VIDEO-Fredsavtale mot alle odds?

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=E_zVY5LdmY8[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=2H1sLet_6VA&feature=fvsr[/youtube]

 

Jeg beklager at det er feil i overskriften i VG- innlegget der det står fredspris og ikke fredsavtale-

USAs utenriksminister Hillary Clinton advarer om at denne ukens gjenopptakelse av de direkte fredssamtalene mellom Israel og palestinerne kan være siste sjanse til å løse konflikten.

– Det finnes ikke noen plan B hvis samtalene bryter sammen, sa Clinton under et TV-intervju med Palestine TV og Israels Channel 2.

Tiden løper ut for både israelernes og palestinernes mulighet til å oppnå fred og sikkerhet, ifølge Clinton.

Palestinernes president Mahmoud Abbas og Israels statsminister Benjamin Netanyahu skal møtes til nye fredssamtaler om to uker.

Det opplyser USAs Midtøsten-utsending George Mitchell på en pressekonfersanse i Washington D.C. torsdag kveld.

– De skal møtes til nye samtaler 14. og 15. september. Etter det skal de møtes annenhver uke, sa Mitchell etter at de tre første timene rundt forhandlingsbordet var over.

Samtalene, som finner sted i Washington D.C., er de første direkte samtalene mellom Israel og Palestina på to år.

– De neste møtene vil finne sted i Midtøsten-regionen, ifølge Mitchell.

Både USAs utenriksminister Hillary Clinton og George Mitchell skal være med på møtene i midten av september.

Opp til folket

USAs utenriksminister Hillary Clinton er vert for møtet og påpekte at selv om regionens ledere sitter ved forhandlingsbordet, er det ikke de som til sjuende og sist kan skape varig fred.

– Det er den israelske og palestinske befolkningen som til slutt bestemmer framtiden, understreket hun.

Og nettopp der ligger det en enorm utfordring. Hamas kontrollerer Gazastripen, og de har gitt klart uttrykk for at de ikke godtar Israels eksistens.

Tirsdag ble fire israelere drept av en gruppe som tilhører Hamas.

Hamas gjør vel det de kan for ødelegge dette ørlille håpet om fred-

Netanyahu skal ha gjort dette klart for USAs utenriksminister Hillary Clinton, ifølge en anonym israelsk tjenestemann.

Den israelske statsministeren er i Washington for å ha direkte samtaler med palestinernes leder Mahmoud Abbas.

Byggestansen utløper 26. september, men palestinerne krever at den må forlenges.

– Ingen deling av Jerusalem

I dag er det også kommet frem at Israels statsminister Benjamin Netanyahu ikke vil gå inn for at Jerusalem deles. Det slår en av hans rådgivere fast. Men forsvarsministeren antyder at palestinerne vil kunne få kontroll over Øst-Jerusalem.
I et intervju med avisen Ha’aretz sier forsvarsminister Ehud Barak at Israel vil kunne gi deler av Jerusalem til palestinerne som ledd i en ny fredsavtale. Barak antyder at palestinerne kan få kontrollen over gamlebyen, hvor al-Aqsa-moskeen og klagemuren ligger.

Vil trosse byggestans

En av lederne i bosetterbevegelsen, Zviki Bar-Hai, erklærte onsdag at de nå vil trosse regjeringens delvise forbud mot å bygge nye bosetninger.

Byggingen vil starte der det trengs så fort ofrene er gravlagt, kunne han fortelle israelsk radio, ifølge nyhetsbyrået DPA

Byggestansen ble innført etter amerikansk press i fjor, men utløper i slutten av september. Den israelske regjeringen har ikke gitt noen løfter om at byggestansen vil bli forlenget.

Palestinernes president har gjort det klart at han vil avslutte samtalene dersom byggingen blir gjenopptatt.

 

Er det noen som tror på fred i Midtøsten overhodet?

Mye kan tyde på at den esentriske israelske Statsministeren gjør alt han kan for å få omtale som » den gode » av partene i fredsprosessen med  palestinernes president Mahmoud Abbas-

– Jeg er ikke naiv. Jeg ser alle problemene og hindringene. På tross av dette tror jeg det er mulig å oppnå en endelig fredsavtale. Men dette avhenger selvfølgelig ikke bare av oss, sa Netanyahu like før han skulle av gårde til Washington.

Der skal han torsdag møte palestinernes president Mahmoud Abbas ansikt til ansikt for første gang siden Israels angrep på Gazastripen i desember 2008.

