helt perfekt. Om du ikke liker innholde så er det lite å gjøre med. Mine linjer er både innholdsrike og informative. Ta med deg dine sure oppstøt et annet sted-
   At du ikke er enig i det som står, er ikke ensbetydende med at det hverken er feil eller lite reflekterte.

 7. Dett er soldatsjargong, men skal ikke lenger til et infanterilag under førstegangstjenesten for å finne noe tilsvarende. Neste gang sender vi et lag med frelsesarmesoldater leder av en gjeng sosionomer fra SV som skal opprette dialog med Taliban. Men min høyst personlige reaksjon på dette er :
  FY FAN TIL IDIOTER SOM NÅ ER KOMMET PÅ BANEN. NÅ SKAL MAN IKKE BARE KJEMPE MOT TALIBAN MEN MOT ALLE DE FORDØMTE KJERRINGENE SOM NÅ ER KOMMET FRAM I LYSET FOR Å MARKERE SEG. I HOVEDSAK MENNESKER SOM IKKE ENGANG HAR RISKERT DET Å GJENNOMFØRE VANLIG FØRSTEGANGSTJENESTE !!!
  FY HELVETE FOR ET LAND MAN SKAL RISIKERE LIVET FOR.

 8. Bra blogg. Holdningene til norske soldater och til befalet Wenneberg gir radikale feminister faktisk helt rett i at verden ville vært et bedre sted uten menn i maktposisjoner. Den infantile och respektløse holdningen til menneskeliv som Wenneberg og medieomtalte soldater avslører er uforenlig med oppdrag for det norske forsvaret. Det nesten like sjokkerende er at forfatteren og den presumptivt intellektuelle Knausgård ikke tar til motmæle hos Skavland men bare sitter og jatter med i samme stil som Wenneberg, dvs som en halvfull tenåring på en pubertalt guttefest.

  Forøvrig har USAs og alliertes aksjoner i Afghanistan vært en enorm fiasko og rekruttert flere tilhengere til Taliban en bin Laden kunne drømt om.
  Om jeg hadde vært afghaner og sett min uskyldige mor / far / barn bli drept av umodne kvisete norske soldater som synes det er tøft å drepe hadde det eneste logiske for meg vær å banke på døra til Al Qaidas rekrutteringskontor.

  Desverre har Taliban vunnet og USA tapt. Årsaken er at Wenneberg ikke er et tilfeldigt råttent egg hos Vestlige militære, men snarere arketypen.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.