USA ut av krigssonen Irak

Uten sammenligning forøvrig. USA starter snart tilbaketrekkingen av sine enorme tropper fra Irak. Norge har tropper i Afganistan. Men foreløpig ikke noen plan for å trekke ut noe som helst? Hvorfor ikke? Bør vi ikke snart gjøre det?  Eller skal flere norske liv gå tapt før våre politiske ledere skjønner at krigen i Afghanistan er et rottebol som ikke har vinnere bare tapere. Inkludert det Afganske folk.

Obama- Verdens mektiske leder. Gikk til valg på at han skulle trekke alle amerikanske soldater ut av Irak. OG VANT! Hvorfor det? Fordi det amerikanske folk ikke vil ha sine soldater der de blir sprengt i fillebiter av selvmordsbombere og ikke fordi at krigen er over og at koalisjonen vant i hvertfall! Juli måned var den blodigste på lang tid. Men Presidenten står på sitt og vil ha sine soldater hjem.

Jeg velger å trekke paralleller til Afghanistan og norske soldater som fortsatt er i strid, og i alvorlige hendelser oftere og oftere. Hvor lenge skal vi ha norske soldater i krigssoner der det er stor sjanse for at også flere norske liv går tapt? Bør vi trekke oss ut? Akkurat som amerikanerne gjør i Irak? Jeg mener ja!

Hva mener du?

Irak er ikke i stand til å ta tilbake kontrollen over eget land. Det mener militærsjef Babakir Zebari, og ber om amerikansk tilstedeværelse til 2020.

Denne måneden starter tilbaketrekkingen av tusenvis av de totalt 64.000 amerikanske soldatene som er i Irak. Ifølge en fersk uttalelse fra USAs regjering er planen at disse vil være fraktet hjem for godt innen utgangen av 2011.

Denne strategien er den irakiske militærtoppen Babakir Zebari svært skeptisk til. Etter over sju år med sammenhengende hard krigføring mener Zebari at det irakiske militæret ikke vil være godt nok trent før i 2020, og at de ikke kommer til å være i stand til å takle sikkerhetssituasjonen i landet uten amerikanernes hjelp.

Siden Barack Obama kom til makten i januar 2009 har han sendt hjem over 80.000 soldater.

Da USA invaderte landet, primært fra Kuwait, den 20. mars 2003, gikk amerikanerne inn med 250.000 soldater. Samtidig fikk de støtte fra omkring 45.000 britiske, 2000 australske og 200 polske soldater. Nord i landet deltok rundt 50.000 kurdiske soldater med luftstøtte fra koalisjonen.

Juli var den blodigste måneden enn noen annen de siste to årene. Til sammen ble 396 sivile, rundt 100 opprørere, 89 politifolk og 50 soldater drept, ifølge tall fra irakiske myndigheter.

Likevel står Obama på sitt. Han er klar på at en endelig tilbaketrekking er den riktige veien å gå, til tross for at det er blitt advart om at voldsbruken i landet kan øke etter hvert som tiden går uten at landet får noen ny regjering. Nesten fem måneder etter forrige parlamentsvalg pågår det fortsatt forhandlinger om hvem som skal styre Irak.

De siste amerikanske kampstyrkene forlot natt til torsdag Irak, sju og et halvt år etter at USA invaderte landet for å styrte Saddam Hussein.

De første kjøretøyene i den lange kolonnen fra 4th Stryker Brigade krysset grensa til Kuwait i halv totiden natt til torsdag lokal tid, to uker før fristen president Barack Obama hadde satt for tilbaketrekning av kampstyrkene.

Lite tyder på at det blir ro og orden i Irak, var det riktig av USA å trekke seg ut nå? Og bør ikke Norge gjøre det samme i Afghanistan?

Hittil i år har volden kostet rundt 400 irakere livet hver eneste måned, mot nærmere 3.000 i måneden da krigen var på sitt verste i 2006.

Samtidig med at volden har økt, har også det politiske kaoset økt i Irak. Fem måneder etter valget har landets politikere fortsatt ikke greid å bli enige om en ny regjering, og forhandlingene mellom de to største partiene brøt sammen denne uka.

Kilde VG.no

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10044704

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10044288

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10026482

7 thoughts on “USA ut av krigssonen Irak

 1. Selv om amerikanerne har «avsluttet» sitt oppdrag i Irak, så er det fortsatt igjen 50000 soldater som skal «hjelpe» til med både opplæring og terrorbekjempelse. Ikke akkurat det jeg kaller en tilbaketrekking, og vi vil sikkert se mange liv gå tapt i tiden fremover til tross for denne såkalte avslutningen av krigen.

  Irak har hatt ett lovlig valg, som nå, fem måneder etter valget, fortsatt ikke har klart å danne en regjering. Forhandlingene brøt sammen igjen nylig.

