Terje Riis Johansen felles av monstemaster rot?

 

Monstermasthåndteringen har presset oljeministeren inn i et hjørne, men de utenlandske ekspertene som skal lede Hardanger-utvalgene, avviser at de føler seg som brikker i et politisk betent spill.

De rosende ordelagene ble til dels overskygget av de som mener at oljeminister Terje Riis-Johansen kun prøver å redde sitt og regjeringens skinn, da det i går ble klart at det er nedsatt fire ekspertutvalg i Hardanger-saken. Helsvarte meningsmålinger for de rødgrønne og et hylekor som forlanger oljeministerens avgang er den egentlige grunnen til at Riis-Johansen har samlet norske og utenlandske eksperter for å utrede sjøkabelalternativet, mener kritikerne.

Hvis Hordaland og Rogland ikke skal gå helt i svart så må det på plass mer energiforsyning. Men om det er den sittende regjering som får det til er mer enn usikkert. En regjering som sier en ting og gjør en annen når de har lovet en tredje ting. Hvordan kan de bli tatt på alvor?

 Null handlekraft og vimsing fram og tilbake, og vender kappen etter vinden i de aller fleste saker. At opposisjonen på stortinget ikke har utnyttet dette politiske «virrvarret» er for meg helt uforståelig!

Riis -Johansen er fortsatt i ministerposten i mot alle odds. Mannen er sta som et esel og nekter å innse feil. Førerhund er bestilt! At statsminister Stoltenberg kan ha en olje-og energiminister som til de grader roter med fakta, og blir oftere og oftere rettet på og irettesatt av egen politisk ledelse, er en gåte.  Hvordan kan Terje Riis- Johansen fortsette?

Ordførerne på Vestlandet stiller nok et knallhardt krav til regjeringen i mastestriden: Utsett byggingen av monstermastene fram til sjøkabelvurderingen er klar.

Olje – og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) har åpnet for å vurdere sjøkabler på nytt, men et av premissene er at Statnett skal begynne å bygge de såkalte monstermastene parallelt med utredningen. Begrunnelsen er at arbeidet med å sikre bergenserne strøm ikke skal bli unødvendig forsinket.

Det vil ikke ordførerne på Vestlandet.

Klokken 18.45 onsdag kveld møter ordførerne fra Vestlandet nok en gang Riis-Johansen til et møte om kraftlinjen.

Etter dagens utvikling i Hardanger-saken trekkes olje- og energiminister Terje Riis-Johansens kompetanse nok engang i tvil.

Fra kraftstriden i Hardanger brøt ut 2. juli har det vært et råkjør mot olje- og energiministeren. Det er blitt stilt mange spørsmål rundt hans håndtering av en rekke episoder:

* Fra regjeringens avgjørelse om å bygge kraftmaster i Hardanger i starten av juli var ramaskriket fra folket så stort at Stoltenberg og co 10. august så seg nødt til å bøye av.

* Samtidig ble det sagt at et utvalg skulle vurdere alternativene, men en knapp uke senere sa Riis-Johansen at han aldri hadde lovet noe utvalg.

* Da Riis-Johansen presenterte de fire såkalte Hardanger-utvalgene tirsdag morgen, understreket han at samtlige av de 13 håndplukkede ekspertene i utvalgene var uavhengige. Kort tid senere viste det seg imidlertid at den som var valgt til å lede utvalget for utredning av sjøkabel, svenske Fredrik Rüter, til daglig jobber som konsulent i Vattenfall Power Consultant som har Statnett som kunde.

– Vi har drøftet oss fram til et felles utgangspunkt. Det første ønsket vårt er selvfølgelig å få kabel fra Sima til Samnanger. Vi er glad for invitasjonen som nå kommer om å se på dette på nytt.

Hva syns dere om rotet som har vært i forhold til om det skal settes ned et utvalg eller ikke?

– Vi har ikke hatt så sterkt fokus på det. Det viktigste er at vi får en ny utredning som alle har tillit til, sier Tveit.

– Hovedbegrunnelsen til olje- og energidepartementet for å gi konsesjon til den linjen, og at det haster så veldig med å komme i gang, er forsyningsikkerheten til Bergen. Jeg mener det ikke er godt nok dokumentert, sier ordfører Mona Hellesnes i Ulvik til Aftenposten.no.

