USA forlater kriggsonen Irak

 

Uten sammenligning forøvrig. USA starter snart tilbaketrekkingen av sine enorme tropper fra Irak. Norge har tropper i Afganistan. Men foreløpig ikke noen plan for å trekke ut noe som helst? Hvorfor ikke? Bør vi ikke snart gjøre det?  Eller skal flere norske liv gå tapt før våre politiske ledere skjønner at krigen i Afghanistan er et rottebol som ikke har vinnere bare tapere. Inkludert det Afganske folk.

Obama- Verdens mektiske leder. Gikk til valg på at han skulle trekke alle amerikanske soldater ut av Irak. OG VANT! Hvorfor det? Fordi det amerikanske folk ikke vil ha sine soldater der de blir sprengt i fillebiter av selvmordsbombere og ikke fordi at krigen er over og at koalisjonen vant i hvertfall! Juli måned var den blodigste på lang tid. Men Presidenten står på sitt og vil ha sine soldater hjem.

Jeg velger å trekke paralleller til Afghanistan og norske soldater som fortsatt er i strid, og i alvorlige hendelser oftere og oftere. Hvor lenge skal vi ha norske soldater i krigssoner der det er stor sjanse for at også flere norske liv går tapt? Bør vi trekke oss ut? Akkurat som amerikanerne gjør i Irak? Jeg mener ja!

Hva mener du?

Irak er ikke i stand til å ta tilbake kontrollen over eget land. Det mener militærsjef Babakir Zebari, og ber om amerikansk tilstedeværelse til 2020.

Denne måneden starter tilbaketrekkingen av tusenvis av de totalt 64.000 amerikanske soldatene som er i Irak. Ifølge en fersk uttalelse fra USAs regjering er planen at disse vil være fraktet hjem for godt innen utgangen av 2011.

Denne strategien er den irakiske militærtoppen Babakir Zebari svært skeptisk til. Etter over sju år med sammenhengende hard krigføring mener Zebari at det irakiske militæret ikke vil være godt nok trent før i 2020, og at de ikke kommer til å være i stand til å takle sikkerhetssituasjonen i landet uten amerikanernes hjelp.

Siden Barack Obama kom til makten i januar 2009 har han sendt hjem over 80.000 soldater.

Da USA invaderte landet, primært fra Kuwait, den 20. mars 2003, gikk amerikanerne inn med 250.000 soldater. Samtidig fikk de støtte fra omkring 45.000 britiske, 2000 australske og 200 polske soldater. Nord i landet deltok rundt 50.000 kurdiske soldater med luftstøtte fra koalisjonen.

Juli var den blodigste måneden enn noen annen de siste to årene. Til sammen ble 396 sivile, rundt 100 opprørere, 89 politifolk og 50 soldater drept, ifølge tall fra irakiske myndigheter.

Likevel står Obama på sitt. Han er klar på at en endelig tilbaketrekking er den riktige veien å gå, til tross for at det er blitt advart om at voldsbruken i landet kan øke etter hvert som tiden går uten at landet får noen ny regjering. Nesten fem måneder etter forrige parlamentsvalg pågår det fortsatt forhandlinger om hvem som skal styre Irak.

De siste amerikanske kampstyrkene forlot natt til torsdag Irak, sju og et halvt år etter at USA invaderte landet for å styrte Saddam Hussein.

De første kjøretøyene i den lange kolonnen fra 4th Stryker Brigade krysset grensa til Kuwait i halv totiden natt til torsdag lokal tid, to uker før fristen president Barack Obama hadde satt for tilbaketrekning av kampstyrkene.

Lite tyder på at det blir ro og orden i Irak, var det riktig av USA å trekke seg ut nå? Og bør ikke Norge gjøre det samme i Afghanistan?

Hittil i år har volden kostet rundt 400 irakere livet hver eneste måned, mot nærmere 3.000 i måneden da krigen var på sitt verste i 2006.

Samtidig med at volden har økt, har også det politiske kaoset økt i Irak. Fem måneder etter valget har landets politikere fortsatt ikke greid å bli enige om en ny regjering, og forhandlingene mellom de to største partiene brøt sammen denne uka.