  Hva tror du skjer ved en total tilbaketrekking ? Det gjelder forøvrig Afghanistan også… Eller er det slik at du vil at bare norske soldater skal ut ? Er du av det kaliberet som hele tiden skal «hjelpe verden», men så fort du svir deg litt så løper du hjem med halen mellom bena fordi det ikke var slik du hadde forestillt deg det i din drømmeverden ?

  Det er direkte latterlig å høre den ene bloggeren etter den andre fortelle at vi må få våre soldater hjem, det er amerikas krig så hvorfor blande oss osv osv, men dere kommer aldri opp med konkrete alternativer ? Alternativene til militær intervensjon skulle jeg gjerne likt å høre, for hvordan skal du opptre mot en motstander som ikke skyr noenting og dreper mer enn gjerne sivile og organiserte hjelpearbeidere.

  1. Uno, her skyter du langt over mål. Jeg snakker ikke om min drømmeverden, og jeg er veldig klar over at det er ofre i krig og at det må man regne med. Det er ikke dermed sagt at krig er riktig for enhver pris. Både krigen i Irak og i Afghanistan er på mange vis bortkastet fordi den ikke gagner befolkningen for fem øre, det er riktig nok litt mer ro i Afghanistan fordi Taliban ikke får gjøre helt som de vil.
   Og jeg mener selvsagt det gjelder alle nasjoners soldater og ikke bare Norske.

   Takk for at deler dine meninger på min blogg Uno-

 2. Kampstyrker, den var ny, Ha ha!

  Se the Obama deception med norsk tekst: http://juergen.vgb.no/2009/03/12/juergen-the-obama-deception-endelig-ute/
  Obama er en løgner!

  Du er totalt hjernevaska. Krigen mot terror er en bløff!!
  Informer deg bedre og hør på alternativ media som forteller sanheten om svindelen som foregår.
  Til opplysning, Har stemt FRP alle tider, Men ser at vi er lurt av mainstream media.
  Har vært i militæret +++

  http://www.prisonplanet.com/

  http://www.infowars.com/former-pakistani-intel-chief-fears-world-war-three-is-imminent/

  Informer deg og utvid horisonten, Har tenkt som deg før.
  Ha en god dag.

 3. Nå er jo de 50000 som blir igjen som ‘rådgivere’ og ‘for å trene den irakske hæren’ like mye kampstyrker som de som nå drar. Amerikanerne kan nok trygt regne med ytterligere tap av soldater. Og hvis noen tror at samtlige amerikanere vil være ute av landet før 2012, må nok tro om igjen. Uten amerikanerne faller staten Irak sammen som et dårlig bygd korthus.

 4. Hei Vargas12.com 😉

  Skyter over mål eller ikke, er jo greit å skyte i alle fall for diskusjonens skyld 😉

  Det jeg liksom savner i alle disse debattene er hvilket alternativ som man kan ha, og hvilke konsekvenser man mener man har hvis man hadde gått frem på en annen måte…

  Skulle man bare latt f.eks. Saddam Hussein ta Kuwait og la de ordne opp selv ? Med de ressursene Saddam hadde hatt da, ville ikke han blitt påvirket av noen handelsblokkader o.l. for han hadde fått det han trengte til sitt land fra hans «brødre». Og etter Kuwait, hva hadde han gjort da når han oppdager at det ikke blir en militær konflikt ? Historien har gang på gang vist, at når man først får grafset til seg noe og det ikke har konsekvenser, så grafser man gjerne til seg mer og mer og mer….

  I Afghanistan har man i årtier (før militære operasjoner i landet) sett at landet har forfallt, større forskjeller, mer fattigdom, mer undertrykkelse og med et mer religiøst diktatorisk styre uten skrupler og som sågar fritt var vertsland for kjente terror organisasjoner. Skal man bare la slikt skure å gå ? Og i så fall, hva ville skjedd videre om det hadde fått lov å utvikle seg videre ? Alle med nogenlunde vett, skjønner jo at det bare vil balle på seg og det som hadde skjedd i Afghanistan ville blitt værre enn den militære intervensjonen man har der pr i dag. Jeg sier ikke at det har vært vellykket, for det har det absolutt ikke vært og jeg tror ikke at USA+NATO gikk inn i Afghanistan med godt mot. De har visst fra dag 1 (og selvsagt etter at de så hvordan Sovjet slet og måtte trekke seg tilbake) at dette kunne fort bli en katastrofe. Men man så seg nødt til å gjøre NOE og hadde i realiteten ikke noe valg.

  Jeg etterlyser IGJEN hvilke alternativer man har, for det har jeg til dags dato ikke sett at «krigsmotstanderne» har hatt. De vil bare ut, koste hva det koste vil, men har ikke ett eneste alternativ å komme med. Ikke ett som har rot i virkeligheten i alle fall.

  Det er visse typer regimer og «diktatorer» her i verden som absolutt ikke ønsker å forhandle eller komme til enighet. De sier gjerne at de vil, men de følger ALDRI opp. Det eneste sprøket de skjønner er det samme sprøket de selv snakker og da hjelper det lite å ha rosa visjoner om hvordan man kan forandre verden med søte ord.

  😉

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.