11. Sept 2001- 10 år siden- Hvor var du?

Så man det glemmer man det aldri. To fly krasjer inn i tvillingtårnene World Trade Center i New York. Verden ble aldri den samme. 10 år er gått siden USA ble rammet av et kaldt og ondskapsfullt terrorangrep, i iscenesatt av Osama Bin Laden og Al Qaida.

Personlig har jeg nok en større forståelse for hvor smertefullt amerikanerne måtte ha hatt det 11. september 2001. Etter 22. juli i år. Da terroren kom til Norge. Vi ble derimot angrepet av en høyreekstrem nordmann, som ville ramme det politiske Norge generelt og Arbeiderpartiet spesielt.

Terroren ble smertefull, og den kom så alt for nær.

Fra før har vi bare sette dette på TV. Nå ble vi rammet selv. 77 nordmenn ble drept.

I USA 11.september 2001 ble nesten 3000 mennesker drept. inkludert de i Pennsylvania, og ved Pentagon. Verden fikk terroren live og bildene vi aldri glemmer, kunne vært tatt ut i fra en film. Man trodde nesten ikke det man så.

Hele verden stoppet opp, det ingen trodde kunne skje skjedde. Og direkte på TV. Det var meget skremmende, uvirkelig og surrealistisk på en gang.

11. september 2001 vil for all framtid stå som den mørkeste dagen i amerikansk historie.

Minneparken «Reflecting Absence» ved World Trade Center i New York, som er designet av Michael Arad og Peter Walker, vil  åpnes på 10-årsdagen for terrorangrepet.

Her i Norge inviterer blant annet USAs ambassade amerikanske borgere og deres familier til minnemarkering i American Lutheran Congregation, der ambassadør Barry B. White vil holde tale.

Foto: AP

– Osama Bin Laden er fjernet. Terroren lever allikevel i beste velgående over alt på kloden. Norge er også rammet på verst mulig måte. Selvsagt gjør det noe med oss mennesker. Når våre ungdommer ikke kan være på sommerleir i politikkens ånd uten å bli bli rammet av en syk og ond manns terrorhandlinger.

USA har i tiden etter 11. september 2001 jaktet ondskapens akse, og fjernet både Saddam Hussein, og Al Qaidas åndelige leder Osama Bin Laden, uten at verden er blitt noe tryggere sted av den grunn. Heller tvert i mot.

Verden går en usikker framtid i møte. Vi mennesker har selv skylden for at moder jord er en planet herjet av krig, terror, død og miljøkatastrofer.

Stopper vi ikke opp og tenker gjennom galskapen, har vi snart ingen klode å overlate til våre barnebarn.

Hva er poenget da?

11. september 2001

Vargas

13 thoughts on “11. Sept 2001- 10 år siden- Hvor var du?

 1. husker jeg satt paa den lille hybelen min paa sogn studentby da ekstra-sendinger dukket opp paa den 14 tommers store tv’n min… og jeg husker det tok meg en god stund foer skjoente hva som egentlig hadde skjedd…
  det litt spesielle var at jeg gikk paa nord-amerikanske studier det aaret, saa forelesningene den dagen bar naturligvis stor preg av de grusomme hendelsene…

 2. Jeg var 15 og akkurat på vei hjem fra skolen da noen fortalte meg at det var noe som hadde skjedd i USA. Jeg trodde ikke helt på de før jeg kom hjem og slo på tv’en. Fra den dagen ble jeg aldri mer den samme, for ondskapen gjorde at jeg fikk et helt annet syn på verden. Plutselig var ikke verden trygg.

 3. Jeg var 12 år i september 2001 da radioen på skolen kom på i friminuttet og hele skolen ble sittende med ørene på stilk. Året etter skrev jeg hovedoppgave på 11/9, lærte mye, mye rart.

  1. Menneskeheten vil nok bestå noen år til, men handlinger som vi så 11. september 2011 er med på å ødelegge denne troen. Mitt inntrykk er at det er et stadig voksende hat der ute i den vide verden. Og blir det for mange som hater så er løpet kjørt, en skremmende men realistisk tanke.

   Takk for dine ord Ege.

   Vargas

 4. Min bror fortalte meg det da jeg kom etter å ha, jeg kødder ikke, ha skrevet noe til forsvar for IRA på en tom tavle på skolen min! Siden jeg selv var på selvmordets rand på den tiden, så gjorde det lite inntrykk på meg at så mange folk døde på den andre siden av verden, særlig siden vi i noen år hadde fått høre at USA var på en selvmordskurs etter å ha valgt Bush til president.

  1. Såpass ja- Man kan lære fra tidlig alder om man er villig til å innrømme det. For broren sin så er det umulig!

   Hyggelig å se at du har gått løs på arkivet på denne bloggen Tørrdal. Bare innrøm at du er hektet;)

   Og du er ikke alene. Kos deg!

   Gledelig det;)

   Vargas

 5. Må si min tro på menneskeheten ble kraftig ødelagt av å høre om sultkatastrofene i Afrika da jeg var liten. 9/11 var det jo faktisk de som skaper sultkatastrofer ved kynisk World Trade globalisering og valutaspekulasjon osv. som ble ofre, så jeg ble egentlig overrasket over at det fantes en så hevngjerrig rettferdighet i verden.

  1. Nå skuffer du stort Lektor Tørrdal. Jeg håper virkelig du ikke er noen lærer-student på noen måte. I så fall har du glemt mange viktige punkt i din utdanning.

   For ikke å snakke om 22. juli 2011 i Norge.

   11. september 2001 kan selvsagt ikke sammenlignes med en valutaspekulasjon.

   Også jeg da som så på deg som en oppegående fyr… jaja, så feil kan man ta!

   Vargas

 6. Hehe, litt hektende å bla seg bakover, ja. 🙂
  Mine meninger kan nok virke litt rare for mange ja, jeg tar meg i å se saker fra de rareste vinkler. Her om dagen innså jeg at det er helt logisk at anti-nazistiske Hjemmefront-kjempere kan være innvandringsfiendtlige rasister, tyskerne kom jo i tusentall, hadde en ganske annen politisk kultur, tok ikke så mye jobbene men selve maten fra nordmennene og tok også med seg tusenvis av russere osv. til Norge.

  Helt siden jeg opplevde mobbing på nært hold på barneskolen, så har svært lite av nyhetsbildet og historien sjokkert meg. Ei heller Anders Behring Breivik og det han gjorde. Jeg føler bare at han er en mer abstrakt utgave av de som mobbet stakkars Miriam.

 7. Les nøyere, Vargas: «Jeg føler bare at han er en mer abstrakt utgave AV DE SOM MOBBET stakkars Miriam.» (Min utheving)

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.