Krigen førte til at alle fredsforhandlinger mellom Israel og palestinerne opphørte, men i vår ble det igjen innledet indirekte kontakt mellom partene.

Den palestinske presidenten har tidligere sagt at han ikke ville ta noen endelig avgjørelse om å avbryte forhandlingene før han har tatt saken opp med Den arabiske liga. Datoen for møtet var satt til 4. oktober, men fredag ble det signalisert at møtet kunne bli utsatt betydelig lengre-

Ingen optimisme

Verken Netanyahu eller Abbas har så langt gitt signaler som har gitt omverdenen grunn til å tro at samtalene vil bidra til en ny fredsprosess i Midtøsten.

Palestinerne har dessuten truet med å trekke seg fra samtalene hvis ikke Netanyahu lover å forlenge byggestansen av israelske bosetninger på Vestbredden. Det er imidlertid et spørsmål som Netanyahu forsøker å unngå for enhver pris ettersom det har kraft i seg til å sprenge hans egen koalisjonsregjering.

Ingen nordmenn med i forhandlingene denne gangen-

Oslo- avtalen http://www.snl.no/Oslo-avtalen er død og begravet, men Norge er ofte med i fredsforhandlinger verden over i håp om å greie å megle til fred i vanskelige og inføkte både militære og politiske problemer. Og noe ganger går det bra, som i 1993 da avtalen ble undertegnet i Wahington DC i Det hvite hus hos daværende President Clinton- Terje Rød -Larsen, hans kone diplomat Mona Juul og utenriksminister Johan Jørgen Holst-

 
Høy profil

Netanyahu satte tirsdag kursen mot Washington der han onsdag kveld skal spise middag med Mahmoud Abbas, kong Abdullah av Jordan, Egypts president Hosni Mubarak, og ikke minst verten selv, USAs president Barack Obama.

Samme dag ble det kjent at Israels forsvarsminister Ehud Barak har hatt hemmelige møter med Abbas i forkant av Washington-samtalene. De to skal ha møtt hverandre i Jordans hovedstad Amman, ifølge israelske medier. Temaet skal ha vært lempingen av de israelske sikkerhetstiltakene på Vestbredden, som skaper store problemer for palestinere når de blant annet skal reise fra en by til en annen.

Ett av de mest sentrale israelsk-palestinske konfliktene er nettopp spørsmålet om bosetningene som Israel har bygget på okkupert palestinsk jord. Eksperter tror neppe det blir noen fremgang hvis ikke Israel er villig til å komme palestinerne delvis i møte.

Fra israelsk side har det kommet forslag om at Israel kun fortsetter å bygge ut de store bosetningene som landet er fast bestemt på å beholde innenfor rammen av en fremtidig fredsavtale.

Palestinerne har imidlertid avvist tanken ettersom de mener det vil være det samme som å akseptere israelsk suverenitet i enklavene der bosetningene er etablert.

Netanyahu har presset på for å innlede samtaler med palestinerne uten at det settes betingelser på forhånd. Han vil at spørsmålet om bosetningene løses underveis i samtalene.

Sivilbefolkningen på Gazastripen, Vestbredden og i Israel håper helt sikkert på en fredelig løsning. Og så lenge partene er villig til å møtes så er det lov å håpe. Det er liten tvil om at det er behov for fred nå-

Ikke minst for de unge på begge sider av konflikten.

Siste:

Fire israelere, blant dem en gravid kvinne, ble drept i et skyteangrep på den okkuperte Vestbredden tirsdag. Hamas har tatt på seg ansvaret for angrepet.

Vi kan bekrefte at det er fire døde på åstedet, sa den israelske polititalsmannen Micky Rosenfeld tirsdag kveld.

Ifølge Rosenfeld ble bilen de drepte satt i, angrepet på veien til bosetningen Kyriat Arba ved byen Hebron, sør for Jerusalem.
Rosenfeld kalte angrepet en terrorhandling.

-Den militante fløyen av Hamas, Qassam-brigadene, har tatt på seg ansvaret for angrepet der to kvinner og to menn ble drept. Ifølge medisinsk personell var en av kvinnene gravid.

Fredssamtaler

Angrepet skjedde samtidig som Israels statsminister var på vei til USA for å møte palestinernes president Mahmoud Abbas i et forsøk på å få i gang fredssamtaler- Men dette kan sette en stopper for hele fredsprosessen naturligvis!

