Uten sammenligning forøvrig. USA starter snart tilbaketrekkingen av sine enorme tropper fra Irak. Norge har tropper i Afganistan. Men foreløpig ikke noen plan for å trekke ut noe som helst? Hvorfor ikke? Bør vi ikke snart gjøre det?  Eller skal flere norske liv gå tapt før våre politiske ledere skjønner at krigen i Afghanistan er et rottebol som ikke har vinnere bare tapere. Inkludert det Afganske folk.

Obama- Verdens mektiske leder. Gikk til valg på at han skulle trekke alle amerikanske soldater ut av Irak. OG VANT! Hvorfor det? Fordi det amerikanske folk ikke vil ha sine soldater der de blir sprengt i fillebiter av selvmordsbombere og ikke fordi at krigen er over og at koalisjonen vant i hvertfall! Juli måned var den blodigste på lang tid. Men Presidenten står på sitt og vil ha sine soldater hjem.

Jeg velger å trekke paralleller til Afghanistan og norske soldater som fortsatt er i strid, og i alvorlige hendelser oftere og oftere. Hvor lenge skal vi ha norske soldater i krigssoner der det er stor sjanse for at også flere norske liv går tapt? Bør vi trekke oss ut? Akkurat som amerikanerne gjør i Irak? Jeg mener ja!

Hva mener du?

Irak er ikke i stand til å ta tilbake kontrollen over eget land. Det mener militærsjef Babakir Zebari, og ber om amerikansk tilstedeværelse til 2020.

Denne måneden starter tilbaketrekkingen av tusenvis av de totalt 64.000 amerikanske soldatene som er i Irak. Ifølge en fersk uttalelse fra USAs regjering er planen at disse vil være fraktet hjem for godt innen utgangen av 2011.

Denne strategien er den irakiske militærtoppen Babakir Zebari svært skeptisk til. Etter over sju år med sammenhengende hard krigføring mener Zebari at det irakiske militæret ikke vil være godt nok trent før i 2020, og at de ikke kommer til å være i stand til å takle sikkerhetssituasjonen i landet uten amerikanernes hjelp.

Siden Barack Obama kom til makten i januar 2009 har han sendt hjem over 80.000 soldater.

Da USA invaderte landet, primært fra Kuwait, den 20. mars 2003, gikk amerikanerne inn med 250.000 soldater. Samtidig fikk de støtte fra omkring 45.000 britiske, 2000 australske og 200 polske soldater. Nord i landet deltok rundt 50.000 kurdiske soldater med luftstøtte fra koalisjonen.

Juli var den blodigste måneden enn noen annen de siste to årene. Til sammen ble 396 sivile, rundt 100 opprørere, 89 politifolk og 50 soldater drept, ifølge tall fra irakiske myndigheter.

Likevel står Obama på sitt. Han er klar på at en endelig tilbaketrekking er den riktige veien å gå, til tross for at det er blitt advart om at voldsbruken i landet kan øke etter hvert som tiden går uten at landet får noen ny regjering. Nesten fem måneder etter forrige parlamentsvalg pågår det fortsatt forhandlinger om hvem som skal styre Irak.

De siste amerikanske kampstyrkene forlot natt til torsdag Irak, sju og et halvt år etter at USA invaderte landet for å styrte Saddam Hussein.

De første kjøretøyene i den lange kolonnen fra 4th Stryker Brigade krysset grensa til Kuwait i halv totiden natt til torsdag lokal tid, to uker før fristen president Barack Obama hadde satt for tilbaketrekning av kampstyrkene.

Lite tyder på at det blir ro og orden i Irak, var det riktig av USA å trekke seg ut nå? Og bør ikke Norge gjøre det samme i Afghanistan?

Hittil i år har volden kostet rundt 400 irakere livet hver eneste måned, mot nærmere 3.000 i måneden da krigen var på sitt verste i 2006.

Samtidig med at volden har økt, har også det politiske kaoset økt i Irak. Fem måneder etter valget har landets politikere fortsatt ikke greid å bli enige om en ny regjering, og forhandlingene mellom de to største partiene brøt sammen denne uka.

Kilde VG.no

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10044288

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10026482

Pin It on Pinterest