Kilde VG.no

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10044288

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10026482

6 thoughts on “USA forlater kriggsonen Irak

 1. Amerikanerne burde høre på irakernes ønske om tilstedeværelse og vi burde gjøre det samme i Afganistan. Blir vi derimot bedt om å dra er det bare å rope hurra og pakke sekken. Ingen av krigene burde noen gang ha blitt satt i gang, men drar vi nå fordi vi ikke gidder mer er vi ikke annet enn selvopptatte rikinger som tar seg til rette der det passer oss. Når man først går inn i et fremmed land med militære styrker og styrter styresmaktene der har man også påtatt seg et ansvar for situasjonen og er nødt til å sørge for et fungerende styre og en viss grad av langsiktig sikkerhet for innbyggerne før man drar igjen. Hva vi gjør i dette moralskt viktige spørsmålet vil være med på å definere oss som folk.

  Politikerne som brakte oss inn i denne umulige situasjonen burde snart bli stilt til rette. Norge er i krig, sist vi var det var det nazistene sin skyld, denne gangen våre egne politikere. Det er skammelig og det ble gjort over hodene til folket. Jeg tipper at historiens dom blir hard.

 2. Send hjem alle sammen.. jeg fatter ikke hvorfor vi skal blande oss opp i hva ledere i andre land gjør, og atpåtil krige mot dem. Vi bor ikke der. det er verken vårt land eller vår krig. det er jo ikke noe vits i å hjelpe noen som ikke vil ha hjelp. Det er et dødfødt prosjekt. Så hvorfor prøve. Nei, nå er det sannelig på tide at vi henter hjem våre soldater også..

 3. Vesten burde hørre på det de moderate innbyggerne sier. De blir ikke ofte hørrt men de kjenner godt til de ekstreme og når de sier at de ikke klarer seg uten vestens hjelp. Så tror jeg dem 100% og synes vesten bør støtte dem 100%.
  Jeg synes ikke vi skal gjøre en halv-ferdig jobb, men en helferdig.

 4. Irak er ikke i stand til å ta tilbake kontrollen over eget land. Det mener militærsjef Babakir Zebari, og ber om amerikansk tilstedeværelse til 2020.
  amerika har siden BUSHen planlagt og være i området til 2020.
  det er INGEN planer om og trekke seg ut før 2020.
  plotukratiet håper ved ww3 og dominere eurasia.
  allt du leser ang tilbaketrekkning er kun PR.
  snart er oktober overraskelsen klar, da vil amerikanerene bli presset til og støtte opp under den fallende presidenten.
  BARRY SOETORO aka barrack hussein obama trenger en arrangert ulykke/krise for og vise at han er den rette lederen i en slik situasjon til og lede folket..
  vent og se, vent og se.
  svindelen obama var satt igang for og hindre folket fra opprør sist valg, amerika og verden var lei bush. men hva fikk verden, vi fikk den største svindelen verden har sett.
  men hei, slapp av, snart får vi og LITHIUM i drikkevannet våres vi og,
  da slipper vi og klage slik, vi slipper og ha en mening og alle blir feudalistic android slaves.
  VÅKN OPP.

 5. Obama er en god leder, og prøver å tilrettelegge flere goder for folket. Det er kanskje mange som mener han er en svindler, men da har man rett og slett ikke fulgt godt nok med. Han gjør mange endringer slik at situasjonen skal bli bedre for folket, dette innebærer også å ta ut soldater fra et land fullt av krig. Jeg er enig i at det er dumt å trekke ut soldater fra et land som sårt trenger dem, men kanskje dette gir dem et spark i rumpa for å få opp en regjering i stedet for å lene seg på utenlandske styrker.
  Obama gjør en god jobb, og står for sine meninger, og han er uten tvil bedre en Bush når det kommer til omtanke ovenfor andre og folkets rettigheter.
  En kan jo kanskje prøve å tenke på hva en selv ville gjort i en situasjon der flerfoldige mennesker har omkommet i løpet av de siste årene, bare for å kjempe en krig som aldri skulle ha blitt satt i gang i utganspunktet.

 6. Det er riktig at USA trekker sine soldater ut av Irak, men det det ikke snakkes høyt om, er alle leiesoldatene som blir sendt inn i stedet for.
  Disse har som oppgave å beskytte USAs interesser i Irak, så lenge det måtte være nødvendig.
  Dette er Obamas måte å trekke seg ut på, ved å semiprivatisere krigen. USA kommer forsatt til å betale det meste av kosnaden med å holde leiesoldatene der.
  De soldatene som ikke bare skifter uniform, men faktisk trekkes ut av Irak, vil bli brukt i krigen mot/om Afghanistan, og Pakistan, inntil at de også blir «trukket» ut for så å bli erstattet av leiesoldater der også.

  And so does the war go on…

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.