Det er lettere enn du tror å få ny jobb. I hvertfall hvis du gjør tingene riktig og har papirene i orden og vet hva du skal si når du kommer til et jobb intervju-

Det legges stor vekt på å ha en god og interessant CV, men hva hjelper det om arbeidsgiver ikke får lest den? Søknaden er ofte det nødvendige lokkemiddelet for å få arbeidsgiver til å se på akkurat din CV og kalle deg inn på intervju.

Før vi starter: Hva leses egentlig først, søknaden eller CV-en?

– Jeg kan si mye om søkeren ved å kun lese søknaden, sier en personalsjef i en norsk teknologisk bedrift. Han bruker søknaden som filtrering, siden dette er kandidatens presentasjon av seg selv, som skal forklare hvorfor akkurat han er rette mann for jobben.

– En god søknad utdyper CV-en og forklarer hvorfor vi skal ansette akkurat deg, sier hodejeger Nils Blindheim i HR Commitment. Likevel har han motsatt innfallsvinkel: Blindheim ser først på CV-en, og om han synes den er interessant og relevant i forhold til stillingen, eller om han trenger utdyping av noen punkter, ser han på søknaden.

– Det hjelper ikke å ha en fantastisk presentasjon av seg selv, om man ikke har de rette kvalifikasjonene eller den rette erfaringen, sier han.

Selv om Blindheim ser på CV-en først betyr ikke det at søknaden er mindre viktig. Den er avgjørende for om du er en av dem med god CV som blir plukket ut til å komme på intervju.

– Ideelt er en CV på stikkordsform, og søknaden er en gyllen mulighet til å utdype de punktene som er aller mest relevant for stillingen.

Enten du møter dem som leser søknad eller CV først: Søknaden er altså din unike sjanse til å fortelle en arbeidsgiver om hvorfor du er den perfekte kandidaten til en stilling. Det er ingen hundreprosentsfasit til hvordan man skal skrive en søknad, tvert imot er litt originalitet ofte å foretrekke, men innenfor visse rammer.

Poenget med en søknad er å fortelle arbeidsgiver hvorfor du vil ha jobben – og hvorfor de bør velge deg. Her er, i hovedtrekk, det du bør få med i søknaden din:

  • Hvilken jobb søker du?
  • Hvem er du?
  • Hvorfor søker du på stillingen?
  • Hvorfor er du den perfekte kandidaten?
  • Personlighet.
  • Utdannelse, arbeidserfaring og egenskaper som gjør deg til den de skal ansette.
     Dette gjelder ikke alle jobber, men noen steder er det greit å indikere for eksempel om du er en “team-medarbeider”. Prøv, så langt det er mulig, å flette dette inn i arbeidserfaring, så det er lettere for arbeidsgiver å relatere. Hva er det med stillingen, eventuelt firmaet, som har fått deg til å søke? Arbeidsgiver trenger ikke vite livshistorien din, og fakta som for eksempel alder og sivilstatus kommer frem i CV-en allikevel, men er det noe som skiller deg spesielt ut kan du ta det med her. Kortfattet. Et firma har gjerne flere utlyste stillinger samtidig, og da holder det ikke å si at du “søker på jobb”.

I tillegg bør en søknad skrives som formelt brev. Maler for dette finnes i Word, eller du kan se eksempel på oppsett ved å trykke på denne lenken.

Noen av de vanligste fellene:

– Søker du på en skrivejobb bør du unngå skrivefeil, sier redaksjonsleder i et medieovervåkningsbyrå. Hun kan fortelle at under en ansettelsesperiode i vår mottok hun påfallende mange søknader som kandidatene ikke hadde tatt seg tid til å lese igjennom: Det var skrivefeil som ble fanget opp av hennes PCs automatiske stavekontroll når hun åpnet dokumentene på PCen sin.

– Det gir ikke særlig godt inntrykk å skrive at man har et øye for detaljer og at man er sterk skriftlig, om kommaene er kastet inn i teksten.

Skrive- og grammatiske feil går igjen blant alle vi har snakket med.

– Er en søknad full av skrivefeil går brevet rett i “nei-bunken” når det gjelder jobber der man må uttrykke seg skriftlig, sier personalsjefen vi snakket med.

– E-post, rapporter, brev og faxer er en stor del av arbeidsdagen og kontakten vi har med våre kunder og samarbeidspartnere, sier personalsjefen. – Hvordan en kandidat presenterer seg selv, er en pekepinn på hvordan han, ved eventuelle senere anledninger, vil komme til å presentere firmaet.

Du bør også unngå å overdrive. – En kan gjerne skrive at man oppfattet stillingsbeskrivelsen som midt i blinken, men ikke overdriv, sier Blindheim. Det er en vanlig feil å skryte for mye av seg selv, og det kan noen ganger bli alt for mye.

Samtidig er det viktig å holde fokus: Dine aller sterkeste sider er ikke nødvendigvis alltid det de leter etter. Presenter de egenskapene du innehar som arbeidsgiver er interessert i, og så kan eventuelle andre gode egenskaper kommer frem som en bonus på intervjuet.

– Søknaden må være relevant i forhold til annonsen. Spør vi etter noen som har en spesifisert erfaring så mener vi det, sier Blindheim.

Noen ganger er det klart at man kan lære de samme egenskapene i forskjellige yrker, men krever en stilling fire års universitetsutdannelse hjelper det svært sjelden å si at du har “gått livets universitet” i Afrikas jungel i ti år.

Uansett hva du sier eller gjør på et intervju så er det viktigste at du er deg selv, er rolig, hyggelig og sitter noenlunde pent, ikke ligger i stolen, eller piller deg i nesa. Oppfører du deg helt vanlig og ser den du snakker med i øynene, så går det oftest veldig bra!

Kilde

Lykke til!

Pin It on Pinterest