[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=xIqEwdzMjuI[/youtube]

Vibeke Løkkebergs gripende film om hvordan mennesker i Gaza og på Vestbredden oppfatter den langvarige konflikten med Israel. Kanskje årets viktigste film?

«Gazas tårer» er Løkkebergs første film på 17 år. Ren propaganda, mener Israel-venn. Riktig og viktig, mener Gaza-legen Erik Fosse.

I sin nye dokumentarfilm tar hun oss tilbake til vinteren 2009, da Israel bombet Gaza.

– Min film er en rekonstruksjon av selve krigen, siden vi ikke fikk være med på den som journalister, sier Vibeke Løkkeberg. Gaza-stripen var stengt. – Dette er virkeligheten som politikerne ikke vil at vi skal se, sier Vibeke Løkkeberg om sin kinodokumentar «Gazas tårer»

– Det ble uunngåelig for meg å lage denne filmen. Kunstnere har en plikt til å engasjere seg i humanitære konflikter. Vi kan gjøre det med en annen fordypning enn det journalistikken klarer, sier Vibeke Løkkeberg.

Mange av opptakene i «Gazas tårer» viser krigshandlinger utført av den israelske hæren mens Gaza var lukket for presse og andre utenforstående.

– Det var ikke lett å få tak i dette filmmaterialet. Det måtte smugles ut av Gaza, og de som tok det med over grensen kunne blitt fengslet. Samarbeidspartnerne våre risikerte mye, sier Løkkeberg som holder kildene for bildene hemmelig.

Legen Erik Fosse, som sammen med Mats Gilbert var blant de eneste vestlige i Gaza under konflikten, har vært konsulent på filmen.

Regissøren, som ikke har laget film på 17 år, sier at hun ikke har interessert seg for soldatene, men for menneskene som opplevde bomberegnet.

– Filmen er viktig og riktig fordi den fokuserer på barna. Den viser barn som har mistet alt, men som samtidig har en verdighet og konstruktive forslag til løsning, mener Erik Fosse.

Han trekker frem at flere barn sier i filmen at de gjerne vil bli jurister og leger, slik at de kan være med å skape en fremtid for Gaza.

– Det viser at de har både modenhet og håp, sier legen.

– Jeg og Mads Gilbert oppholdt oss jo stort sett på sykehuset, sier han.

Han liker at filmen ikke fremstiller palestinerne utelukkende som ofre.

– De fremstilles som mennesker som opplever en stor menneskeskapt katastrofe, sier han.

Fosse og Mads Gilbert har fortalt om hva de opplevde i boka «Øyne i Gaza»

Israels langvarige konflikt med palestinerene har gjort Gaza til en by full av skrekkslagne mennesker, som har sett døden i hvitøyet gang på gang. Og 2009- angrepet fra Israel var kanskje det tydeligste bevise for at det er på grensen til å kunne sammenliknes med tyskerenes angrep og utryddelse av jødene under 2. verdenskrig-

Hvordan kan en hel verden sitte å se på at Israel får angripe kvinner og barn som de vil? Dag ut og dag inn. De har ikke gjort annet galt enn å være palestinere…

Israel med støtte fra deres allierte USA- er en av hovengrunnene til at det er mer krig og terror i den vestlige verden enn på lang tid-

En konflikt mellom Israel og Iran har stått på trappene i lang tid. Bare en liten gnist skal til før det smeller. Og da får Israel langt mer enn palestinere å tenke på…

-President Abbas og statsminister Netanyahu har fortsatt til gode å skrive under noen fredsavtale. Det er den eneste sjansen det palestinske folket kan få fred på. En fredsavtal med Israel. Få eller ingen har mer håp om at denne skjøre fredsavtalen kan forandre livene til et hardt prøvet folk-

Gaza kan ikke ha mange tårer igjen…

Vibeke Løkkeberg har laget årets viktigste film- premiere i 5. november-

Foto: Aftenposten.no

Vibeke Løkkeberg

Vibeke Løkkeberg Foto: BA.no

 

Kilde

http://www.dagsavisen.no/kultur/filmer/article502738.ece

http://www.nrk.no/kultur-og-underholdning/1.7362308

Pin It on Pinterest