En kraftledning vil uansett ikke bedre situasjonen i Bergen før om lang tid, mener hun.

– Dersom situasjonen er så kritisk som Regjeringen påstår, så bør det settes i gang tiltak allerede. Da kan man uansett ikke forsvare det med en linje gjennom Hardanger. Den tar tid, uansett, sier Hellesnes.

Ordfører i Kvam herad, Astrid Farestveit Selsvold, vil også ha bedre dokumentasjon på bordet.

– Vi mener det bør dokumenteres bedre enn det som nå har blitt gjort. Vi må ha en bedre prosess for å hindre at det blir stående åpne spørsmål ved dette, sier hun.

Med seg i bagasjen har Hardanger-ordførerne krav om blant annet byggestans frem til 1. februar 2011, og at en løsning med jord- og sjøkabel blir vurdert. Da Regjeringen snudde sist uke og åpnet for ny vurdering av sjøkabelalternativet, var premisset at byggingen skulle starte nå likevel, men i motsatt ende enn planlagt.

I tillegg krever ordførerne nå en ny selvstendig utredning, som skal vurdere om forsyningssikkerheten til Bergen er så dårlig som det NVE, Statnett og regjeringen mener.

Opposisjonspartiene burde ha brukt denne saken -som regjeringen har brukt alt for lang tid på, og i tillegg rotet det veldig til for seg selv i- til å stille spørsmålstegn om dette er en politikk velgerne vil ha.

Flere av regjeringspartienes fylkesledere maner også til større ydmykhet fra regjeringshold.

– Det går snart mot valg, ikke minst derfor må vi ta på alvor at folk har den oppfatningen

. Regjeringen må bli flinkere til å oppsøke grasrota før beslutninger blir tatt, sier Ann-Kristin Sørvik (Sp), fylkesleder i Møre og Romsdal.

Er det ikke det politikk handler om? Å gjøre som folket ønsker? De er jo folkevalgt….

– Regjeringen må gå i seg selv og ha bedre kontakt med dem som berøres av vedtak, mener SVs fylkesleder i Rogaland, Rolf Bersås.

Meningsmålingene for august forteller at: 

Høyre og Fremskrittspartiet gjør rent bord i en ny meningsmåling. Hadde det vært stortingsvalg i dag, ville de to partiene fått 86 mandater og rent flertall.

I meningsmålingen som er utført av Norfakta for de to avisene Klassekampen og Nationen, har de rødgrønne falt ned til en samlet oppslutning på 37,8 prosent, mens Høyre og Frp samlet har 50,5 prosent.

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) åpner for kompromiss i Hardanger. Han sier at jordkabel kan være en mulig løsning på deler av kabeltraseen.

Riis-Johansen bekrefter overfor Aftenposten at jordkabel kan bli en del av et kraftkompromiss dersom det ikke blir noe av sjøkabelalternativet.

Kan det være debatten om  monstermastene som er grunnen til den sørgelige oppslutningen til de tre partiene i regjering? JA!

Hva mener du? Er dette solid politikk det regjerningen driver med, eller er dette slett politisk håndtering?

 

Kilde VG.no og Aftenposten.no

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10026989

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10026916

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/norsk-politikk/artikkel.php?artid=10044545

http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article3773648.ece

3 thoughts on “Terje Riis Johansen felles av monstemaster rot?

  1. Vi snakker ikke lenger om en løs kanon på dekk, men en drita full klovn – MED en kanon på dekk. Terje tror at å være politiker er en jobb, det er det faktisk ikke. Å være politiker er et tillitsverv, dvs. du skal tjene og representere folket, i så måte er denne mannen en katastrofe for norsk politikk.

  2. Ikke glem at denne mannen allerede har brukt kr 500 000,- av skattebetalernes penger til oppussing av eget fjøs (se wikipedia) – en parasitt uten dømmekraft.

  3. Jeg har egentlig meldt meg litt ut av denne debatten, for jeg begynner å bli litt lei den egentlig. jeg står fremdeles på mitt. Ingen Master. Men, diskusjonen orker jeg ikke å ta del i lenger. Jeg har sagt mitt. Men når det kommer til Riis Johansen, så ser jeg enkelt å greit på han, som den nye Bjarne Håkon Hansen.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.