Kilde VG.no

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/midtosten/artikkel.php?artid=10041156

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/midtosten/artikkel.php?artid=10036101

4 thoughts on “VIDEO-Fredsavtale mot alle odds?

 1. He, he…. akkurat som de palestinske myndigheter ikke visste om at byggestansen var midlertidig.
  Palestinerne har iallefall ikke noe å tjene på å avbryte fredsforhandlingene. Dette dreier seg om bygninger, ikke noe annet.

  Men de som tror at det vil bli noen fredsavtale i mellom palestinerne og Israel må nok tro om igjen. DET VIL ALDRI BLI NOEN FREDSAVTALE mellom disse folkeslag før alle nåværende levende mennesker er døde. Verden vil aldri i overskuelig fremtid oppleve fred i midtøsten.
  Alle nåværende palestiner vil måtte leve i dritten sin hele sitt liv. Det har de jammen også fortjent. Da fortsetter de med det de er best til, nemlig å klage og motta penger uten å ville jobbe.
  Jeg er drit lei hele midtøsten. La dem gjøre som de selv fortjener .. både Israel og palestinerne.

 2. Det er jo vesten som legitimerer og subsidierer det jødefascistiske regimet i sionistisk misdannelse «israhell» og jødefascistisk terror over hele jordkloden.
  Og nå er du plutselig lei hele midtøsten etter å ha gitt israhellittene en atombombe?
  Hva har palestinere gjort deg for å fortjene bestialsk jødeterror etter vestlig opprettelse av misdannelse «israhell» på Palestinsk jord?

 3. bin Laden Says:
  October 2, 2010 at 6:38 pm

  Oddvar svarer:
  Beklager språkbruken, men enten er du gal eller så er du et misfoster av et menneskeprodukt som ikke har livets rett på denne planeten. Stakkars mann.

 4. Dette med å gjenåpne forhandlinger er en annen måte å forhindre at det ensidig erklæres en uavhengig palestinsk stat. Om amerikanerne lykkes med lure palestinske ledere til å tro at det vil føre til en fredelig og smidig opprettelse av en stat, er det bare tull, for det er ikke den samme situasjon i midtøsten som det var for 20 år siden. Den gang var det i tillegg til den kalde-krigen var frelste av arabere analfabeter slik at alt som deres ledere fortalte måtte være sannhet, men dagens araber befolkninger er annerledes. De er høyt utdannet, kan til og med bygge atombomben om de trenger osv. De er tøffe forhandlere i viktige spørmål. Så jødiske herredømme over denne delen av verden er ikke til å være evig. Ettersom USAs makt posisjon blir svekket av asiatiske stormakters innkomst og dypere og utbredt finansiell kollaps i den vestlige verden vil ikke gi Israel den handlingsrom den hittil har utnyttet, så som Trygve Lies enestående lureri kampanje som ga Israel plass i FN, Norges og Frankrikes assistanse i utvikling av atomvåpen osv. Vesten vil i fremtiden ikke kunne yte samme støtte til den jødiske staten, for om vesten vil eller ikke har det blitt en voksende muslimsk statsborger andel i denne delen av veden også. Akkurat som det er et mareritt for enhver amerikansk president i å gå imot Israels interesser, er vil det være like vanskelig for andre land i vesten å gå imot noen muslimsk land, der det vil bli ansett som et angrep på den muslimske nasjonen. Den framvoksende muslimsk befolkning i europeiske land velger å identifisere seg som muslimsk nasjon enn som de individuelle grupper som de egentlig stammer fra, de fleste som av den oppfatning velger å hilse på muslimsk måte enn på det lokale språket. Alt dette tyder på at det er siste sjanse for Israel å innrømme tapet, ellers vil de vil finne seg i helt ufattelige omgivelser om ikke så lenge. Norge har selvfølgelig hjulpet Israel i å vinne tid med Oslo avtalen, som er faktisk ment for å svekke Palestinernes frigjøringskamp. Selv om Norge har klart å gjøre en slik svekkelse og evt. tilintetgjørelse av kampen, har de ikke klart å gjøre det samme med Palestinere, denne kampen har reinkarnert seg i mange form som Hamas og andre radikale bevegelser som ikke vil stoppe for noe mindre enn fullstendig palestinsk frigjøring. Dette har gjort livet vanskeligere for personer som Mahmood Abbas som ble beskyldt for å være forræder etter at Arafat ble drept med forgiftning.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.